Kontantkjøp
Det tradisjonsrike rørleggerfirmaet Rørservice i Stavanger fikk ofte besøk av utenlandske som kjøpte rørdeler kontant og dro bunker med tusenlapper ut av bukselommene. Til slutt bestemte daglig leder Geir Hult seg for å kutte ut salget over disk og stenge butikken deler av dagen.
– Jeg bestemte meg for at som driver med svart arbeid i denne bransjen i alle fall ikke skulle få handle deler hos oss for så å ta jobben fra oss etterpå, sier Hult.
Lite kontroll
Byggenæringens landsforening får stadig flere henvendelser fra medlemsbedrifter som taper i kampen mot useriøse firma som tilbyr svart arbeidskraft. De mener svart arbeid finansierer kriminalitet og menneskehandel.
Rørservice i Stavanger har eksistert siden 1974. Hult sier det svarte markedet aldri har vært større og opplever at store deler av dem som driver svart er fra øst-Europa.
– Selskapene får drive fritt, uten at offentlige instanser griper inn. Jeg opplever at det ikke er noen kontroll. De er heller ikke lette å ta, sier Hult.
Forstår at kunden blir fristet
– Når noen kommer på døren og kan bygge et bad for under det halve av prisen vi kan tilby forstår jeg at det blir fristende for kunden. Men de vet ikke hva de får. De tenker penger i utgangspunktet og ser ikke problemet før det oppstår, sier Hult.
Stadig vekk får rørleggerbedrifter telefoner fra private kunder som har oppdaget lekkasjer og dårlig utført arbeid og som må punge ut i dyre dommer for å få arbeidet gjort på nytt.
– Vi ser at det er mye dårlig arbeid, og mange kunder spør oss om å rette det opp etterpå. Det er ikke alltid vi er like interesserte for når de først går på den smellen får de ta konsekvensene av det. Vi prøver å drive skikkelig, legger han til.