Brenner for energi-gjenbruk og de gode historiene

 
Brenner for energi-gjenbruk og de gode historieneBildet: - Utfordringen for ESA er at selve organet har vært svært underkommunisert i Norge, men faktisk skjer det mye bra og mye viktig for norske bedrifter og privatpersoner, sier Trygve Mellvang Tomren-Berg. Foto: Odd Borgestrand
PROFILEN: Et par timer i deilig vårvær i Frognerparken i Oslo går fort når daglig leder i Norsk Fjernvarme, Trygve Mellvang Tomren-Berg, er samtalepartner. Det blir et energisk møte med journalisten og kommunikasjonsmannen som brenner for de gode historiene om urban energi og gjenbruk.

Av Odd Borgestrand

I tidlig alder bestemte han seg for å bli journalist og ble tidlig interessert i samfunn og politikk. Etter hvert våknet også kulturinteressen, og han peilet seg derfor inn på et yrke som kulturjournalist.
De første artiklene kom på trykk i ungdomsbladet til KFUK/KFUM, der han også avtjente siviltjeneste. I påvente av å komme inn på journalisthøyskolen i Oslo sikret han seg en cand.mag i tysk mellomfag, statsvitenskap og teatervitenskap og tok også vakter på desken i Vårt Land, før han parallelt med studiene fikk en praksisperiode i Norsk Telegrambyrå. Her dekket han alt fra kultur til politikk og økonomi, og ble til slutt fast ansatt.  Da tilbudet om jobb som Europa-korrespondent for NTB i Brussel kom, måtte han si ja.

Europa-korrespondent

- Å dekke Europa for NTB var en omfattende jobb, og klimapolitikk ble et av feltene jeg dekket. Jeg så at Norge har en sterk posisjon innen både fossil og fornybar energi.
Det var i Brussel jeg også lærte meg å lufte en radiator for første gang, forteller Trygve med et smil. 
- Vi bodde i en trekkfull gammel leilighet, og for oss var vannbåren varme noe nytt. Vi hadde en norsk tilnærming til å slå på varmen. Det kostet oss dyrt.  Anlegget var ikke luftet riktig, og dermed gikk telleren nærmest som et hurtigtog. Gassregninger skal man ta på alvor i Belgia og i store deler av Europa for øvrig, slår han fast. 

ESA-formidler

Etter tre års journalistjobb var egentlig perioden i Brussel over, men familien hadde ikke lyst å reise hjem. Da ble NTB-journalisten tilbudt stilling som kommunikasjonssjef i EFTAs overvåkingsorgan ESA. Dette organet kontrollerer at EFTA-landene Norge, Island og Lichtenstein gjennomfører og følger reglene i EØS-avtalen, som igjen gir disse landene tilgang til EUs indre marked. ESA er uavhengig av EFTA-landene og ivaretar privatpersoners og bedrifters rettigheter etter EØS-avtalen. ESA har på dette området tilsvarende myndighet som Europakommisjonen i EU. Her fikk Trygve jobbe sammen med Per Sanderud, som under sin periode i Brussel ble kåret til en av de ti mektigste nordmenn i utlandet, og som med erfaring fra fem ulike departementer med rette kunne kalles en superbyråkrat før han ble direktør i NVE.

- Svært underkommunisert organ

- Det var både spennende og krevende å formidle gode historier fra ESA. Jeg så det om min oppgave å bli en god historieforteller, og det var nok krevende for juristene i ESA som ikke var vant med å snakke med omverden i særlig grad. Jeg var den første med journalistutdannelse i denne jobben, og måtte dermed gå opp ei utfordrende løype, men god støtte internt.  Utfordringen for ESA er at selve organet har vært svært underkommunisert i Norge, men faktisk skjer det mye bra og mye viktig for norske bedrifter og privatpersoner. 
- Visste du at svært mye av arbeidet i ESA handler om dyrevelferd og matsikkerhet, spør han der vi nyter en Take-away lunch fra kafeen Anne på landet i Frognerparken.  

Fra ESA til fjernvarme

Da Belgia-perioden på seks år var over så Trygve Mellvang Tomren-Berg seg om etter en spennende kommunikasjonsjobb innen energi og miljø. Egentlig var det litt tilfeldig at det ble Norsk Fjernvarme.

- I forbindelse med min jobb i ESA hadde jeg besøkt daværende Hafslund Varmes nye biopelletsanlegg på Haraldrud, som hadde fått statsstøtte som måtte klareres i ESA. Det ble mitt første møte med fjernvarmen. Og da jeg et par måneder senere kom over annonsen hvor Norsk Fjernvarme søkte etter kommunikasjonssjef, ble jobbsøknad sent, sier Tomren-Berg.
Den stillingen hadde han i sju år, inntil han i fjor tok over som daglig leder etter Heidi Juhler, som har vært foreningens frontfigur siden 1998.

Engasjert i miljø og klima

- Jeg vil ikke betegne meg som en miljøaktivist, men har et sterkt engasjement for miljøet og klimautfordringene. Det er journalistgenet som trigger meg, og jeg er fortsatt opptatt av å formidle de gode fortellingene. Vår bransje må ta ansvar for vår belastning på klimaet. Regnestykket er ganske enkelt. Fjernvarme gir en stor miljøgevinst ved at vi utnytter overskuddsenergi, avlaster kraftnettet og bidrar til å fase ut fossil energi. Men vi må også formidle at vi kan ta nye skritt som bransje. 
Heldigvis er det en del ildsjeler i denne bransjen som ønsker å redusere miljøavtrykket til et minimum, sier han videre. 

Du kan lese hele dette profilintervjuet i Byggfakta nr. 4, som snart går i trykken.

VVS aktuelt er nå en integrert del av Byggfakta, i form av en egen VVS- og VA-bolk med reportasjer, intervjuer, fagartikler, bransje- og prosjektnyheter.

Ikke abonnent på Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et uforpliktende prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her
 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår