Fleksibel oppvarming som tjeneste

 
Fleksibel oppvarming som tjenesteFjernvarme kan brukes både bedre og billigere hvis varmen lagres i de tykke veggene i bygninger, ifølge et nytt, dansk prosjekt. Illustrasjonsbilde:: Munck Gruppe
DANMARK: Kan man lagre varme i betong i bygårder? Svaret er ja, ifølge et forsøk utført av DIN Forsyning, Kamstrup, Nordiq Group og Aalborg Universitet.

I Esbjerg har et fjernvarmeforsøk vist at det er mulig å spare både penger og varmeforbruk hvis du bruker de tykke veggene i bygninger til å utvide verdien av fjernvarme, melder dagensbyggeri.dk

Prosjektet, som varte i halvannet år og ble avsluttet i 2023, heter «Fleksibel oppvarming som tjeneste». Partene bak prosjektet er DIN Forsyning, Kamstrup, Nordiq Group og Aalborg Universitet (AAU). De ønsket å undersøke om og hvor lenge betongvegger og murstein i borettslaget Ungdomsbo kunne holde på varmen.

Forskerne fra AAU og resten av partnerne i innovasjonsprosjektet begynte derfor å skru ned varmen i utvalgte boligbygg om natten.

- Vi stengte i en time, skrudde den opp igjen, og undersøkte deretter hvordan systemet reagerte. Du må gjøre det stille – du kan ikke stenge brått – og et interessant resultat var at vi knapt kunne måle noen temperaturfall i leilighetene, sier førsteamanuensis ved AAU Energi, Matthias Mandø.

- Beviset er her

Prosjektet har vært en del av Sønderjylland Business Lighthouse, som har støttet flere innovasjonsprosjekter om fleksibilitet, digitalisering og kostnadsreduksjon i energisystemet – såkalt sektorkobling. Ifølge leder for forretningsutvikling hos Kamstrup, Steen Schelle Jensen, er dette avgjørende for fremtidens energisystem.

– Vi utviklet måleutstyret til casearbeidet sammen med Ungdomsbo, og mener at fjernvarmesystemet bare kan være en del av den sektorkoblede fremtiden hvis byggene våre spiller sammen. Det har vi bevist her, sier Steen Schelle Jensen.

Har spart opptil to millioner kroner

- I forbindelse med prosjektet har Ungdomsbo spart cirka ti prosent på varmeforbruket i borettslaget, og opptil 2 millioner danske kroner på leietakernes bunnlinje, sier teknisk sjef Erik Boyschau.

– Hensikten med testen var å levere den samme varmen i færre grader ved å bruke den smartere. Som borettslag er vi både forpliktet til å ta et medansvar for det grønne skiftet på vegne av beboerne og samtidig ta vare på husleien deres. Det er ikke noe problem å være idealist for andres penger, så det er ofte en balansegang, sier Erik Boyschau.

Et fornuftig verktøy

Ifølge Matthias Mandø er det også fleksibilitet og økonomiske perspektiver i andre deler av den danske bygningsmassen, for eksempel skoler.

- Her skrur du ned varmen i helgen, men det legger faktisk press på systemet når alle må bli varme mandag morgen. Kan vi gjøre noe annet her med vår fjernvarme og lagring av varmen i skolebygget? Vi vil gjerne se på dette, og det fine her er at vi i Danmark har et velutviklet fjernvarmenett som som et fornuftig verktøy kan hjelpe oss med å spare penger og bli grønnere. Hvis strømprisene er lave, må vi utnytte den billige energien på best mulig måte, og fjernvarme i kombinasjon med våre bygg kan støtte dette, sier Matthias Mandø.

Lager må innlemmes i systemet

Dansk Fjernvarme ser på energilagring som en viktig del av det grønne skiftet. Fjernvarme leverer varme til omtrent 2/3 av alle danske boliger og er et verktøy for å holde systemet i balanse og kostnadene nede. Ifølge seniorkonsulent Jens Christian Nielsen er det derfor fornuftig å tenke på fjernvarme sammen med varmelagring i byggene

– Som i alle andre forsyningskjeder må aksjer tenkes inn i systemet. Noen ganger kan det være fornuftig å ha lageret nær kundene. Andre ganger kan det være fornuftig å lagre mer sentralt. Økonomi og komfort i boligene må selvsagt vurderes i måten vi lagrer energi på, sier han.

Prosjektet hadde et samlet budsjett på 2,6 millioner danske kroner. Business Lighthouse inkluderte en rekke innovasjonsprosjekter, som alle har fått støtte fra Erhvervsstyrelsen og EUs REACT-program.

(KILDE: Dagens Byggeri)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår