– De foreslåtte tiltakene må vurderes og følges opp politisk. Vi vil derfor følge opp det vi anser som de viktigste tiltakene i rapporten fremover, sier Maya Twedt Berli, regionsjef for NITO Sør.
Sørlandsutvalget ble nedsatt i august 2011 av nærings- og handelsminister Trond Giske og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete. Fredag 9. august mottok de to statsrådene rapporten Sørlandet i verden – verden på Sørlandet.
Rapporten gir en oversikt over utfordringer, muligheter og rammebetingelser for næringsutvikling på Sørlandet.
– Det er fint for oss å se at innspill NITOs president spilte inn på utvalgets høring i forbindelse med Arendalsuka i fjor på mange måter er ivaretatt i utvalgets innstilling.
Fokuset på kompetanse, god skole, rekruttering til ingeniør- og teknologifagene og behovet for flere ingeniører samsvarer godt med innspillene NITOs tillitsvalgte og medlemmer i Agder påpeker som viktige momenter for å sikre fortsatt næringsutvikling og verdiskapningen på Sørlandet, sier Maya Twedt Berli.
Hun sier at de foreslåtte tiltakene må vurderes og følges opp politisk og at NITO vil følge opp det man anser som de viktigste tiltakene i rapporten fremover.
Fakta – Sørlandet i verden – verden på Sørlandet
Dette skal skje på Sørlandet:
• Det etableres en egen School of Engineering (SoE) med utgangspunkt i UiAs
nåværende Fakultet for teknologi og realfag. SoE skal utvikles til et internasjonalt spisskompetansemiljø på felt der regionalt næringsliv har tyngde. Dette skal skje i samarbeid med næringslivet og med fremragende nasjonale og internasjonale aktører. SoE skal dimensjoneres for 4000 studenter innen 2020. Dette er en økning på 2500 studenter.
• Regjeringen bevilger midler til samarbeidet “Skap Agderskolen”. Hensikten er å styrke det regionale eierskapet til skolene i regionen og bidra til bedre forankring av skolen i relasjonen mellom hjem, skole og næringsliv. Prosjektet tenkes å omfatte løpet fra grunnskole til videregående skole. En viktig målsetting vil være å skape den beste næringsnære skolen i landet, få opplæringsglede og bedre kvaliteten i grunnskolen som forutsetning for fremtidig økt yrkesdeltagelse.
• Sørlandet Vitensenter har en viktig rolle i regionen, og utvalget ber derfor om at senteret får formell status som regionalt vitensenter og derav statlige driftsmidler.
• Det opprettes en pilotordning for statlig medfinansiering av næringsrettet EVU-virksomhet. Store deler av næringslivet har et etterslep på kompetanse som det må fylle for å møte internasjonale konkurransekrav. Samtidig oppleves etter- og videreutdanning som det svake ledd i det norske utdanningssystemet.
En slik finansieringsordning bør utvikles i nært samarbeid med partene i arbeidslivet og med kompetansemiljøene i landsdelen.
Les hele rapporten her (Kilde: NITO)