COVID 19: Dette må du vite om munnbind

 
COVID 19: Dette må du vite om munnbind
- Tøymunnbind sammenlikner jeg litt med å tisse i buksa på kalde dager, sier Bård Kulseth, HMS-ekspert i Skydda Norge.

Utbruddet av koronaviruset har de siste månedene ført til en enorm etterspørsel av ulike beskyttelsesprodukter som munnbind.

Bruk av munnbind anbefales som en del av tiltakene for å redusere risiko for smittespredning i situasjoner med høyt smittepress, men avstand er fortsatt den viktigste faktoren for å forebygge smitte, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kan hindre smitte
- Et enkelt munnbind i seg selv stopper ikke virus! Et munnbind er laget for å beskytte omgivelsene mot ting som brukeren selv puster ut - ikke bakterier og virus som pustes inn, sier Bård Kulseth. 

Han er regionansvarlig og HMS-ekspert i Skydda Norge. Selskapet er en av Norges ledende leverandører innen HMS- og personlig verneutstyr. Kulseth jobber daglig med temaer som luftforurensing og bruk av åndedrettsvern. 

Stadig flere bruker munnbind
Ved økende smitte i samfunnet anbefaler FHI bruk av munnbind i kollektivtrafikken, eksempelvis rushtid i byer, når man ikke kan opprettholde 1 meters avstand. I løpet av de siste månedene har også flere arbeidsplasser innført anbefalinger om munnbind.

Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes, men i motsetning til medisinske munnbind, er det ikke knyttet standarder til produksjonen av tøymunnbind, og filtreringsevnen er ukjent.

PÅ JOBB: Velg korrekt ansiktsbeskyttelse til deg og din arbeidshverdag. 

Hvilke munnbind er godkjent?
Forskningen som er gjort så langt, tyder på at det er dårligere effekt av tøymunnbind enn medisinske munnbind, og at det er stor variasjon i effekt ut ifra type materiale og passform.

- Tøymunnbind man kjøper billig på diverse nettsider er kule å se på, men gir ofte ikke tilstrekkelig beskyttelse! Tøymunnbind sammenlikner jeg litt med det som å tisse i buksa på kalde dager, sier Bård Kulseth og forklarer at for best beskyttelse er det viktig at du velger riktig type.

- Se til at man kjøper et munnbind som har riktig godkjenning. Minstekravet bør være at man går til anskaffelse av et munnbind som er godkjent i henhold til en EN14683 norm som medisinsk munnbind. Og aller helst type IIR som tåler litt mer sprut, utdyper han. 

Medisinske munnbind skal være CE-merket og produsert etter gjeldende standarder. De skal også ha opplysninger om beskyttelsesgrad. 

 

Kilde: Folkehelseinstituttet

Munnbind brukes til å beskytte miljøet mot infeksjon og er hovedsakelig ment for bruk i medisinske miljøer. Det kan også brukes i offentlige miljøer der sosial distansering er ønskelig, men vanskelig å oppnå.

- Når man først bruker munnbind, er det aller viktigste å tilpasse det, slik at det sitter ordentlig på. Det er essensielt at man tilpasser det spesielt over nesen, at man former metallet i masken rundt slik at det tetter tilstrekkelig, påpeker HMS-eksperten i Skydda. 

Viktige forskjeller
Samtidig understreker Kulseth at munnbind er ment kun til engangsbruk og at munnbind ALDRI kan erstatte åndedrettsvern, der det er nødvendig.

- Det er viktig å forstå forskjellen mellom munnbind og åndedrettsvern. Våre standardkunder opererer i stor grad innenfor bygg, anlegg og industri, og bruker lite munnbind i forbindelse med jobb. Her bruker de åndedrettsvern, klassifiserte masker som beskytter mot støv og partikler i høyere grad en enkle munnbind, sier han.

Den siste oppsummeringen av kunnskap som Folkehelseinstituttet har gjort viser at avstand på 1 meter eller mer reduserer risikoen for smitte med anslagsvis 80 prosent. Munnbind brukt i befolkningen har kun en smittereduksjon på anslagsvis 40 prosent.

For å få tilstrekkelig beskyttelse mot virus, bakterier og sporer i lufta, er det såkalte partikkelmasker (også kalt støvmasker) i FFP3 som gjelder. Disse maskene inneholder filter som stopper uren luft i å pustes inn. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår