Ventilasjon

Utbildning Nord – en hemmelig perle av et skoletilbud for voksne

Bildet: Utsikt over Torneåelven
Bildet: Utsikt over Torneåelven
09.10.12: Mangler din ansatte den kompetansen som skal til for å fylle stillingen sin? Burde han gått på skole for at kravet til dokumentert opplæring for den jobben han utfører, skal være oppfylt? Da burde du som arbeidsgiver (og kanskje også ansatt) lese videre!
Av Stig Rath, Bransjesjef Kulde, VKE. 

Utgangspunktet er at NAV gir støtte til opplæring for ansatte som står i fare for å miste jobben pga manglende kompetanse.    for å fylle stillingen.  Typisk er kulde- og varmepumpebransjen, som tradisjonelt har rekruttert ufaglært arbeidskraft blant venner og familie.  Med nye myndighetskrav om dokumentert kompetanse, er disse en gruppe som står i fare for å miste jobben, fordi de ikke fyller stillingens krav.  Da kan arbeidsgiver eller arbeidstaker henvende seg til nærmeste NAV-kontor, og fortelle at de er interessert i opplæring som kan heve arbeidstakers kompetanse.

Vær oppmerksom på at tilbud om yrkesopplæring ved Utbildning Nord, er et landsdekkende tilbud fra NAV, men at kjennskapen til denne muligheten er lav ved de fleste NAV-kontor, spesielt i Sør-Norge. 

Økonomiske ytelser
Deltagere på arbeidsmarkedstiltak har rett på enkelte økonomiske ytelser, som:
● Stønad til livsopphold (basisytelser og barnetillegg)
● Stønad til dekning av ekstrautgifter (tilleggsstønader)
● tilskudd til daglige reiseutgifter
● tilsynstillegg
● borteboertillegg
● tilskudd til hjemreiser
● stønad til skolemateriell
● legeutgifter
Barnetrygd virker ikke inn på retten til ytelser under gjennomføring av tiltak.

Arbeidstagerens reise blir dekket av NAV i Norge.
 
VVS-fag
Utbildning Nord tilbyr yrkesopplæring i mange fag, men mest interessant for VVS-bransjen er kuldemontør, elektriker, automatiker, ventilasjonsmontør og blikkenslager, og gulvlegger våtrom.
Alle fagene kan tilby kurs av kortere varighet, dersom man for eksempel bare trenger å få dokumentert opplæringen på den oppgaven man utfører i det daglige.  Flere elever går opptil 46 uker, slik at de kan avlegge tverrfaglig eksamen på VG2-nivå.  Har man da nok praksis, kan man gå opp til fagprøve i Norge.

For hver elev opprettes en individuell opplæringsplan, der det tas hensyn til tidligere kunnskap, yrkeserfaring, utdanning etc. Opplæringens lengde blir da bestemt nærmere. Den individuelle opplæringen bygges opp av forskjellige moduler. Det er både mulighet for opplæring som gir spisskompetanse og bredere opplæring. For eksempel kan en kuldemontør velge ventilasjon som fordyping. 

Opptak og studieform
De fleste kursene har kontinuerlig opptak. Det betyr at en kursdeltaker kan starte med studiene når det finnes en ledig opplæringsplass. I praksis starter imidlertid en ny gruppe elever omtrent én gang i måneden.
Opplæringen foregår på heltid i form av selvstudier med lærerstøtte, praktiske øvelser, gruppearbeid og prosjektarbeid. Ettersom opplæringen er rettet mot voksne (min. alder 20 år), blir elevene oppmuntret til å ta ansvar for egen læring. Kursene omfatter praksis i bedrift.