Nyheter

Saliggjørende enøk?

Bildet: Bygdøy Kirke; - Vi har for eksempel prøvd strålevarme på Bygdøy med gode resultater. Nå håper vi å gjøre det samme i flere viktige kirkebygg
Bildet: Bygdøy Kirke; - Vi har for eksempel prøvd strålevarme på Bygdøy med gode resultater. Nå håper vi å gjøre det samme i flere viktige kirkebygg
17.12.13: Kirkelig Fellesråd i Oslo skal i samarbeid med Entro energieffektivisere 66 kirkebygg. Pengene som spares ønsker Kirkelig Fellesråd å øremerke vedlikehold.
I Norge er det 1624 kirker og kapeller. De eldste av disse er 800 år og inneholder en stor del av Norges kulturarv. Både for lav og for høy romfuktighet og temperatur kan være skadelig for kirkekunsten.

– ENØK er avgjørende for å ivareta og bevare interiørene, kunstverkene, musikkinstrumentene og inventaret. Besparelsene vi oppnår gjør at vi eksempelvis kan investere i strømstyringssystemer som skaper riktig inneklima og holder forbruket nede, eller i andre nødvendige deler av kirkens virksomhet, sier fagansvarlig for energibruk og bevaringsmiljø i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, Harald Ringstad.

Gigantisk etterslep
– Vi har et etterslep på flere hundre millioner kroner når det kommer til vedlikehold av kirkebyggene i Oslo. Midlene vi sparer på energieffektiviseringen ønsker vi å øremerke til investering i nye, mer effektive og mer miljøvennlige varmekilder. Dette vil på sikt gi oss økonomiske besparelser som vi kan bruke på å forbedre og vedlikeholde kirkebyggene, forklarer seksjonsleder for vedlikehold i Kirkelig Fellesråd i Oslo, Tor Åge Pedersen, som tror potensialet for effektivisering er stort. 

Spesielt behov i store bygg
– I Oslo har vi store kirkebygg med ulikt bruksmønster. Der må det stå på strøm hele tiden for at grunnvarmen skal holdes ved like. Dagens energikilder er for dårlige – vi skulle gjerne hatt muligheten til å varme opp byggene en time før byggene skal tas i bruk og skru varmen av igjen når bygget forlates. Vi har for eksempel prøvd strålevarme på Bygdøy med gode resultater. Nå håper vi å gjøre det samme i flere viktige kirkebygg, sier Pedersen. 

– Plutselig var vi på web
Pedersen og Kirkelig Fellesråd i Oslo er godt i gang med datainnhentingen.
– Vi har etablert målernettverk og Entro har satt opp energioppfølgingssystemet EOS-loggen. Prosessen var smertefri og jeg tror mange ville blitt overrasket over hvor enkelt det er å sette i gang et slikt energiprosjekt. Plutselig var vi på web. Nå får vi informasjonen vi trenger og ser allerede avvik i flere bygg, sier han. 

Skaperverk og bærekraft
Den norske kirke har kommet over halvveis i sitt tiårige storprosjekt «Skaperverk og bærekraft». Prosjektet tar sikte på å være en sentral pådriver og bidragsyter for et bærekraftig samfunn, både globalt og lokalt.  Kirken skriver på nettsiden gronnkirke.no at prosjektet «skal skape håp og fremtidstro med ord og handling».(Kilde: Entro)