Effektiv utnyttelse av spillvarme i Bergen

 
Effektiv utnyttelse av spillvarme i BergenBildet: Bossnettet i Bergen går under betegnelsen verdens største sentralstøvsuger. Foto BIR
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2020: Det skal lønne seg med gjenbruk. Derfor har Bergen Næringsråd i samarbeid med Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap stiftet en ressursgruppe for sirkulærøkonomi.

Av Odd Borgestrand

Dette ble belyst som reversert logistikk under de digitale Fjernvarmedagene Urban Energi, som nå arrangeres.

Formålet med gruppen er å etablere en arena på tvers av bransjer, som skal arbeide for å fremme sirkulære forretningsmodeller ved å bygge nettverk og dele kompetanse. Gruppen skal også arbeide for å drive frem piloter som kan løse utfordringer knyttet til overgangen fra en lineær til en sirkulær økonomi. Resultatene skal deles og dermed kan kunnskap om hvordan næringslivet kan oppsirkulere avfall fra en næring til å bli ressurs for en annen næring, bli tilgjengelig for alle.

BKK Varme er med i denne satsingen. Selskapet har siden starten i 1999 vært ansvarlig for utbygging av fjernvarme i Bergen, basert på spillvarme fra Bergensområdets interkommunale renovasjons-selskap (BIR) sitt energianlegg i Rådalen. Under den digitale konferansen kom det fram at BKK arbeider i fornybarnæringen og er en viktig del av løsningen når samfunnet skal redusere klimautslippene. Så mye som halvparten av den europeiske lagringskapasiteten av fornybar energi er i Norge. BKK alene har en lagringskapasitet som tilsvarer 250 millioner store Tesla-batterier, og skal bli størst i Norge på elektrifisering.

- Energibransjen viser kreativitet når det gjelder sirkulærøkonomi. Det er viktig å utnytte spillvarme, som ellers ikke ville bli brukt. Det er der fjernvarmen spiller en sentral rolle, mente FoU-sjef i BIR, Toralf Igesund.
- Det er en felles infrastruktur vi deler når det gjelder vann, avløp, fjernvarme og annen infrastruktur. Da er det viktig at vi finner gode kolleger å samarbeide med lokalt. Vi kan være stolt over det vi har gjort i Bergen allerede, mente Hanne Wetland, som er seniorrådgiver i IT-konsulentselskapet Knowit.

Noe av det viktigste er å utnytte biprodukter på en måte som kan komme naboen til gode. Det er viktig å tenke lokalt både når det gjelder spillvarme, CO2, trevirke eller andre ressurser. Det bygges nå en industriell symbiose på Flesland, og her jobbes det på tvers av næringer, ble det opplyst under konferansen.

- Dersom hver enkelt bedrift tenker over hva som går til spille og hvem som kunne ha nytte av dette, er vi på vei mot en børs. Alternativet er at vi sender overskuddet til andre, men det viktige er å korte ned veien for gjenvinning, understreket Wetland.
Energibransjen har flere bistrømmer, som eksempelvis CO2. De som jobber med kjøling av sjøvann har også overskuddsvarer som andre kan dra nytte av, mener Igesund.

Bossnettet i Bergen er først i verden med sin innsamling av søppel. Dette er et eget rørnett som samler opp all søppel og sender dette til en oppsamlingssentral i Jekteviken. Nettet er blitt kalt verdens største sentralstøvsuger.  Bergenserne er stolt over å ha maktet dette i en eksisterende og gammel by, selv om kostnadene ble betydelig høyere enn først beregnet. BIR sender ut nøkkelbrikke til alle huseiere i den delen av bossnettet som er åpnet. Huseiere må dele ut brikkene til eventuelle leietakere.

Beboerne må bruke nøkkelbrikken hver gang de skal kaste boss. Alle boenheter i bossnettområdet blir tildelt ett bestemt nedkastpunkt og to i reserve. Første del av nettet ble tatt i bruk i 2015. Neste år vil om lag 15.000 husstander være dekket av nettet. Parallelt går fjernvarmerørene som sender varmen tilbake til byen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår