– Støy skader mer enn hørselen. Støy kan forårsake stress og derfor medvirke til økt risiko for ulykker. Det er påvist sammenheng mellom støybelastning og økt risiko for hjertesykdom, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.
Erfaringene fra tilsynene viser at det er viktig å jobbe systematisk og forebyggende med støyproblematikk. Her er det arbeidsgiver som har ansvaret, men også at den enkelte arbeidstaker skal være i stand til å skjønne alvoret ved blant annet bruk av verneutstyr.
Resultatene fra kontroll med virksomhetenes systematiske forebygging av støyplager var gjennomgående dårligere enn kontrollen av HMS-ressurser. Utslagsgivende er også å vurdere risiko og støykilder som gjør at arbeidet kan utføres med mindre støy og lavere lydnivåer.
– Arbeidstilsynet har ført tilsyn med en viktig problemstilling. Det er samtidig et stort forbedringspotensial på forebyggingssiden, sier Finboe Svendsen. Arbeidstilsynet fant spesielt avvik knyttet til mangel på støymålinger, kartlegging av utfordringer og handlingsplaner med tiltak samt informasjon og opplæring.
De kontrollerte virksomhetene benyttet i hovedsak lovpålagte HMS-ressurser som verneombud og bedriftshelsetjeneste. Det er likevel opp mot 15 prosent som ikke har valgt verneombud og som ikke er tilknyttet godkjent bedriftshelsetjeneste. Resultatene viser også variasjoner i bruken av disse ressursene. 25 prosent av verneombudene mangler pålagt opplæring, og omlag 30 prosent av virksomhetene har ikke utarbeidet en plan for bedriftshelsetjenestens bistand til virksomheten.