Nyheter

Savner større BIM-kompetanse

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

28.02.14: Byggmester Odd Arvid Bjørnstad angrer ikke på at han ble sertifisert BIM-tekniker. Det som nå hindrer ham i å bruke buildingSMART-teknologien i større skala er underleverandører som ikke har fulgt med i timen.

Av Morten Iversen, buildingSMART

I og med at brorparten av husene vi skal bo i de neste femti årene allerede er bygd, er det helt avgjørende for utbredelsen og nytten av åpen BIM at også hverdagsentreprenørene, de mange mellomstore entreprenørene og byggmesterne, lærer seg teknologien og for alvor tar den i bruk i ROT-markedet (Rehabilitering, Ombygging og Tilbygg).
– Man kødder ikke med en nordmanns bolig, sier Odd Arvid Bjørnstad. Bjørnstad Bygg i østfoldkommunen Rakkestad har derfor helt siden starten på tidlig 30-tallet lagt seg i selen for å være en nytenkende og moderne entreprenør. Bjørnstad er fjerdegenerasjons byggmester i firmaet og relativt nyutdannet BIM-teknikker.

Levende Brosjyre
Byggmesteren forteller at kunder på nybygg kan få hele prosjektet visualisert som om det er en interaktiv reklamebrosjyre man beveger seg rundt i. Dette gjør det lettere å se på alternativer, endre planløsninger og forskyve vegger. Dessuten hjelper den digitale 3D-modellen ansatte og underleverandører med å renske bort byggets barnesykdommer, det blir mindre rom for misforståelser og bygningsmessige inkonsekvenser.
– Vi kan bruke modellene til å lage ressursbesparende kapplister for listverk og lignende, og henter også ut overflatelister og kan sjekke disse opp mot det reelle forbruket.
Riktignok har ikke Bjørnstad tatt i bruk de mange kalkulasjonsmulighetene i full skala ennå, men det kommer.

Ikke lur deg selv
Selv om grensesnittene for åpen BIM og 3D-modellering har blitt langt mer brukervennlig de siste årene, mener entreprenøren at ingen bør lure seg selv til å tro at det bare er å kjøpe seg en datamaskin, installere programvaren og sette seg ned å tegne i vei.
– Det ligger mye kunnskap i bunnen av en god modell. Som i resten av verden handler gode resultater om hva man putter inn. Shit in blir shit out. Hvor langt man kan dra nytten avhenger av hvor gode programmene er, hvor flink man er til å bruke dem og riktige data fra korrekte kilder.
– Noe som begrenser nytten av åpen BIM er at våre underleverandører ikke har kunnskap og verktøy til å verken berike eller benytte seg av en digital modell. Hadde for eksempel elektrikerne og rørleggerne kunnet hente ned og bruke BIM’en i sitt praktiske arbeid, ville det spart mange prosjekter for store penger og antagelig hevet både kvalitet og design.

Mange henger igjen
Tankegangen rundt åpen BIM har Bjørnstad stor sans for, og han er sterkt uenig med de som mener at åpen BIM i husbygging bare blir en kompliserende faktor.
– Det er svært mange som henger igjen i fortiden og ikke ser de mange fordelene og mulighetene. BuildingSMART-teknologien åpner opp for at jeg kan sende fra meg modeller som lar seg bruke og lese uansett hvilken plattform mottakeren foretrekker. Med åpen BIM kan vi gjenbruke tidligere brukte BIM-modeller og alt som ligger i dem, fra overflateberegninger til kapplister. Vi kan med andre ord automatisk ta med oss alle de gode løsningene vi har klekket ut gjennom generasjoner til våre kunder og samarbeidspartnere.
– Denne teknologien på sikt vil heve bransjen, men det er heller ingen tvil om at det vil ta tid å få med seg alle. Når selv Østfolds største rørleggerbedrift og Norges største leverandør av ventilasjonsanlegg fortsatt spør meg om jeg kan konvertere åpne formater til det proprietære CAD-formatet.dwg, er det noen som ikke har fulgt med i timen, fastslår Bjørnstad.