Tester ut flytende hydroksidsalt som energilager

 
Tester ut flytende hydroksidsalt som energilagerBildet: Den lagrede og oppvarmede 700 graders avløpsrenseren ved pilotanlegget i Esbjerg vil i fremtiden kunne levere både fjernvarme og strøm til boliger og industri. Visualisering: Kirt x Thomsen
DANMARK: Avløpsrenser som energilager, og som ved riktig oppbevaring kan dekke hele Københavns energiforbruk? Det høres utopisk ut, men er likevel det ni selskaper har engasjert seg i.

MOSS (Molten Salt Storage) er navnet på prosjektet, som i et pilotenergilager hos Din Forsyning i Esbjerg skal teste ut om avløpsrenser er et riktig virkemiddel for å lagre energi. En av partene i prosjektet er Hyme Energy, hvor administrerende direktør Ask E. Løvschall-Jensen, forventer at det første spadestikket tas for anlegget sommeren 2023.

SE INTERVJU MED ASK E. LØVSCHALL-JENSEN HER

– Demonstrasjonsanlegget i Esbjerg blir vår lakmusprøve. Den bygges i riktig størrelse, og skal sikre at vi på sikt kan levere frekvenstjenester og stabilitet. Potensialet er enormt, og vi gleder oss til byggestart, sier han til dagensbyggeri.dk

Første i verden

Pilotanlegget vil være det første i sitt slag i verden. Teknologien er basert på flytende hydroksidsalt – også kjent som avløpsrens. Energien som er lagret i salt kan levere både strøm og fjernvarme. Ifølge Ask E. Løvschall-Jensen er planen å rulle ut lageret i Danmark først, for så å lansere det som et produkt på det globale markedet.
– Effektiv lagring av fornybar energi handler om at vi har tilgang på grønne elektroner når behovet er der. Dette kan vi gjøre ved å lagre fornybar energi i flytende salt. Når vi skifter vindturbinkraft kan vi levere kraft og varme billig på et begrenset område med saltlageret vårt, og vi kan flytte den fornybare energien til de tider den er etterspurt, sier Ask E. Løvschall-Jensen.

SE VIDEO OM PROSJEKTET HER

- Den saltlagrede energien fra MOSS-anlegget produserer damp, som via en dampturbin kan lage strøm eller brukes til å produsere fjernvarme. Det flytende saltet er et effektivt lagringsmateriale, men det er også sterkt alkalisk. Komponentene må derfor tåle drift ved høy temperatur og under korrosive forhold. Dette er en utfordring som prosjektpartnere går sammen for å ta fatt på, sier teknisk salgs- og kvalitetssjef i San Electro Heat, Peter Munk, som er en av prosjektpartnerne.

San Electro Heat leverer en varmeovn som omdanner den grønne kraften til varme i saltlageret.

– Utfordringen er at natriumhydroksid er etsende, og det stiller store krav til materialvalg og konstruksjon av varmeren når det flytende saltet skal varmes opp fra 350 °C til 700 °C. Vi har kommet langt med et design som må testes i kontakt med det flytende saltet, så vi er klare til å levere en løsning for demonstrasjonsanlegget, sier Munk.

En betydelig teknologi

Hos flerbruksselskapet Din Forsyning i Esbjerg, som skal huse anlegget, er den viktigste oppgaven å sikre varme til forbrukerne – nå og i fremtiden.
– Din Forsyning ser på kompakt energilagring, som både kan sikre fleksibilitet i forhold til strømsystemet og være framtidige spiss- og nødlaster i varmeforsyningen, når vi senest i 2030 skal kunne levere fossilfri varme, sier senior prosjektleder Kim Stenholdt Madsen, som kaller saltlageret 'en betydelig teknologi for fremtidig regulering av energisystemet'.
En tank som er ti meter høy og tjue meter i diameter kan lagre nok salt til å lagre 1 GWh. En slik tank, med en 100 MWt turbin i drift, vil gi årlige CO2-reduksjoner på opptil 110 000 tonn ved å erstatte fossile kraftvarmekilder. I 2021 ble prosjektet nominert til både en Danish Design Award i kategorien Visionary Concepts og til The Index Award.

(KILDE: Dagens Byggeri)

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår