Nå kan Pipelife-kundene velge bioprofil på rørene

 
Nå kan Pipelife-kundene velge bioprofil på røreneBildet: Bård Moen, produktsjef VMT i Pipelife. Foto: Pipelife
Rørprodusenten Pipelife vil gjøre det enklest mulig for kunden å ta miljøvennlige valg. Derfor tilbyr de fossilfrie alternativer for sine rørsystemer.

– Vi må alle sammen bidra til denne dugnaden. Å velge fossilfrie rørsystem er et av disse grepene, forteller Bård Moen, produktsjef VMT i Pipelife.

For Norges største rørprodusent har bærekraft alltid stått i høysetet, og de var tidlig ute med både klimaregnskap og miljørapportering. Etter at de lanserte sine fossilfrie rørsystemer, har nysgjerrigheten ifølge Moen vært stor:

– Vi opplever jo en god del interesse i markedet, og til nå har vi levert en håndfull prosjekter. Men fremdeles mangler det noe på viljen der ute, og det synes vi er synd.

LES OGSÅ: Pipelife satser stort på innovasjon og bærekraft

Erstatter fossile kilder

Konseptet er som følger: I dag handler Pipelife med leverandører som både kan levere fossilbaserte og biobaserte råvarer. Biobasert råvare kan erstatte råvarer av fossilt opphav hos Pipelife – så dersom kunden ønsker det, kan de få rør med 30 %, 60 % eller 100 % bioprofil.

– Kvaliteten er nøyaktig den samme, og rørene har de samme egenskapene. Forskjellen er naturligvis at de biobaserte rørene har en langt lavere, og i noen tilfeller negativt CO2-utslipp. Dermed kan du redusere miljøpåvirkningen fra dag én. Alt dette bokføres digitalt, og er helt etterprøvbart. Du får altså en sertifisering på at du har fjernet en mengde fossil råvare tilsvarende det du har kjøpt som fossilfritt produkt, forklarer Moen.

Store besparelser

For større prosjekter kan tallene bli betydelige. Fra råvare til produkt regner Pipelife at en kilo PVC har et utslipp på 1,84 kilo CO2-ekvivalenter. For den fossilfrie varianten er tallet helt nede på 0,28 kilo.

– Det er altså en enorm besparelse i prosent, og det kan naturligvis utgjøre mye i prosjekter hvor vi snakker mange tonn med plastrør.

For PE og PP er forskjellen enda større, ettersom disse plasttypene ikke blandes med klor – og dermed har en fossilandel på nær 100 prosent. Fossilandelen i PVC på sin side er kun 43 %.

– En kilo polypropylen, for eksempel, regner vi har et utslipp på 1,66 kilo CO2-ekvivalenter. Men går du for vårt fossilfrie alternativ, er fasiten minus 1,40 kilo. Det er viktig å huske på at dette er karbonlagring på høyt nivå, legger Moen til.

– Vi må endre på noe

Nå håper Moen at både andre leverandører, utbyggere og offentlige etater kommer på banen. Han etterlyser større konkurranse og mer både politiske føringer og betalingsvilje.

– Jeg, og alle andre i Pipelife, ønsker inderlig at vi overlater en klode som er i bedre stand enn den er i dag. Men skal vi klare det, så må vi rett og slett endre på noe.

Det er Øyvind Ramsøy, salgssjef i Ahlsell, helt enig i. Derfor er han stolt av å kunne tilby Pipelife sine fossilfrie produkter til kundene sine.

– Ett tiltak alene er selvsagt ikke nok, men å bytte ut fossil med fornybar plast bør naturligvis være en del av miksen. Vi vet at bærekraftregnskap bare blir viktigere, så hvorfor ikke bli kjent med alle mulighetene?

Håper flere går i front

Også Ramsøy har registrert mye nysgjerrighet ute i markedet. Betalingsviljen, som ikke har vært like stor, tror han er på vei.

– I fremtiden kan dette fort til å bli en del av totalvurderingen når rammeavtaler skal inngås. Derfor håper jeg både det offentlige og andre byggherrer tar enda mer ansvar og er enda mer frempå enn de er. Det er mye kulere å ha vært en av dem som gikk i front, enn en av dem som satt på gjerdet, avslutter han.

KILDE: Ahlsell.no

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår