- Flere burde utnytte tappevannet

 
- Flere burde utnytte tappevannetIllustrasjonsbilde: Getty Images
VANNBÅREN VARME I LEILIGHETSBYGG: Hvorfor har ikke flere tatt i bruk tappevann til oppvarming når det betyr bedre utnyttelse av ressurser, og enklere installasjon?

Av Svein Marienborg, daglig leder i Varme- og energikontroll AS

Jeg har i mange år vært tilhenger av forenklede vannbårne varmeanlegg som i motsetning til overdimensjonerte anlegg, bare leverer varmen det er behov for i henhold til teknisk forskrift. Min erfaring er at dette fortsatt blir lite benyttet.

Burde inspirere

Det samme gjelder tappevannsløsninger, hvor varmt tappevann er energibæreren. Dette er en løsning som på mange måter er en videreutvikling av ideen om forenklede anlegg. For snart to år presenterte Kristin Nørstebø en eminent masteroppgave om temaet i samarbeid med Agder Energi Varme. En oppgave som burde inspirere flere utbyggere til å ta i bruk tappevannsløsninger i nye leilighetsbygg.

Siden den gang har interessen riktignok være økende, men jeg mener likevel det er på sin plass med en påminnelse for å få færre overdimensjonerte varmeanlegg, mindre sløsing med ressurser, enklere og raskere montering og, ikke minst, reduserte kostnader.

Tek 17 og energifleksibel oppvarming

Kravene i TEK17 sier at minst 60 prosent av oppvarmingen i bygg over 1000 m2, skal være energifleksibel. Det betyr at alle leilighetsbygg også må innfri kravet, og for de fleste av dem vil en tappevannsløsning for varme være en god løsning.

Fem rør i stedet for tre

Et tradisjonelt vannbåret anlegg har fem rør; et for kaldt tappevann, to for varmt tappevann og to for å dekke varmebehovet. Ved å benytte tappevannet til oppvarming, blir de to siste rørene overflødige. Hvilket betyr kostnadsbesparelser, både når det gjelder investering og drift. Færre rør og enklere montering. Færre installasjoner i tekniske rom.

Tappevannsløsning gir flere driftsfordeler

Med en tappevannsløsning får hver leilighet sin egen varmekrets, uavhengig av de øvrige. Det gjør det blant annet mulig å:

• Gjøre tilpasninger til den enkelte beboers behov

• Oppdage feil enklere, uten å måtte feilsøke i flere leiligheter

• Legge til rette for individuell fakturering av forbruk basert på måling av vannmengder

Tappevannsløsninger også i eksisterende bygg?

Nørstebø undersøkte hovedsakelig nye leilighetsbygg i forbindelse med sin masteroppgave, og jeg er enig

med henne når hun sier at denne løsningen også har et potensial i eksisterende bygg. Men da bør det

etter min mening, være bygg som skal totalrenoveres.

Skissene nedenfor er fra Kristine Nørstebøs masteroppgave og viser forskjellen på 5- og 3-rørs anlegg, og hvordan et fordelerskap tilpasset en løsning med tappevann ser ut:


KILDE: VB-BLOGGEN

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår