Klart for jubileumsutgave av Våtromsdagene

 
Klart for jubileumsutgave av VåtromsdageneBildet: Vidar Hellstrand, daglig leder i FFV. Foto: Odd Borgestrand
VÅTROMSDAGENE 2022: - I år fyller Fagrådet for Våtrom (FFV) 30 år. Nå gleder vi oss til Våtromsdagene 2022 som arrangeres i Sandvika den 8.-9. september.

Av Bjørn Laberg

- Siste Våtromsdagene ble arrangert var i 2018, så det er det er virkelig flott at vi nå endelig kan samle bransjen på nytt etter pandemien, sier Vidar Hellstrand, daglig leder i FFV til VVS aktuelt.

Jubilanten FFV ble etablert 23, januar 1992, og rådets medlemmer var i starten representert ved:

• De fem bygghåndverksorganisasjonene i BHLF (NBF, MLF, NKBL, NML og NRL)

• Gulv- og veggprodusentene, teknisk komite

• Servicekontoret for lim og keramiske fliser

• Norsk limforening

• Malingsindustrien

• Leverandører av VVS-utsyr

• Norges Byggforskningsinstitutt

• SINTEF arkitektur og byggteknikk

• Institutt for bygg- og anleggsteknikk, NTH

Murmesterene er tilbake

- Stifterne av Fagrådet For Våtrom så et behov for å etablere et tverrfaglig fagråd som skulle jobbe med både kursing, formidlig av anvisninger for hvordan man skulle bygge gode våtrom Dette i et samarbeid mellom alle faggruppene som er innvolvert i våtromsproblematikk. 

Initiativet ble tatt av bygghåndverksorganisasjonene, og nå i 2022 er det hele 11 bransjeforeninger som er medlemmer i FFV. Det er spesielt gledelig å ønske Norske murmesteres Landsforening (NML) tilbake som medlemmer, etter at de i juni vedtok at på nytt skal bli medlem av rådet, sier Vidar Hellstrand fornøyd.      

Takker dyktige forelesere

- En at de viktigste oppgavene til FFV ved opprettelsen av rådet var å bidra til redusering av våtromsskader, primært via arbeidet med Byggbransjens våtromsnorm (BVN), som normalt omtales som Våtromsnormen. BVN ble stiftet i 1994, så i 2024 feirer også BVN 30- års jubileum. Dette skal behørig markeres, i regi av FFV og SINTEF i forbindelse med våtromsdagene 2024, understreker han.

Hellstrand forteller det siden etableringen av FFV har blitt kurset cirka 50.000 håndverkere, takstmenn og faglige ledere gjennom modulkursene, via de godkjente kursarrangørene i regi av FFV.  

- FFV ønsker i den forbindelse og takke alle kursarrangørene og deres dyktige forelesere for innsatsen gjennom 30 år. Ikke minst har styrene i FFV gjort en god jobb med bidra til utvikling og gode strategiske valg gjennom disse 30 årene, sier Hellstrand.    

Høy standing hos forbrukerne

- Man kan trygt si at initiativet som bransjen tok tilbake i 1992 har bidratt aktivt til kompetansebygging i byggebransjen i Norge.  Nå kurses det årlig ca. 1500 håndverkere i året og det er 1100 FFV godkjente våtromsbedrifter i hele Norge, sier han.  

Hellstrand er spesielt fornøyd med at Våtromsnormen har fått en høy standing blant forbrukerne. 

- Karlegginger viser at Våtromsnormen er godt kjent for forbrukere flest, og de utrykker at den er viktig.  Selv om dette er gledelig å høre, har FFV likevel planer om å jobbe ytterligere med bestillerkompetansen hos både proffe og privatforbrukere. Målet er at de skal være tryggere på å sikre gode våtrom, enten Våtromsnormen er kontraktfestet eller ikke. Økt bestillerkompetanse er viktig for alle som jobber med våtrom og for alle i bransjen som ønsker å være seriøse mot kundene. Dersom FFV kan bidra til å hjelpe bestillere med å vite hva de skal etterspørre, med tanke på dokumentasjon på fagmessig utførelse, god og enkel FDV, så har FFV tro på at dette kan bidra til fornøyde kunder, gode bad. Og ikke minst at de viktige tekniske detaljene i våtrom kan bli ivaretatt, sier Hellstrand videre.

Viktig å dele kunnskap

- Informasjon er i dag lett tilgjengelig for kunden, og mange kan nok oppleve at kunden fort kan mer enn enkelte tilbydere om både regler, lover og kontraktstandarder osv.  Det er derfor avgjørende med god forventningsavklaring mellom kunde og tilbydere, nettopp for å unngå misforståelser og unødvendige konflikter mellom håndverksbedrifter og kunde, som følge av mangelfull veiledning fra de proffe partene, mener Hellstrand.

- Våtromsdagene har fokus på det å dele kunnskap, noe som kan bidra til færre konflikter og flere fornøyde kunder, men også behandle tips når det gjelder erfaringsmessige konflikter.   FFV får årlig flere tusen henvendelser fra privatforbrukere og profesjonelle som trenger bistand og veiledning om kontraktmessige forhold, tekniske forhold og mange trenger bistand med kommunikasjonen for å løse opp i tvistesaker.  Våtromsdagene har derfor mange spennende forelesere fra bransjen som skal dele informasjon om mange spennende dagsaktuelle temaer som bransjen møter i disse dager, sier Hellstrand.

Ny forskrift til besvær?

- Bransjen har erfart at ny forskrift til avhendingsloven, med krav om å dokumentere fagmessig utførelse har medført at boligeiere har våknet. Disse har nå fokus på å sjekke at de får entydig dokumentasjon som de kan fremlegge den bygningssakkyndige (les tidligere: takstmann) ved omsetning av bolig. Dette for å unngå en dårlig tilstandsgrad også på nyere bad. Arne Hansen fra VTB AS dekker dette temaet på årets Våtromsdager.    

Våtromsdagene 2022 tar også for seg krav til god produktdokumentasjon for membraner, ved teknisk sjef Paul Stavem i Mapei. Fokus her blir på hvordan leverandører kan bidra til å ha full trygghet på at produktdokumentasjonen oppfyller myndighetskravene. 

Flere spennende foredrag

Hellstrand skal selv bidra med innlegg på Våtromsdagene, og blant annet vise hvordan man enkelt kan prosjektere, dokumentere og generere god FDV til kunden på en enkel måte. Blant flere spennende foredrag trekker han frem følgende:

• De siste 15 årene er det levert tusenvis av prefabrikkerte våtrom i nye boligprosjekter. Hvordan skal vi forholde oss til disse ved oppussing og modernisering?  SINTEF kommer til orienterer om historikk, tekniske varianter og spesielle forhold som eier og utførende må tenke på når disse skal oppgraderes estetisk, eller når det skal gjennomføres større oppgraderinger ved Pål Harstad fra SINTEF. 

• Storformat fliser og viktige forhold relatert til blir dekket av Geir Sørensen fra Aktiv Consult AS. Geri har jobbet fliser i svært mange år og erfaringer viser at det er viktig å ha dette temaet på agendaen.

•  Tilgjengelighetskrav og våtrom. Anders Kirkhus fra SINTEF informere om hva dette betyr i praksis og hvilke regler som gjelder ved nybygging og ved oppussing, og tar dette steg for steg.    

• Nyheter i våtromsnormen ved Thale Plasser fra SINTEF

• Forsikrings- og vannskader, ved Lars Angell fra Tryg forsikring. 

 Videre kommer Våtromsdagene til å dekke følgende temaer: 

• regler i flermannsboliger som de rådgivere og utførende trenger å vite for å kunne veilede kunder på en god måte

• andre rom med vanninstallasjoner – løsninger og krav

• bad hvor det er utført innvendig rørenovering, hvordan skal man forholde seg til dette ved oppussing

• Tips og triks - kommunikasjon og forventningsavklaring mellom entreprenør og byggeier 

• Funksjonelle trender – estetikk vs teknikk

 - Det er fortsatt ledige plasser og at FFV virkelig ser frem imot å møte bransjen på Våtromsdagene, hvor det også blir muligheter for å møte mange leverandører på utstillerdelen av konferansen. Under festmiddagen er det også gode muligheter for å sosialisere med bransjefolk med felles interesser, og ha gode samtaler om valgfrie temaer, sier Hellstrand avslutningsvis.

Ytterligere Informasjon og påmelding her:

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår