Våre inspektører finner ofte at mange bedrifter ikke jobber systematisk med eget arbeidsmiljø. Å ha god oversikt over hva som kan utgjøre en risiko er viktig for å forebygge sykdom og skader. For å iverksette gode tiltak og redusere risikoen, er det helt nødvendig å ha god kjennskap til hvilke farer som faktisk finnes, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.
I bedrifter med under 20 ansatte rapporterer nesten 20 prosent av lederne at det systematiske arbeidsmiljøarbeidet i liten grad er ivaretatt i bedriften. Tilsvarende tall for bedrifter med over 50 ansatte er to prosent. Ledere i virksomheter med under 20 ansatte rapporterer også at de i mindre grad er kjent med regelverket som gjelder for deres bedrift enn større bedrifter. Dette viser en ny undersøkelse gjennomført av Sentio for Arbeidstilsynet.
– Arbeidsplassen skal være et trygt sted. Ingen skal oppleve å bli syk eller skadet på jobb. Alle virksomheter må forebygge hendelser som kan sette arbeidstakerne i fare. Dette gjelder også små bedrifter. For å kunne gjøre de gode grepene som skaper trygge arbeidsplasser, er det viktig å ha oversikt over hva som er de største farene, sier Finboe Svendsen.
1. januar 2013 trådte nye arbeidsmiljøforskrifter i kraft. Seks nye forskrifter erstattet 47.
– Vi har stor tro på at de nye forskriftene vil gjøre det enklere å få oversikt over regelverket som gjelder og enklere jobbe systematisk med arbeidsmiljøet. Særlig for små og mellomstore virksomheter tror vi at forskriftene vil gjøre det enklere å komme i gang med det gode arbeidsmiljøarbeidet, sier direktøren i Arbeidstilsynet.