Nyheter

Snart kan kunstgresset gjenvinnes

04.02.14: Deponering av kunsgressbaner vil bli et stadig økende problem for miljøet. Men nå har danskene funnet en løsning.
Ved hjelp av en ny rensings- og separeringsteknologi skal det nå være mulig å gjenvinne 99,9 prosent av brukte kunstgressbaner.

Det er bedriften Re-Match som står bak utviklingen av denne teknologien, som for første gang gjør det mulig å resirkulere kunstgressbaner Det første anlegget blir oppført i Danmark i oktober, men allerede nå er det mulig å innlevere brukt kunstgress.

Kunstgressbaner vinner i økende grad fram både i Danmark og på verdensplan. Sett ut i fra et miljømessig perspektiv er det en fremgang, da naturlig gress krever både mye vann og kjemikalier for å vedlikeholdes. Kunstgress blir først en miljøbelastning i det øyeblikk det er utslitt og må sendes til deponering, skriver bedriften.

Deponering og avfallsavgifter
Deponering av kunstgress foregår som oftest ved forbrenning eller nedgravning. Begge metoder er en belastning for miljøet, derfor er klubber, kommuner og idrettsanlegg pålagt å betale store avfallsavgifter ved bortskaffelse av kunstgressbaner.
En kunstgressbane strekker seg i gjennomsnitt over 8000 m2. Efter 8-10 år er selv kunstgressbaner av høyeste kvalitet utslitte og skal skiftes ut. Det sier seg selv at deponeringen av kunstgresset kun vil bli et stigende problem for miljøet.

Allikevel er det i Danmark, som alle andre steder i verden, ikke noen miljølovgivning vedrørende bortskaffelse av kunstgress. 

Ny teknologi sikrer gjenbruk av kunstgress
Firmaet Re-Match har som de første i verden utviklet en teknologi som gjør det mulig å rense og separere kunstgress, slik at 99,9% av bestanddelene kan gjenvinnes og brukes i nye kunstgressbaner.

Tross det voksende behovet for en miljøvennlig løsning til bortskaffelse av kunstgressbaner, er det ikke tidligere lykkes å finne en tilfredsstillende løsning til gjenvinning av kunstgress.
Det har hittil ikke eksistert metoder som fullstendig kan fjerne urenheter og separere komponentene til en renhetsgrad, som gjør dem egnede til å produsere nye kunstgressbaner av høy kvalitet.

Med Re-Match´s teknologi blir kunstgressbanene separert og renset fullstendig, slik at plast, gummigranulat, sand og backing kan brukes igjen og igjen til produksjon av nye baner. 

Innsamling av kunstgress er startet
I oktober oppfører Re-Match sitt første anlegg for separering av kunstgress i Danmark, som det første sted i verden. Fremover vil det bli bygget anlegg flere steder i Europa og USA.

Allerede nå er det mulig for kommuner, idrettsanlegg og stadioner i både Danmark, Sverige, Norge, Storbritannia og Tyskland å begynne å innlevere brukt kunstgress. Innlevering og omfang avtales med Re-Match, som til og med tar i mot kunstgresset uten at det koster mer enn nåværende deponeringsløsninger.

Interessen for Re-Match´s løsning er allerede stor både blant klubber, kommuner, politikere og produsenter av kunstgress som ser teknologien som en lenge ventet løsning på miljøproblematikken rundt kunstgressbaner.