Nyheter

Positiv til å styrke fagutdanningen

Bildet: Torgeir Knag Fylkesnes (SV)
Bildet: Torgeir Knag Fylkesnes (SV)
07.02.14: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte engasjerte fagutdanningsentusiaster under Norsk Teknologis årlige opplæringskonferanse.
I to dager diskuterer fagfolk spørsmålet «Hva vil vi med Norsk fagutdanning?». Vår nye kunnskapsminister lanserte tiltak og planer for hvordan regjeringen vil gjennomføre Yrkesfagløftet.   

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte engasjerte fagutdanningsentusiaster under Norsk Teknologis årlige opplæringskonferanse.
– Regjeringen vil styrke verdien og statusen til fagarbeiderne. Tidligere glemte man ofte yrkesfagene, og promoterte allmennfag. Nå er det et skifte i politikken. Yrkesfagene dyttes oppover på den politiske dagsorden. Vi trenger flere fagarbeidere i Norge! Stortingsmeldingen og Regjeringen ønsker å bidra til at flere skal gjennomføre yrkesfag og ta svenneprøven, samt begrense frafall og drop outs på den videregående skolen, fortalte Røe Isaksen.

– Hvordan vil Regjeringen gjennomføre dette kvalitetsløftet?
– Det skal vi gjøre med blant annet å øke lærlingtilskuddet, gi engangsstøtte til bedrifter som vi ta inn lærlinger, skape flere lærlingeplasser og innføre en ny støtteordning for å oppdatere yrkesfaglærere som trenger faglig oppdatering. Den faglige utviklingen i næringslivet skjer i rasende fart, og lærerne må være oppdatert i denne utviklingen for å sikre at elevene har den kompetansen de trenger når de skal ut i jobb. Lærerne må få midler til videreutdanning. All skolegang bør være arbeidsrelevant. Sammen med bransjeforeningen må vi koble skolen tettere på næringslivet og bedriftene, mente Røe Isaksen.  Dette har vært en av Norsk Teknologis kampsaker i en årrekke, og vil fortsatt være et satsningsområde. 

Styrke statusen til fagarbeidere
Kunnskapsministeren og et bredt spekter av foredragsholdere var enige om at det er viktig å styrke statusen til fagarbeidere i Norge. Bente Fredheim, avdelingsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo, var en av foredragsholderne som snakket varmt om å styrke statusen til fagarbeiderne. 
– Det er et samfunnsansvar å øke innhold og kvalitet i yrkesutviklingen. Når vet vi at vi lykkes? Det er enkelt: Når flere består eksamen og alle får lærlingplass i bedrifter som sikrer høy kvalitet, sa Fredheim.

Undersøkelse blant ungdom
Vibeke Borchgrevink, karriereveileder i Utdanningsetaten i Oslo, presentert en nylig gjennomført undersøkelse blant ungdom som viste at trygge og gode arbeidsplasser, samt interessante arbeidsoppgaver, er det viktigste for ungdom når de skal velge yrkesutdanning.
 
Rollemodell for jenter i elektro
Kristine Wendt fra Caverion AS, har deltatt i NELFO-prosjektet «Jenter i bil og elektro». Med stort engasjement fortalte rollemodellen om viktigheten av å se elevenes egenskaper og ikke interesser, når de skal rådgis for yrkesvalg. Hun er en av de som i praksis jobber for å nå målet om å få 20 % jenter inn i elektrofaget. Dette gjør hun blant annet ved å reise rundt til ungdomsskolebedrifter og fortelle om sin hverdag.

Vilje og enighet om veien videre
Det er med andre ord bred enighet og vilje både i skoleverket, hos bedriftene og hos myndighetene om at det er behov for å heve kvaliteten i norsk fagutdanning, og legge forholdene bedre til rette for elever, skole og opplæringsbedrifter.  Norsk Teknologi, med sine medlemsbedrifter, vil fortsette arbeidet med å fremme kompetanse- og rekruttering.

Fagprøve, digitale hjelpemidler og bedriftsopplæring
Prosjektleder Svein Harald Larsen fra Norsk Teknologi hadde gjort en god jobb med å samle et dyktig ekspertpanel som holdt foredrag for de over 140 konferansedeltakerne. Hovedsakelig lærere fra videregående skoler, fylkeskommuner og medlemsbedrifter i Norsk Teknologi var blant de fremmøtte. Konferansen vil også rette fokus på blant annet fagprøven, digitale læremidler fra Elforlaget og opplæring i bedrift. (Kilde: Norsk Teknologi)