– Bare ring oss, så kan dere få teste det ut!

 
– Bare ring oss, så kan dere få teste det ut!Mari Ann og Line Amundsen
I over 25 år har søstrene Line og Mari-Ann Amundsen jobbet i VVS-bransjen, og i dag driver de bedriften Bademiljø Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS. Mari-Ann som Rørleggermester med faglig ansvar, og Line som Daglig leder med drift og økonomiansvar. De mener fordomsfulle foreldre må ta mye av skylden for at ikke flere jenter velger håndverksfaget.

Søstrene vokste opp med en far som var rørlegger, og drev bedriften Brødrene Amundsen Rørleggerbedrift. Etter å først ha forsøkt å gå i en annen retning, begynte de å jobbe med det administrative i farens bedrift. Det ble starten på en helt ny karriere for begge to.

Angret på feil valg
Allerede da Mari-Ann gikk allmennfag på videregående, kjente hun på at noe var galt.

– Jeg har alltid hatt lyst til å bli håndverker, og syntes at jobben til pappa virket veldig spennende. Mens jeg gikk på videregående jobbet jeg som ekstrahjelp hos han, primært med administrativt arbeid. Pappa mente at rørleggeryrket var for fysisk krevende for jenter, særlig med tanke på ryggen. Det skulle jeg motbevise, og det har jeg klart. Jeg har aldri vært sykmeldt på grunn av ryggen, sier hun og ler.

Søsteren Line fulgte etter bare kort tid senere, da hennes karrierevalg også tok en ny vending. I 2008 overtok de bedriften, og i 2015 skiftet de navn til Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS.

Mener fordomsfulle foreldre har mye av skylda
Da søstrene begynte i bransjen på midten av 90-tallet, var de så og si de eneste jentene. I dag har langt flere jenter gått samme vei, men ifølge Line kunne de ha vært mange flere hvis foreldrene ikke hadde vært så fordomsfulle.

– Når vi snakker med jenter om utdanning, er det en gjenganger at foreldrene har snakket om håndverksyrket som et annenrangs valg. Det fører selvsagt til at mange velger det de tror er riktig, selv om de egentlig vil noe annet. Jeg håper foreldre tenker litt bedre gjennom hvor stor påvirkningskraft ordene deres faktisk har. Det viktigste må da være at barna dine jobber med noe de liker, sier Line.

Hun skulle ønske at praktiske fag i større grad var en del av utdannelsen på skolen.

– Da hadde ungdommene fått motivasjon til å følge med på de teoretiske fagene også, fordi de kunne koblet det til noe konkret. Det er masse teori i håndverksyrkene, sier hun.

Håper flere tør å følge drømmen
– Line og Mari-Ann er virkelig en inspirasjon i bransjen, og de er et prakteksempel på at VVS-bransjen er like godt egnet for kvinner som for menn. Bransjen rommer mye mer enn det mange tror, og det er mange forskjellige karriereveier og retninger å velge, sier Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Bademiljø og Comfort-Kjeden (VVS Norge RMB).

Søstrene håper flere jenter tør å gå for magefølelsen, dersom de har lyst til å bli håndverkere. Line og Mari-Ann har aldri angret på sitt valg, og Mari-Ann er nå også blitt den første kvinnelige lederen av et rørleggerlaug, som Olderkvinne i Oslo.

– De siste årene er det gjort mange flotte grep for å jevne ut kjønnsbalansen i håndverksbransjen. Et godt eksempel på dette er Ingeborg-nettverket, som jobber aktivt med å tilrettelegge for at flere jenter skal velge denne retningen. De lanserte blant annet nylig et mentorprogram for rørbransjen, der jenter som allerede jobber i bransjen er faddere for nye, sier de.

Både Line og Mari-Ann har en klar oppfordring til jenter som vurderer VVS-bransjen.

– Bare ring oss så skal vi ta dere med på jobb! Da kan dere få se alle karrieremulighetene som finnes og hvor godt samhold det er blant kollegaene!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår