Paris
Det blir enorme områder og store tall når bygg-messen Batimat slår seg sammen med messene Interclima+Elec og Ideo Bain, men det nye messeområdet noen minutter fra Charles de Gaulle flyplassen er både kompakt og oversiktlig. Det er lett å komme seg til messen både med fly og lokaltog.
For første gang
Halvard Gavelstad er på Batimat for første gang, og innrømmer gjerne at det er på tide å ta turen til Paris for å sanke inntrykk av et arrangement som forventes å samle nærmere 400.000 besøkende. Det er åtte ganger Bygg Reis Deg, men så utgjør også Frankrike og mellom Europa et enormt marked. – Vi har alltid noe å lære selv om vi var meget godt fornøyd med årets Bygg Reis Deg. Vi har ingenting å skamme oss over, og jeg tør påstå at vi er blant de ledende byggmessene i Europa, selv om vi blir små sammenlignet med Batimat, sier Gavelstad videre.
– Jeg ser først og fremst etter den industrielle siden av messen og hvordan messen fungerer som et medium for utstillerne. En god messe skal være en effektiv møteplass for industrien. Samspill mellom utstilling og konferanser er også viktig for meg å se nærmere på, sier Gavelstad til VVS aktuelt.
Effektivt medium
Han vet av egen erfaring at messer av denne typen er et effektivt medium dersom både arrangør og utstillere utnytter mulighetene på en god måte. Planfasen, gjennomføringen og etterarbeidet er likeverdige deler for de som oppnår suksess, mener Gavelstad. Han slår fast at det er detaljene som er avgjørende for suksess.
Han benytter dagene i Paris til å møte kolleger i administrativ ledelse, men vil også oppsøke en rekke utstillere for å bli kjent med deres opplevelse av Batimat. Han vil også ha et spesielt på fokus på selskaper som jobber i ulike planfaser. Arkitekters tanker om denne typen messer vil han gjerne også få et innblikk i.
Inn med planleggere og arkitekter
– Vi må i sterkere grad få inn eiendomssiden og rådgiversiden under Bygg Reis Deg. Vårt fokus har i stor grad vært på entreprenørsiden, men vi ser vi kan fylle ut bildet ved å arbeide sterkere mot planleggere, rådgivere og arkitekter, sier Gavelstad.
I forkant av messer av denne typen skapes innovasjon og spennende møteplasser. Batimat løfter fram innovasjon og nyskaping, og dette er en bærebjelke for hele messekonseptet.
Høy anseelse
Nye, innovative løsninger er sterkt etterspurt, om det dreier seg om lavenergi bygg, smart energistyring eller miljøvennlige bad. I følge arrangøren hevder 96 prosent av utstillerne og 99 prosent av de besøkende at jakten på nyheter og de innovative løsningene er den viktigste grunnen til at de deltar.
Mandag kveld ble totalt 34 innovasjonspriser delt ut under Batimat. Prisene, som ble innført på BATIMAT allerede i 1981, har høy anseelse i fagmiljøene. Tildelingene skal belønne og fremme tekniske innovasjoner innenfor de fagsektorene de tre utstillingene representerer. VVS aktuelt kommer tilbake med presentasjon av noen av prisvinnerne senere denne uka.
Ingen skandinaviske selskaper
– At skandinaviske selskaper ikke er representert under årets utstillinger i Paris behøver ikke bety at vi er en utpost i Europa, mener Bygg Reis Deg generalen.
Han mener Skandinaviske selskaper prioriterer sine nasjonale markeder. Det er krevende å konkurrere i mellom Europa. På den annen side er det en rekke store selskaper som er godt representert i Norge. Et eksempel er Saint Gobain, som er en av de virkelig store aktørene i Norge. I Paris er konsernet tilstede med 13 ulike stands, og det sier noe om styrken og viljen til satsing i dette konsernet.