Fulle bredde
– Y-veien virker ganske kjekk, sier 18 år gamle Dan Gaute Aske fra Rennesøy.
Mulighetene ligger der, og kanskje griper han den. Men først ser han fram til læretiden. Gjennom bedriften han skal til i lære er det også egne utdanningsmuligheter:
– Jeg skal til Hitec Products på Forus. Der får jeg erfare den fulle bredden i automasjonsfaget. Selskapet er verdensomspennende, så dette blir bra, sier han.
Kristoffer Hagevold fra Egersund skal til Offshore Systems AS på Gausel.
– Før jeg bestemmer meg for yveien, vil jeg se hvordan læretiden fungerer som automatiker. Jeg gleder meg til å lære mye, og få reise litt, blant annet offshore for firmaet. Jeg har halvannet år å bestemme meg på. Det jeg så på UiS virket veldig interessant, blant annet fikk vi se hvordan roboter virker, sier han.
Entusiastisk lærer
Faglærer Oddvar Bergsholm er den mest begeistrede av dem alle for y-veien:
– Et kjempebra tilbud, sier han.
– Det er mange veier til mål. Yveien er en god måte å videreutvikle seg på; fra et fagbrev og inn i ingeniøryrket med et solid praktisk faglig fundament. Fordelen med y-veien er at utdanningen blir formalisert og dokumentert slik at kandidaten får en godkjent bachelorgrad.
– Med en slik bredde i et fagfelt som finnes i vår region, er det en stor utfordring for en utdanningsinstitusjon å klare å samle alle disse inn til en felles utdanning. Y- veien kan bidra til denne satsingen og fremme gode alternativer for å utvikle utdanningsmulighetene som kan fremme vekst i regionen.
Bergsholm sier flere bedrifter har tilnærmet seg y-veien med en intern opplæring og tilpassing av
kurs som inngår i bedriften sitt satsingsområde:
– Dette ser vi i bedrifter der personer med fagbrev sitter i posisjoner som prosjektleder, fagansvarlig og/eller er med på utvikling av nye produkter, sier han.
Yrkesfag i en gullåre
Å være lærer i automasjonsfag i en region som skriker etter arbeidskraft i industri og petroleumsrelatert virksomhet, er flott, mener Bergsholm:
– Vi sitter midt i gullåren. Elevene som går ut av VG3 automasjon får veldig ulike jobber. Mangfoldet av bedrifter i vår region utgjør en bredde i fagfeltet automasjon som er helt unikt. Vi har bedrifter som videreutvikler kreativitet på en slik måte at det blir lagt merke til i verdensmålestokk.
Bergsholm har selv to fagbrev, elektriker og automatiker. Han følger nøye med på hvilke behov næringslivet har, og tilrettelegger undervisningen etter det:
– Nylig sendte jeg spørsmål til 10 bedrifter jeg har kontakt med om hvordan de ser for seg automasjonsjobbene om fem år. Svarene på dette gir meg signaler om hva jeg skal vektlegge. Det er god lokal tilpasning som vi har anledning til i henhold til nye forskrifter, sier han til Aftenbladet.
FAKTA:
Y-veien står for yrkesfaglig videregående til ingeniør.
Krav: Du kan søke opptak på enkelte universitets- og høgskolestudier uten generell studiekompetanse eller forkurs. Dette forutsetter at du har relevant fagbrev, svennebrev eller yrkeskompetanse fra videregående skole. Dette kalles y-veien.
Fagbrev: Fagbrev fra følgende fag kvalifiserer for opptak:
Automatisering, Dataelektroniker, Elektriker, Elektroreparatør, Energimontør, Energioperatør, Fjernstyrte undervannsoperasjoner, Heismontør, Produksjonselektroniker, Tavlemontør, Telekommunikasjonsmontør, Togelektriker, Vikler- og transformatormontør.
Andre fagbrev kan også gi opptak etter individuell vurdering