Nyheter

Profilen: Statsråd i magen – ENOVA i vranghalsen

VVS aktuelt nr. 5 er like rundt hjørnet
VVS aktuelt nr. 5 er like rundt hjørnet
29.08.13: Ketil Solvik-Olsen (Frp) er en mann med meningers mot. I VVS aktuelt nr. 5 kan du møte den frittalende rogalendingen, som seiler opp som het olje- og energiministerkandidat etter valget, dersom den blå fremgangen fortsetter. 
– Jeg blir litt småprovosert når Enova nærmest skulle få redefinere seg selv, da deres ansvar for støtte til vindkraft ble overlatt til grønne sertifikater. Da har byråkratiet fått sitt eget liv – det er ikke heldig. La meg være klar , det er positivt at vi stimulerer bedre energibruk i industrien og husholdningene, men politiske føringer har gjort at Enovas råd og prioriteringer blir skjeve, sier Solvik-Olsen til VVS aktuelt. 

– Det er noe med at folk ikke får objektive råd mht. sine valg av energiløsninger i egne boliger. Rådene styres ikke av analyser om lønnsomhet for den enkelte, men et virvar av korrekt politiske anbefalinger, basert på mer eller mindre veldokumentert kunnskap om miljø- og klimakonsekvenser på macronivå. Tidvis fremstår landets ENØK-politikk mer som Senterpartiets verktøykasse for å vri energibruken over på deres kjernevelgeres biomasse, fremfor å finne de beste energiløsningene for brukerne, mener han.

Ok. Det høres ut som Enovas subsidier til privathusholdningene erstattes av skattestimulans med Frp ved makten. Men hvem skal gi råd til Stordalen, Obos og Skanska?

–  Enovas tilskuddsbyråkrati bør kunne erstattes av bedre digitale løsninger, hvor vi deler erfaringer. Og man bør kunne legge elvarme til grunn når det faktisk er billigst og mest praktisk. Jeg tror en nettside ala «Mitt anbud», der folk gir hverandre anbefalinger basert på egne erfaringer med ulike løsninger, kan være en god plattform hvor man ser ENØK i praksis. Men det vil samtidig være behov for spesialkompetanse som er tilgjengelig for de store energikrevende bygningsmassene, men også der bør man vektlegge enkle, gjennomførbare og lønnsomme løsninger. Og da bør ikke fjernvarme være et mål i seg selv.

– Ved stor varmeproduksjon fra avfall bør vi se på større industriområder fremfor å transportere varme i rør over lange avstander. Da er jeg mer fasinert av nærvarmeanlegg, med tilpasset kapasitet til lokale forhold, gjerne støttet av geoenergivarmepumper med kjent, driftssikker teknologi. Og vi må ta vare på den infrastrukturen vi har bygget opp over mange tiår. Derfor vil jeg heller jobbe for bio-olje fremfor å kjempe mot oljefyr, sier Solvik-Olsen. 

Du kan lese hele dette intervjuet, samt mye annet godt bransjestoff  i VVS aktuelt nr. 5, som snart er ute hos abonnentene.

Ikke abonnent på VVS-bransjens største fagblad ennå? Fortvil ikke. Ta gjerne kontakt  med oss for et  prøveabonnement.