- Forsikringsselskap må på banen

 
- Forsikringsselskap må på banenBildet: Tre representanter fra forsikringsbransjen som mener samarbeid og samhandling er nødvendig for å redusere antallet vannskader i norske bygg. Fra venstre Simon Olsen i Gjensidige Forsikring, Hildegunn Bjerke i Finans Norge Forsikringsdrift og Lars Angell i Tryg Forsikring. Foto: Odd Borgestrand
NORDISK VANNSKADESEMINAR 2022: Norske forsikringsselskaper er fraværende i det vannskadeforebyggende arbeidet i Nordisk Vannskaderåd. Under årets vannskadeseminar i Asker ble forsikringsbransjen sterkt utfordret til å bli mer aktive i dette samarbeidet, og en positiv respons kom raskt.

Av Odd Borgestrand

Etter at Vannskadekontoret ble nedlagt for fire år siden er det ikke opprettet en ny arena for samarbeid mellom forsikringsbransjen, forskningsmiljøene, Fagrådet for Våtrom og andre bransjeorganisasjoner. Det er nettopp en slik arena forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef håper kan bli en realitet i nær framtid.

Mange fra forsikring på seminaret

Lars Angell i Tryg Forsikring var en periode valgt leder for Vannskadekontoret og er tydelig på at han gjerne vil gjenoppta samarbeidet med de ulike aktørene innen vannskadeforebyggende arbeid. 
- Når norsk forsikringsbransje utbetaler nærmere seks milliarder kroner i erstatning for over 100 tusen vannskader i bygg hvert år er det liten tvil om at et tverrfaglig samarbeid er både nødvendig og viktig, mener Angell.
Forsikringsbransjen i Norge er representert med 15 deltakere fra seks ulike forsikringsselskaper på det nordiske vannskadeseminaret i Asker. Det gir et tydelig signal om at forsikringsbransjen ønsker å holde seg oppdatert fra forskningsmiljøene og de øvrige fagmiljøene på dette området.

En bransje med makt

- Forsikringsbransjen sitter på mye mer makt enn de tror de har. Det er jo de som står for utbetalingene etter vannskader eller går til regress for utlegg de mener andre er ansvarlig for. Forsikringene skal ikke dekke slurv, produkter uten dokumentasjon eller manglende vedlikehold. Her bør selskapene bli enda mer tydelige overfor bransjen fordi selskapene alltid er tett på skadene. Selskapenes erfaring er viktig å få med seg inn i det forebyggende arbeidet, sier Lars-Erik Fiskum til VVS aktuelt.
- Dersom vi har en felles forståelse av utfordringene, vil det bli tydeligere for de utførende at de ikke slipper unna med dårlig håndverk. De klarer kanskje å gå under radaren i forhold til myndighetskravene, men de klarer ikke å lure seg unna forsikringsselskapet sitt. Da er det viktig at forsikringsselskapene blir enda tydeligere på hva de aksepterer, sier Fiskum.
  
Bærekraft som fundament

- Bærekraft er en av pilarene både i forsikringsbransjen og ute blant bedriftene. For mange bedrifter er det selve fundamentet. Det er ikke noe vi kan velge bort. Innenfor skadeavdelingen vår er bærekraft en av fire pilarer, og det må vi bli enda flinkere til å signalisere ut i markedet, sier Lars Angell.
- Det er ikke slik at vi bare håndterer utbetalinger til våre kunder etter vannskader. Vi jobber aktivt innenfor en rekke områder inn mot forskning og utvikling.  De ulike selskapene prøver ut ulike løsninger sammen med forskjellige samarbeidspartnere nettopp med tanke på å forebygge skader, understreker Angell.

Positiv utvikling

- Vi vet jo at mange av skadene i denne bransjen er helt unødvendige, og lett kunne vært unngått, tilføyer Simon Olsen i Gjensidige Forsikring. Han er en av fire representanter fra Gjensidige på seminaret i Asker.

- Finans Norge har flere fora der vi snakker sammen om utfordringene, men det er viktig at vi deler erfaringer også utenfor egen bransje, mener Olsen. Han registrerer at forskningsmiljøer og fagmiljøer i økende grad ønsker et samarbeid om konkrete prosjekter. Her har det skjedd en positiv utvikling, mener han.

Bildet: Pausene under vannskadeseminaret er viktig med tanke på ny dialog mellom forsikringsselskapene og aktører i vannbransjen.  Forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef her i samtale med Hildegunn Bjerke i Finans Norge Forsikringsdrift. Foto: Odd Borgestrand

Endring i forskriften

- En av de store utfordringene vi står overfor er endringer i forskriften. Nå fikk vi en lissepasning fra Direktoratet for Byggkvalitet, der det ble gitt signaler om at TEKen skal revideres. Her kan vi se på mulighetsrommet vi har for å påvirke arbeidet med denne revideringen. TEK stiller ikke krav til kompetanse, men på generell basis mener vi at kompetanse er en viktig brikke for å oppnå kvalitet. Uavhengig kontroll er et annet stikkord for å heve kvaliteten sammen men tydelige teknisk krav og dermed redusere omfanget av skader, mener Hildegunn Bjerke i Finans Norge Forsikringsdrift.
- Vi vet at endringer i forskriften når det gjelder kjøkken kunne bidra til kraftig reduksjon i antallet vannskader i dette rommet. Dagens kjøkken er i høyeste grad et vårtrom, og da må forskriften gjenspeile den virkeligheten, sier Lars Angell. 

Vilje til samarbeid

- Vi er alle enig om at samarbeid er nødvendig, slår Bjerke fast. Uavhengig av konferansen i Asker har Finans Norge Forsikringsdrift satt temaet på agendaen om hvordan de kan samarbeide innenfor vannskadeforebygging.
Organisasjonens formål er å ivareta drift av oppgaver og aktiviteter som medlemsbedriftene anser det er formålstjenlig å utføre i fellesskap, innenfor rammene av konkurranselovgivningen. Dersom vi skal samarbeide med andre aktører er det viktig at vi selv også tegner opp kart og terreng for å se hvor vi best kan oppnå gode resultater. 

- Hvor trykker skoen?

- For oss som er opptatt av vannskadeforebyggende arbeid er det et klart ønske om å etablere et forum der vi kan møtes og utveksle erfaringer og gi konstruktive tilbakemeldinger til bransjen og til myndighetene om hva vi anser som viktig og nødvendig for å redusere det store antallet vannskader i Norge. Vi må sikre et best mulig grunnlag for å finne ut hvor «skoen trykker» og ta grep i forhold til det, sier en tydelig engasjert Lars-Erik Fiskum. Både Fiskum og Angell mener forsikring og vannbransje kan ta lærdom av det tette samarbeidet som er etablert i Sverige. 

Løfter fram vannskadesikkerhet

- Samarbeid og samhandling er nøkkelen til å komme et stykke videre. Vi jobber tett sammen med våre medlemmer på en rekke ulike fagområder. Nå skal vi løfte fram vannskadesikkerhet, og vi ønsker en god dialog med vannbransjen, og det skal vi ta initiativ til i løpet av høsten, sier Bjerke. Det får smilet fram hos forskningsleder Fiskum. Så gjenstår det å se om forsikring og vannbransje igjen finner hverandre på en konstruktiv måte og går fra ord til handling. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår