– Det har vært et stykke fra garasjen og hit

 
– Det har vært et stykke fra garasjen og hitBildet: Bjørn Vidar Enga, teknisk sjef i Apurgo (t.h) viser styremedlem Odd Vaagan rundt i produksjonshallen, og stopper opp ved Heat&Cool.
Det startet med å tegne planer under en trapp på NTNU og bygge anlegg i en garasje. I dag fyller Apurgo 15 år.

Siden 2009 har Apurgo jobbet med innovativ teknologi for vannbehandling. I dag, femten år senere, er resultatet effektive systemer som sparer energi, gjør hverdagen tryggere for driftere og brukere, og forlenger levetiden på anleggene. Veien hit har ikke vært uten fartshumper. 

Basis i gode produkter

– Da jeg startet i 2016 var det kun ett produkt her; ApurgoM3 . Nå har vi jo mange løsninger, og det har vært en spennende reise, forteller Bjørn Vidar Enga, teknisk sjef i Apurgo. 
– Nå har vi jo for eksempel Heat&Cool, og ikke minst Apurgo Cloud som kan fjernovervåke alle produktene våre. 

– Den her er fin vet du, sier Enga og viser hvordan systemet fungerer. Vaagan bøyer seg interessert frem, og får høre om hvordan Heat&Cool kan forbedre varme- og kjøleanlegg. 
– Det er basis i gode produkter her, og det er veldig gøy å se de nye produktene som utvikles i bedriften nå, forteller Odd Vaagan. 

Bildet: Bjørn Vidar Enga, teknisk sjef i Apurgo (t.v.) og styremedlem og gründer, Odd Vaagan.

Vaagan er en av de tre gründerne bak Apurgo, samt tidligere daglig leder og styreleder. Nå er han pensjonist, men fortsatt et aktivt styremedlem som hjelper til der han kan. 

Les også: Nye Heat&Cool Smart er et kinderegg for ditt energianlegg 

Startet rett på de store

De to mennene diskuterer ivrig, før de går videre til hyllene der ApurgoM3 lagres. – Er dette den nye mini-versjonen, spør Vaagan og peker mot hylla. 

– Det er det! Du kan jo løfte den, men pass på ryggen, ler Enga. ApurgoM3 Mini passer godt for bygg med lavere vannforbruk, som borettslag og sameier. 
– Vi utviklet Mini etter flere forespørsler, for Apurgo startet jo rett på det store, sier Enga. Vaagan smiler igjen. 
– Ja, det var kanskje litt ambisiøst å begynne med å skulle ta for seg hele Bø Sommarland. Noen vil kalle det en fiasko, men jeg ser på det som en stor suksess. Vi fant fort ut hva som absolutt ikke fungerte, humrer Vaagan og tar en slurk av kaffen sin. 

Bygget anlegget i garasjen 

I 2009 hadde Per Jarle Hårstad den første gode idéen som senere skulle bli til Apurgo. Hårstad ble inspirert at man kan bruke sølv til sårbehandling, og ble nysgjerrig på om man kunne bruke det til å desinfisere bassengvann også. 

– Vi bygget det første anlegget sammen i garasjen min, fikk til et samarbeid med Bø Sommarland, og installerte anlegget der, sier Vaagan.

Det gikk mildt sagt ikke helt etter planen. Det var for store mengder vann, og utfordringene helt andre enn de to gründerne hadde sett for seg. 

– Beslutningen ble tatt der og da, vi måtte satse på vann i bygg heller enn basseng. Teamet gikk fra to til tre da de fikk med seg professor ved institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU, Stein Wold Østerhus. Sammen lagde de den aller første ApurgoM3 . 

– Vi satt under en av trappene på NTNU, og der tegna vi opp den første prototypen. Vi ville bruke sølv og kobber til å behandle og forebygge mot Legionella og andre bakterier i rør. På samme tid hadde Byåsen VGS problemer med legionella. Østerhus, Vaagan og Hårstad gikk til Trøndelag Fylkeskommune, og fikk overbevist dem om at de hadde løsningen. 
– Utrolig nok var de villige til å betale før de i det hele tatt hadde sett produktet, og det var heldig for vi hadde jo bare prototypen! Men de betalte, og vi leverte. Og det anlegget står og fungerer fremdeles den dag i dag, forteller Vaagan stolt. 

Den rette innstillingen

Vi hopper videre til 2013. De tre er enige i at det er på tide å få flere folk med på laget. 
– Lise Marie Nergaard var det naturlige valget. Hun var den absolutt beste kandidaten vi snakket med. I tillegg har hun den rette innstillingen og gjør jobben som kreves, sier Vaagan.

Nergaard blir daglig leder i Apurgo, og er stolt av utviklingen som har skjedd i bedriften. 

– Jeg hadde en annen jobb, men da jeg ble spurt om å søke her så synes jeg det var fantastisk teknologi med stort potensiale. Jeg er takknemlig for alle kundene som ville være med å satse på trøndersk teknologi selv helt i starten, forteller hun. 

Fant frem dobørsten 

Nergaard beskriver seg selv som løsningsorientert, noe Vaagan kan si seg enig i. Han forteller om en hendelse der det kom misfarget vann i toalettene på et av anleggene. 

– Lise Marie brettet ermene opp og vasket toalettene med oss andre. Det er ikke derfor hun fikk jobben, men det skadet jo ikke, ler han. 

Nergaard selv synes ikke det å vaske toaletter var noe å tenke på. Hun fant nemlig raskt en god løsning, og etter det har ikke misfarget vann vært et stort problem for bedriften. 

– Jeg synes det er mye morsommere at man har tre geniale menn her som tenkte store kompliserte tanker, men ikke fant det som for meg var den åpenbare løsningen, ler hun. 

 

Bildet: Lise Marie Nergaard

Å gi stafettpinnen videre 

– Det var ikke så vanskelig å gi stafettpinnen videre, og det er veldig fint å se at det har blitt en ordentlig bedrift. Om 15 år vet jeg at vi har vokst enda mer, det blir spennende å se på hvilken måte det blir, forteller Vaagan. Nergaard forklarer at hun har en tydelig drøm om hvordan Apurgo ser ut om 15 år. 

– Da er vi Norges, om ikke verdens, ledende selskap innen digital vannbehandling. Jeg ser for meg at vi får inn enda flere fremadstormende folk, og at vi har blitt et stort nettverk som består av alle de beste selskapene. Vi er jo et vannindustrielt eventyr! I dag er det 19 ansatte i bedriften, alle med samme gode humør og lagånd. Hovedkontoret ligger i Trondheim, men det er også ansatte som jobber fra Sør-, Øst-, og Vestlandet, sier Nergaard.

– Jeg blir veldig stolt. Det har jo vært et stykke fra garasjen min og hit, avslutter Vaagan.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår