Bransjedirektører i felles løft for vann og avløp

 
Bransjedirektører i felles løft for vann og avløpBildet: - Vi skal være forsiktig med å kreve løsninger, men være bevisst på hva vi ønsker. Bransjen snakker om å få en sektorlov. Vi trenger ikke det, men har behov for presise lovendringer, sa direktør i Norsk Vann, Thomas Breen. Foto: Odd Borgestrand
- Leverandørsiden i norsk vannbransje er ikke en potent industri, og derfor trenger vi et eget teknologiprogram øremerket innovasjon og forskning.

(Kilde: Hallingtreff.no)

Det mener direktør i Norsk Vann, Thomas Breen, som fikk et spenstig og inspirerende møte med Hallingtreff.

- Breen ble sammen med administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund og administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening, Liv Kari Skudal Hansteen utfordret til å fortelle hva de tre organisasjonene har utrettet det siste året etter at de på fjorårets Hallingtreff kom med en rekke løfter. 

På vegne av Norsk Vann var det daværende direktør Toril Hofshagen som kom med løfter om en mer  synlig bransjeorganisasjon, og det falt dermed i den nye direktørens lodd å forklare synligheten det siste året.

Ilddåp for ny direktør

- Min ilddåp kom under Arendalsuka der vi markerte oss mot politikerne. Vi må aldri undervurdere det som skjedde på Askøy. For Askøy var det en stor utfordring å håndtere media og sinte innbyggere. Takket være en dyktig varaordfører klarte kommunen å roe ned situasjonen og få innbyggerne på sin side i kampen for større fokus på sikkerhet i vannleveransene, fortalte Breen til de 300 deltakerne på årets Hallingtreff.

- Vi skal være forsiktig med å kreve løsninger, men være bevisst på hva vi ønsker. Bransjen snakker om å få en sektorlov. Vi trenger ikke det, men har behov for presise lovendringer. Vi må sikre gode leveranser og nå kommer det et regjeringsnotat som handler om framtidens lovverk tilpasset vannbransjen. Det vil gjøre det enklere for alle involverte parter, mente Breen.

Innovasjon og forskning

Breen tok til orde for et eget teknologiprogram for å sikre en framtidsrettet bransje. Vi trenger innovasjon i bedrifter og forskning som er praktisk rettet. Et eget teknologiprogram har vært viktig for Norsk Vann og vi har fått noen kroner til dette. Målet er å få 100 millioner årlig. Vi foreslår at hver husstand også bidrar med en femtilapp øremerket til dette programmet. Her står også MEF, Huseiernes Landsforbund og Kommunes Sentralforbund sammen med oss, sa han. Ikke alle i salen var enig om at abonnentene skal være med på dette spleiselaget.

Kompetanse

Breen mente det nye Nasjonalt senter for vanninfrastruktur er et viktig sted der alle kan drive samhandling og utvikling.  Dessuten har Norsk Vann har nettopp undertegnet en avtale med Høgskolen Innlandet for å etablere et studie som gir fagbrev innen VA. Norsk Vann samarbeider også tett med SINTEF og NTNU for å skaffe prosjektmidler. Breen er enig i at Norsk Vann har en viktig rolle for å utvikle bransjen.
- Vi må standardisere og være i dialog om framtida. Vi skal levere og ikke bare komme med løfter. Jeg tror 2020 blir et år med gjennomslag for norsk vannbransje, konkluderte Breen.

Må starte et opprør

Administrerende direktør i MEF, Julie Brodtkorb, deltok i programmet via et video-intervju. I fjor oppfordret hun vannbransjen nærmest til å starte et opprør mot politiske myndigheter for å sikre framtida for norsk infrastruktur.
- De som oppnår noe er de som er pågående. Vi skal mase så mye at de nærmest kaster opp på statsministerens kontor når vi hver eneste uke ringer og maser om å bli tilknyttet et eget departement. Det vil ikke koste en eneste budsjettkrone å legge hovedansvaret for vann og avløp til ett departement, og det er ingen nyhet at både MEF, RIF og Norsk Vann flere ganger har pekt på klima- og miljøminister Ola Elvestuen som det mest naturlige valget.  Vi er mange nok til å bråke ganske så bra overfor politiske myndigheter for å få en fullverdig sektorlov på plass, sa Brodtkorb.

Kommuner rapporterer feil

I videointervjuet viste hun til at MEF har brukt store ressurser på å kartlegge hvordan det står til i kommune-Norge. Her kom det fram at mange kommuner gjennom en årrekke har rapporterer feil til KOSTRA. MEF mener de fikk fram mer rette tall, og ble også en viktig kilde for media i forbindelse med den mye omtalte Askøy-situasjonen.

 -Det er ingen rask løsning på vann og avløpsutfordringene, men vi har fått mer gehør for at vi må løfte dette opp på nasjonalt nivå. Nå er det sektorloven som må komme på plass, sa Julie Brodtkorb blant annet.

De smarte løsningene

Også administrerende direktør i RIF, Liv Kari Skudal Hansteen, deltok via videointervju, og hadde god samvittighet for den jobben RIF har gjort det siste året. 

- Vår jobb har vært  å komme med smarte løsninger som politikere nå i langt større grad følger opp. Publikum har sett at det er galskap at vi ikke tar vare på ledningsnettet, og nå skjer det noe, sa Skudal Hansteen.

Hun trakk fram RIFs arbeid med State of the Nation, men la til at det også må gjøres noen organisatoriske grep.

- Det er dessverre nødvendig med uønskede hendelser for å løfte fram utfordringene i VA-bransjen. Samtidig må verdikjeden snakke hverandre opp. Det er viktig at vi fungerer godt sammen, sa Skudal Hansteen.

Det er ingen tvil om at Thomas Breen, Julie Brodtkorb og Liv Kari Hansteen sammen med sine medarbeidere i de tre organisasjonene har gjort en formidabel innsats for å løfte fram behovene i norsk vannbransje både overfor lokale og sentrale politikere. De har alle vært synlig i media og møtt med forståelse og sympati i de fora de har opptrådt i. Så er det bare å vente å se om Thomas Breen får rett når han hevder at det store gjennomslag for norsk vannbransje kommer i år.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår