BygningsInformasjonsModellering (BIM) består av visuelle 2D- og 3D-modeller, og elektronisk samhandling med informasjon for alle fag og faser i en byggeprosess. Gevinstpotensialet er oppsiktsvekkende stort for både bestiller, planlegger og utfører. I byggenæringen alene er det dokumentert at buildingSMART-teknologien kan bidra til årlige besparelser i størrelsesorden 20 til 60 milliarder. BIM er målt til å gi 30-50 prosent reduserte byggekostnader og 70 prosent effektiviseringsgevinst for leverandører.
Likevel er BIM overraskende lite utbredt. Et vanlig motargument er at «så lenge bestiller ikke krever BIM, og vi bare får betalt for tiden vi bruker, så prioriterer vi det ikke». Andre innvendinger finnes i varianter som: «det enkleste er å gjøre det slik vi gjør i dag» og…«jeg skjønner ikke dette med data».
Forklaringsproblemer
– Så langt er BIM dessverre blitt et tema for eksperter som bruker et språk håndverker- og entreprenørbransjen ikke forstår. Metoden har for lange svar på folks spørsmål, og det i seg selv gir forklaringsproblemer, sier Bård Krogshus, daglig leder i BIM Center Norge, med fysisk tilhold i Fredrikstad. Det betyr ikke at BIM-tregheten er størst i Østfold. Problemet er landsdekkende.
Krogshus mener det må bygges bro mellom de åpenbare gevinstene og praktisk bruk, og helst raskt. BIM er bare i ferd med å bli modent, og de som velger å være passive står inkompetente den dagen forskriftene kommer.
– De lure i bransjen kjenner sin besøkelsestid. De vet at læring skjer best i nettverk, og skaffer seg konkurransefordeler. De store aktørene utenlands er allerede gode på dette. Her blir det store handelslekkasjer, hvis ikke norske entreprenører skjerper seg.
Noe skjer i Østfold
BIM Center Norge ønsker å gjøre noe med dette, og sammen med Østfold Fagskole er BIM Verdinettverk Østfold etablert. Håpet er å få langt flere entreprenører til å se lyset, og Østfold ligger an til å bli et pilotfylke for forståelsen av BIM. Et godt eksempel er det nye Østfoldsykehuset, som bygges med en kostnadsramme på over fem milliarder kroner. Der slipper ingen til uten BIM i ermet.
– Det finnes intet alternativ til BIM, og det er kun spørsmål om tid før metoden blir en virksomhetskritisk kompetanse for de aller fleste i byggeprosjekter, spår Krogshus.
– På sikt vil aktører ha problemer med å bli godkjent som leverandør og dermed overleve som bedrift, dersom de ikke kommuniserer med BIM-kompatible verktøy og prosesser. Vi ser en økt bruk av BIM i større ingeniørbedrifter og at internasjonale aktører posisjonerer seg i markedet.
I praksis et krav
Ingen trenger lure på hva myndighetene ønsker. BIM er positivt omtalt i både Innovasjonsmeldingen, Bygningsmeldingen og Klimameldingen, som blant annet slår fast at det offentlige vil bruke sin markedsmakt til å endre Norge i ønsket retning. Statsbygg og Forsvarsbygg er allerede i gang, og begge har bygd opp kompetanse på BIM. I praksis krever de at BIM skal benyttes i sine byggeprosjekter, og siler ut tilbydere uten BIM-kompetanse.
Når opplagte fordeler og tunge offentlige aktørers markedsmakt likevel ikke har gjort vei i vellinga ennå, hva skal da til for at bransjen ser lyset?
– Av erfaring vet vi at folk våkner for alvor når mange nok bestillere krever det, sier Bård Krogshus.
Se til Østfold:
* BIM Center Østfold, i samarbeid med Østfold Fagskole, etablerer BIM Verdinettverk med Østfold som «pilot».
* Dette blir en arena for forpliktende samspill mellom lærende deltakere som ønsker praktisk kunnskap.
* Hensikten er å bygge, dokumentere og bruke praktisk kunnskap om BIM i konkrete prosjekter for å realisere tids- og kostnadsbesparelser.
* Hovedprosjekt BIM Verdinettverk for bestillere og et hovedprosjekt for rådgivende og utførende.
* Via overførbar kunnskap venter gevinster for næringen.