Av Bjørn Laberg
Allergi, svimmelhet, hodepine og ubehag. De helsemessige aspektene ved sopp- og råteangrep i bygg kan være mange.
– Vi foretar laboratorieanalyser av inneklima og bygningsmaterialer. Dårlig inneklima er en kompleks problemstilling, derfor er det viktig med tverrfaglighet. Selv er jeg utdannet mikrobiolog, men i vår organisasjon har vi også kjemikere, byggingeniører, tekniske konsulenter og skadeutredere. Våre analyser innbefatter alle typer laboratorieundersøkelser, unntatt medisinske- og helserelaterte analyser, sier Tormod Lundberg i Eurofins, avdeling Moss, til VVS aktuelt.
Angriper bæreegenskapene
– Vi gjør blant annet analyser på sopp og råte, og ekte hussopp er et klassisk eksempel. Her kan vi se hvordan soppen vokser i materialet, og hvordan det trenger inn. Soppen kan svekke bygningsmaterialer såpass mye at bærende egenskaper i ytterste konsekvens forsvinner. Hussoppanalysen har til hensikt å påvise forekomst – og å identifisere om ekte hussopp er årsaken til råteangrepet. Dette kan være viktig å vite, siden hussoppens råte kan spre seg relativt raskt. Ekte hussopp transporterer nemlig sin egen fukt til tørrere områder, og dermed forårsake skade også der, sier han.
Diffuse helseplager
Ifølge Lundberg er overskuddsfukt hovedårsaken til sopp og råteangrep. Helseplagene disse medfører kan være svært diffuse, og Lundberg etterlyser mer forskning på inneklima.
– Helsevesenet makter ikke å sette klare grenseverdier for sporer og bakterier i luft. Heller ikke for kjemiske forbindelser fra sopp og råte. Fra et bygningsteknisk perspektiv er det derimot mye tallmateriale vi kan bruke ved våre analyser. Luftprøvene vi foretar gir gode indikasjoner om tilstanden i bygget, men for å påvise sopp- eller råteangrep, må vi foreta materialprøver. Er skaden bak en gipsvegg, tapet og flere strøk maling, vil ikke en luftprøve kunne fange opp problemet. Unntaket er når soppsporene er identifisert i ventilasjonsanlegget, og blåses inn i rommet hvor analyseapparatet er plassert, sier Lundberg.
Klare konklusjoner
– Via luftprøver påviser vi derfor sjelden ekte hussopp. Materialprøver fra skadet, eller mistenkt skadet område, er den sikreste måten for å kunne gi en fornuftig ”diagnose”. Det vi fokuserer på er de kjemiske emisjonene som fuktskadde materialer avgir. Disse molekylene er små nok til å trenge gjennom fuktsperrer og nevnte fysiske hindrene, sier Lundberg.
Når Eurofins har gjort sin del av analyseoppdraget, får oppdragsgiver en rapport å forholde seg til. Den inneholder både klare konklusjoner og tolkninger på hvor alvorlig sopp- eller råteskaden er, og hvilke tiltak som bør iverksettes.
– Hva er en typisk Eurofins-kunde?
– Skadeutredere, takstmenn og rørleggere, er en typiske kunder for oss. Selv er vi lite ute i felten, siden vi er et rent laboratorieselskap. Vi kjører derfor kurspakker, som inneholder tretrinnsprogram og prøvetakerkurs. Etter fullført kurs er kandidaten autorisert prøvetaker, som dermed er klarert til å leverer luft- og materialprøver til vårt laboratorium. Målet er derfor å bygge et solid nettverk av slike autoriserte prøvetakere, sier Tormod Lundberg avslutningsvis