Tester fremtidens grønne energisystem på Bornholm

 
Tester fremtidens grønne energisystem på BornholmBildet: Bornholms Energi & Forsynings kraftverk ved havna i Rønne får nytt liv ved å gjenbruke sin opprinnelige teknologi som dampturbin, generator og strømnettforbindelse. Tre energilagringsteknologier skal sikre konstant energitilførsel – selv på dager uten sol eller vind.
DANMARK: En test av grønn energilagring i det konvensjonelle kraftvarmeverket i Rønne skal vise om varmesentraler kan bidra til å fremskynde bruk og lagring av grønn strøm i Europa.

En fremtid uten fossilt brensel nærmer seg. Når fremtiden er her, vil konvensjonelle kraft- og kraftvarmeverk over hele Europa være uten jobb. Siden bygningene, teknologien og verkenes unike posisjon i strømnettet allerede er til stede, vil det være synd å ikke utnytte dem.

Dette forsøkes nå i EU-prosjektet 2LIPP (2nd Life for Power Plants), som bl.a. Dansk Teknologisk Institutt, Energy Cluster Denmark (prosjektleder), Bornholms El-produktion, DTU, Hyme Energy samt svenske, tyske og polske ingeniør- og energiselskaper deltar, melder dagensbyggeri.dk

De jobber sammen for å utvide kapasiteten for energilagring ved Bornholms Energi & Forsynings kraftvarmeanlegg på havna i Rønne. Konsulent ved Teknologisk Institutt, Katharina Brarup Schäfer, forklarer:

– Det unike med 2LIPP er at vi med relativt lave kostnader på grunn av gjenbrukbarheten kan lage en energilagringsløsning som kan implementeres bredt over hele Europa. Det handler om å utnytte ressursene vi allerede har tilgjengelig og om å gjøre energisystemet mer fleksibelt og bærekraftig på lang sikt, sier rådgiver ved Teknologisk Institutt, Katharina Brarup Schäfer

Ivaretar kraftverkenes verdi og erfaring

Anlegget på Bornholm skal danne rammen for et demonstrasjonsprosjekt bestående av et innovativt hybrid energilagringssystem. Systemet skal bidra til å stabilisere strømnettet, øke forsyningssikkerheten og muliggjøre større integrering av fornybare energikilder som sol og vind.

Prosjektet må også gjøre det billigere å implementere teknologi for å lagre energi og få fart på bruken av grønn strøm i Europa.

– Det vi jobber med i EU-prosjektet 2LIPP er å finne en løsning som både ivaretar kraftverkenes verdi og erfaring. Samtidig skal de være en del av en grønn omstilling uten at det går ut over stabiliteten i strømnettet. Vi gjenbruker deler av kraftvarmeverkets opprinnelige teknologi, inkludert dampturbin, generator, styringssystemer og tilknytning til strøm- og fjernvarmenettet, samtidig som en ny blokk med nye lagringsteknologier kommer til, forklarer Katharina Brarup Schäfer.

Tre lagringsteknologier

En viktig del av løsningen er å integrere flere typer energilagringsteknologier. 2LIPP-prosjektet vil bruke tre lagringsteknologier, som alle har miljømessige og økonomiske fordeler:  

  • Lagring i flytende hydroksidsalt, som har lav materialpris
  • Lagring i brukte bilbatterier, som er billigere og mer miljøvennlig enn bruk av nye batterier
  • Lagring i et høyteknologisk svinghjul som har lang levetid og lave driftskostnader

Den kombinerte energilagringsløsningen styres av et innovativt energistyringssystem (EMS), som balanserer tilbud og etterspørsel etter både varme og kraft. Systemet sikrer at kraftverk kan støtte strømnettet med høy andel fornybar energi uten at det går ut over forsyningssikkerheten. 

Foto fra innsiden av kraftverket. Veggene er gule og lenger oppe grå. metalliske grå rør går langs veggene. På gulvet er en stor forsamling av mennesker

Bildet: Prosjektpartnerne besøker kraftverket i Rønne, som danner rammen for 2LIPP-prosjektet. Foto: Energiklyngen Danmark

– Vi utnytter ulike lagringsteknologier for å lage en fleksibel og robust løsning som kan levere grønn energi tilbake til strømnettet. Det handler om å kunne lagre overskuddsenergi fra f.eks. vinne og bruke det senere når produksjon, f.eks. på grunn av værforholdene, dekker ikke etterspørselen, forklarer Katharina Brarup Schäfer.

Opprettholder store verdier

Teknologien presser ikke bare på den grønne omstillingen i energisektoren, men også for økonomien i den europeiske energisektoren.

Estimater viser at løsningen kan opprettholde verdier i Europa på opptil 1,2 milliarder DKK. euro i eiendeler. De ville ellers ha gått tapt med nedleggelsen av kontinentets kraftvarmeanlegg. Samtidig er det et stort potensial for å oppgradere inntil 500 GW av eksisterende energikapasitet ved kraftverk i Europa.

KILDE: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår