LAUFEN samler inn kasserte plastsisterner for gjenvinning

 
LAUFEN samler inn kasserte plastsisterner for gjenvinningBildet: Bærekraftsambassadør i LAUFEEN, Anja Aabye, og filialsjef Jakob Schandorff fra Stena Recycling i Køge med en håndfull av de innsamlede plasttankene.
DANMARK: Sanitærprodusenten LAUFEN har satt i gang et innsamlingsprosjekt for å sikre gjenvinning av plastsisterner. Først i Danmark, og etter hvert i hele Europa, inkludert Grønland og Færøyene.

Rundt 250 000 toaletter skiftes hvert år bare i Danmark. I tillegg skiftes tusenvis av kalkede plastsisterner. LAUFEN har satt i gang et innsamlingsprosjekt for å sikre gjenvinning av disse enorme mengdene plast. Først i Danmark, og etter hvert i hele Europa, inkludert Grønland og Færøyene.

Hundretusenvis av plastsisterner samles inn

Bak porselenssisternen på de fleste gulvstående toaletter ligger en plastsisterne som sammen med andre plastelementer har et enormt gjenvinningspotensial. Med utgangspunkt i selskapets bærekraftsstrategi har LAUFEN satt seg fore å gå foran i å utnytte dette potensialet, slik at plastsisternene kan gjenbrukes som for eksempel hagemøbler, penner og handlekurver.

Det Køge-baserte selskapet med sveitsiske røtter er leverandør av alle slags møbler og installasjoner til badet. Selskapets kunnskap innen toaletter er nå midtpunktet i et prosjekt som på sikt skal samle hundretusenvis av plastsisterner over hele Europa, inkludert på Grønland og Færøyene.

Bærekraft satt i system

Selskapet har alliert seg med rørleggergrossisten Brdr. Dahl og med Nordens største gjenvinningsselskap, Stena Recycling, for å sette innsamling og gjenvinning i system.

– Vi har satt opp slippbokser i Brdr. Dahls 53 butikker, slik at VVS-installatører over hele landet kan levere inn kasserte plastsisterner, sier Anja Aabye, som er ansvarlig for bærekraft i LAUFEN.

Hun og LAUFEN håper at prosjektet kan samle flere tusen plastsisterner i Danmark hvert år, og at prosjektet etter hvert kan vokse til andre land. LAUFEN ønsker i denne sammenheng å komme i kontakt med bedrifter på Grønland, Færøyene og andre steder som kunne se fornuftig i å bidra til innsamlingen.

– I LAUFEN jobber vi grundig med å tenke bærekraft i alle sammenhenger, og vi ønsker å være 100 prosent CO2-nøytrale innen 2045. Men underveis streber vi etter massevis av delmål. I dag bruker vi for eksempel gass til oppvarming når vi støper porselen ved svært høye temperaturer. Vi jobber med å skape samme varmenivå med mer miljøvennlige energikilder, og inntil vi lykkes helt med dette bruker vi overskuddsvarmen til å tørke formene våre om natten.

Sosioøkonomisk perspektiv

I forbindelse med henting av plasttanker har LAUFEN i første omgang slått seg sammen med ett vernet verksted, nemlig Marjatta i Tappernøje. Verkstedets brukere skiller plastsisternene og sorterer materialene etter plasttype. Herfra sendes sisterner og andre plastelementer til Stena Recycling, som granulerer materialene for gjenvinning.

– Vi har et fantastisk samarbeid med Marjatta, som vi selvfølgelig betaler for å ta fra hverandre plastsisternene. Dette er godt i tråd med vår overordnede ambisjon som selskap om å leve opp til så mange av FNs 17 globale mål som mulig. Det samfunnsøkonomiske perspektivet er en sentral del av dette, så vi er veldig glade for det gode samarbeidet med Marjatta.

Spar 1300 liter vann per år med riktig toalett

LAUFEN fokuserer også på å produsere mer bærekraftige produkter i sin produktutvikling. For eksempel har Køge-bedriften lansert toalettet KOMPAS med forsinket vanninntak. På vanlige toaletter starter vanninntaket allerede mens toalettet spyler. Det betyr at for hver skylling forbrukes det unødvendig en halv liter vann mer enn det som trengs til selve skyllingen.

– Vi har utviklet en tankflottør med forsinkelse. Det reduserer vannforbruket betydelig. Med KOMPAS toalettet starter vanninntaket først når spylingen er ferdig.

Anja Aabye forteller i denne sammenhengen avslutningsvis at vi hver bruker godt 100 liter vann hver dag, og at opptil en tredjedel av dette vannet går til toalettspyling. Med seks til sju daglige toalettbesøk kan vi hver spare tre og en halv liter vann daglig med teknologien som brukes i KOMPAS-toalettet. Dette utgjør nesten 1300 liter vann per person per år.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår