– I Trondheim har vi etablert et nytt varmesenter med sterk fokus på fornybar energi, og tilsvarende sentra kommer i Oslo og Bergen, sier Samstad til VVS Aktuelt.
– Disse nye avdelingene fungerer som samlingsplass for kundene og som kompetansesentra for rørleggerne. Her får de bedre innsikt i energitekniske løsninger, og kundene får demonstrert gode og kostnadseffektive energiløsninger, inkludert styringssystemer, forklarer han.
– Vi forventer en moderat vekst i etterspørselen etter våre produkter framover. Første halvår var noe svakere enn forventet, og en av årsakene er at Europa-krisen har nådd Norge, sier Samstad.
Heidenreich hadde i fjor 1,2 milliarder kroner i omsetning og 300 ansatte, fordelt på 33 avdelinger.
– Vi har opprettet flere nye avdelinger de siste to årene. I tillegg har vi inngått en ny samarbeidsavtale med Comfort-kjeden som er blitt en mer komplett kjede med et bredt utvalg av VVS-produkter. Begge deler vil få positiv betydning for salg og markedsføring av våre produkter. Men vi merker samtidig et økende press på priser og marginer, og vi har registrert et økende antall konkurser hos blant annet VVS-bedrifter og VA-entreprenører, slår han fast.
– I Oslo-området har vi nå sju avdelinger. Den siste avdelingen ligger på Karihaugen i Lørenskog og er allerede blitt en suksess, legger han til.
Samstad er ikke i tvil om at interessen for lavenergibygg vil øke framover. Det gjelder både det private boligmarkedet, næringsbygg, offentlige bygg og rehab-markedet. Dette er en trend vi ser over hele Europa, og vår tyske hovedeier GC-gruppen deltar aktivt i denne utviklingen med nye produkter og løsninger, forteller han.
– Hos Heidenreich i Norge merker vi for eksempel økende interesse for luft vann-varmepumper, styringssystemer og andre produkter til lavenergibygg. Vi tilbyr ofte pakkeløsninger sammen med andre leverandører, og vi forventer at denne trenden til samarbeid vil forsterkes framover, opplyser han. I 2020 skal nullenergi være standard for nye boliger og bygninger som følge av EUs bygningsenergidirektiv.
Heidenreich er mest kjent som en av landets største VVS-grossister, mens vann- og avløpsavdelingen (VA) er mindre kjent. Nå har Samstad og hans kolleger valgt å satse strategisk på VA over hele landet.
– Vi har lenge hatt en stor VA-satsing i Midt-Norge og til dels i Nord-Norge. Der har vi blant annet vært engasjert i flere store vei- og tunnelprosjekter. Nå satser vi i resten av landet og har allerede gjennomført flere store prosjekter, som for eksempel VA-prosjektet på E 18 gjennom Østfold, forklarer han.
– Vi forventer økte investeringer på VA-området framover. Det gjelder både opprustning av eksisterende anlegg og nye anlegg. Mer ekstremvær vil trolig påskynde utviklingen. Vi skal forsøke å ta økende markedsandeler på VA-området, sier Samstad til slutt.