Nyheter

Spennende utfordringer på Flesland

Illustrasjon: Nordic Architects
Illustrasjon: Nordic Architects
21.01.14: COWI planlegger miljøvennlig flyplass som tar høyde for ørret og ål.
I disse dager starter støping av betongdekket på den nye terminalen ved Bergen Lufthavn Flesland. En terminal fra slutten av 80-tallet og som for lengst har sprengt sin kapasitet. Flesland ligger imidlertid i et viktig våtmarksområde, med både ørret og ål i nærområdet.

Hvordan kan man bygge ut en flyplass med store inngrep i naturen, lage taksebaner, økende avrenning til fjorden og samtidig ta hensyn til miljøet? Dette er blant de oppgaver som COWI har fått bryne seg på både i tidligere utbyggingsfaser og i det såkalte T3-prosjektet. 
I forbindelse med utbyggingen på Flesland var det nødvendig å fylle igjen to av tre vann, Lønningstjern og Skjenavatnet. I begge er det benyttet masse fra Lilandshaugen som nå er sprengt vekk for å skape plass til den nye terminalen. I prosjektet er taksebanesystemet utvidet og flyttet og overvannsløsninger er implementert, noe COWIs Jon Trandem kjenner godt til.

COWIs vannspesialister sikrer bærekraftige og samfunnsnyttige løsninger. For å ta vare på gytemulighetene for ørreten i de to tjernene som er fylt igjen, er det anlagt to fisketrapper i en halv kilometer lang fiskepassasje 5- 15 meter under den nye rullebanen. Ørreten går opp fra Raunefjorden via Fleslandselva, gjennom fisketrappene og opp i Langavatnet. 
Tore Metlie Hagen fra COWIs miljø og avfallsavdeling har vært involvert i å ivareta det ytre miljøet. Han arbeider med kartlegging av forurenset grunn, sikring av vannkvalitet og anlegg av åpne våtmarksfiltre. Slik unngås skader på livet i vannet.  

Store inngrep i naturen setter høye krav til alle bidragsyterne i planleggingen og prosjekteringen.
– Prosjektering er et særnorsk ord. På engelsk er tilsvarende begrep «design». I Norge oppfattes design som interiørmessig utforming mens prosjektering må sies å være utarbeidelse av de løsninger som danner grunnlag for utførelse. Det kan være tegningsmateriale, statiske beregninger, beskrivelser, geotekniske rapport og lignende, sier COWIs prosjektleder Are Furnes Lausund.
Det er dette COWI gjør i sine BIM-prosjekter (Building Information Modelling), og utarbeider en løsning, f.eks. en BIM-modell som grunnlag for utførelse.

– COWI har omfattende erfaring innen BIM-prosjektering. Det baserer seg på en såkalt objektorientert modell. Enkelt sagt skapes en digital 3D-modell av byggeprosjektet slik at byggets utforming og funksjoner visualiseres. Denne samhandlingsmodellen gjør utførelsen mer effektiv ganske enkelt fordi man tidlig i prosessen visualiserer løsningene, både mellom de involverte parter og mot byggherre og entreprenører, sier Lausund. 

Fagområdene akustikk og brannsikkerhet er også en del av BIM-modellen i Fleslandutbyggingen.
Konklusjonen er at slike typer modeller sikrer effektive prosesser og gir et godt grunnlag for utførelsen av byggeprosjektet. I dette tilfellet er COWI med på å sikre både ørret og ål i tillegg til at millioner av reisende nyter godt av Bergen Lufthavn Flesland. 
COWIs rådgivere er en del av et tverrfaglig team, Team-T3 AS, som i tillegg til COWI består av Norconsult, Aas-Jacobsen og Ing. Per Rasmussen. Temaet sitter samlokalisert med prosjektets arkitekter i Nordic Office of Architecture. I tillegg til den nye terminalen prosjekterer COWI også ombygninger på eksisterende terminalbygninger for å øke kapasiteten til den nye terminalen som skal stå klar i 2017. 

COWI er representert på følgende fagfelt:

● ytre miljø
● sikkerhet-, helse- og arbeidsmiljø (SHA) og risikovurdering
● akustikk
● brann
● energi
● innemiljø
● høyspent
● livssykluskostnader (LCC) og kvalitetssikring
● IKT
● VVS
● byggautmatisering