I kulde- og varmepumpefaget må ungdommene ha læreplass for å få gjennomført sitt Vg3-løp, og kvalifisere for eksamen (fagprøve). Læreplassen er selve forutsetningen for å få fagbrevet, være ferdig utdannet kuldemontør, og kunne søke jobb eller ta videreutdannelse.
Fokus på det faglige
Det enkleste er å bruke et opplæringskontor. Der finnes kompetanse på læreplan, kontrakter, fylkets fagopplæringskontor, og undervisningsstøtte. Opplæringskontoret håndterer alt det administrative og inngår kontrakt, mens bedriften foretar ansettelsen og dermed har lønns- og arbeidsgiveransvaret. Slik trenger bedriften bare å konsentrere seg om det faglige, og til og med der kan Opplæringskontoret gi støtte, om det er behov for det.
Selvkost
Alle opplæringskontorets innkomne midler skal komme lærlingen til gode. Det betyr at her finnes de billigste tilbudene på lovpålagte kurs. Velger bedriften et Opplæringskontor for elektrofag kan en være helt sikker på at de avholder regelmessige FSE-kurs, som kanskje alle bedriftens montører kan delta på.
Velger bedriften å melde seg inn, går tilskuddet fra fylket til opplæringskontoret, før en andel fordeles videre til bedriften i henhold til opplæringskontorets vedtekter.
Opplæringskontoret hjelper
Faglig leder i bedriften må vise til utdannelse og erfaring i faget, kjenne læreplanen, og sikre at bedriften har arbeidsoppgaver og utstyr, slik at lærlingen kan få full opplæring. Dersom bedriften ikke kan dekke alle mål i læreplanen, vil opplæringskontoret hjelpe til med å finne en annen bedrift som kan gi denne opplæringen.
På http://www.gnizt.no/ finner man nærmeste opplæringskontor som dekker elektro. Ellers er fagopplæringskontoret i hvert fylke behjelpelig med å alle formaliteter og påse at nødvendige søknader og kontrakter blir korrekt utfylt. (Feiler alt dette, er det bare å ringe VKE`s Bransjesjef kulde på tlf 948 40 467.)
Sliter med få søkere
I andre elektrofag er det vanlig at 25 prosent av de som tar fagbrev, fortsetter med utdannelse. Slik får elektrobedriftene de beste folkene til inneapparatet, fagfolk som både er praktikere og teoretikere.
– Kulde- og varmepumpebedrifter oppmuntrer ingen til å gå på fagskolen i Trondheim, der vi har landets eneste tilbud på høyere heltidsutdanning i kuldefaget. Tvert om sliter skolen hvert år med å få nok søkere. Den eneste veien ut av dette uføret, er at bedrifter tar inn en lærling, eller kanskje to, når de først er i gang. Da vil det finnes søkere den dagen bransjen trenger prosjektledere og selgere, sier Stig Rath, Bransjesjef Kulde, VKE.