Boksåpneren til bedre energiøkonomi

 
Boksåpneren til bedre energiøkonomiBildet: Salgssjef i Enerin, Glenn Halnes (t.v.) og teknisk sjef, Trond-Atle Asphjell.
Enerin AS har utviklet «Thermonitor», et datainnsamlingsverktøy for driftsparametre i varme- og kjøleanlegg. Hensikten er å innregulere anleggene til optimal, økonomisk drift.

Av Bjørn Laberg

- Enerin sine løsninger vil gi millionbesparelser for drift av varme- og kjøleanlegg i store bygg i offentlig og privat sektor, gjennom grønn teknologi. Potensialet er stort, også på verdensmarkedet, mener Trond-Atle Asphjell, teknisk sjef i selskapet, med kontor i Asker og Florø.
20 millioner i støtte fra Innovasjon Norge og ENOVA, samt flere nyansatte sivilingeniører og et unikt fagmiljø, er ballasten Enerin tar med seg når de nå er i gang med et 3-årig FoU-prosjekt.

Stort potensial

Enerin har allerede ferdigutviklet en tjeneste som har vist seg å avdekke stort potensiale for innsparinger i mange industribedrifter og offentlige bygninger.
- Thermonitor er navnet på denne lille boksen, sier Asphjell og viser fram Enerin sin «Terminator» av driftsavvik. Thermonitor er et datainnsamlingsverktøy for driftsparametre i varme- og kjøleanlegg med hensikt å innregulere anleggene til optimal økonomisk drift. I 2019 gjennomførte Enerin et vellykket pilotprosjekt med Bergen kommune som samarbeidspartner. Kommunen stilte byggene på Fantoft sykehjem og Mildeheimen sykehjem til disposisjon.
- Vi monterte Thermonitor-boksen i de tekniske anleggene og lot den gjøre målinger kontinuerlig over flere uker. Konkret kan vi snakke om flere hundre målepunkt i et anlegg, og med målinger 1 gang i sekundet, får vi et omfattende og nøyaktig datamateriale, sier Asphjell. 

LES OGSÅ: Steller pleietrengende varmeanlegg

Store besparelser å hente

Resultatene av målingene avdekket svært interessante drifts- og funksjonsavvik som normalt sett ikke er lett å oppdage.
- Vi fant flere avvik enn vi hadde trodd. Ventilasjon som dro inn mer kald luft enn nødvendig, feil plassering av termostater og feil innstilling av anlegg, er eksempler på avvik som drev opp energikostnadene, forteller Asphjell, og legger til at pilotprosjektet førte til 6 nye prosjekter i Bergens-regionen.
- Vi gjør målinger, analyserer resultatene og gir kundene råd om hvilke endringer og løsninger som må til for å optimalisere energi-økonomien, forklarer han, og legger til at for et enkelt bygg kan dette bety fra flere hundre tusen kroner til millionbeløp i årlige besparelser.
- Gjennom arbeidet vårt ser vi også at mange kommuner og industribedrifter ikke har kapasitet nok til å gjennomføre optimale ENØK-tiltak selv. Derfor utvikler Enerin ikke bare teknologi, men også forretningsmodeller for drift av tekniske anlegg som vil være merkbart lønnsomme for kundene, sier Asphjell.

En av de ti beste i verden

Det 3-årige FoU-prosjektet Enerin er i gang med har ett klart mål:
- Vi skal utvikle verdens beste høytemperaturs varmepumper (HIT-pumper) for industrien. Vi snakker da om stempelkompressorer med varmeleveranser opp i MW-klassen. Målet er å ha den første prototypen klar for markedet i 2022 eller tidlig 2023, forteller Asphjell.
Sammen med sivilingeniør og partner i Enerin, Arne Høeg, har Asphjell over 20 års erfaring innen energieffektivisering, teknologiutvikling innen varmepumper og utvikling av energigjenvinnings-teknologi.
- I sportsterminologi ville en nok si at Arne er en av de ti beste i verden på teknologisk utvikling av varmepumper, og det er hans ekspertise på Stirlingmotorer og -prosesser som er den unike «nøkkelen» til utviklingsarbeidet vårt. Sammen med resten av teamet vi nå har fått med oss, er målet å hjelpe industrien med det grønne skiftet og elektrifisering på en konkret kostnadsbesparende måte – ikke bare gjennom symbolpolitikk, sier Asphjell.

Håper å «modne» industrien

- Vi er i gang med utredningsprosjekter for bedrifter i verdikjeden til oppdrettsnæringen, blant annet Ewos (Cargill) og Pelagia. Felles for disse og industribedrifter generelt, er at de bruker fossilt brennstoff til det meste av oppvarming og kjøling i anleggene sine. Det vil vi erstatte med kraftige høytemperaturs varmepumper som kan løfte temperatur med opp til 250 grader. Slike varmepumper vil ikke bare erstatte fossilt brennstoff, men også redusere energiforbruket med 40 til 60 prosent på grunn av den unike teknologien vi utvikler. I løpet av de neste 2-3 årene håper vi å «modne» industrien til dette skiftet; fordi det er penger å spare og miljø å bevare, fastslår Asphjell.

LES OGSÅ: Satser på avanserte HIT-varmepumper

Enerin har i dag sju ansatte fordelt på kontorene i Asker og Florø. 3 av sivilingeniørene er ansatt i løpet av det siste halvåret, og Asphjell ser for seg fortsatt vekst.
- Prosjektboka er full, vi har engasjerte samarbeidspartnere og et unikt utviklingsmiljø gjennom våre egne ansatte og majoritetseieren vår, Niprox. Thermonitor, de nye varmepumpene vi utvikler, Niprox sitt vannbehandlings-system for vannbårne anlegg, samt nye produkter som er på trappene, vil på sikt gjøre oss til totalleverandør av innovative energisentraler for industrien, avslutter teknisk sjef i Enerin, Trond Atle Asphjell.

Bildet: Arne Høeg inspiserer Thermonitor installert hos Pelagia Food i Måløy. Foto: Enerin

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår