Geberit løste utfordrende rørprosjekt

 
Geberit løste utfordrende rørprosjektBildet: Vernetbygget rundt hurtigrutenskipet MS Finnmarken er et av de mest ikoniske byggene på den nordnorske kysten. Peab Bjørn Bygg var totalentreprenør for bygget som Geberit leverte rørsystemer til. Foto: Nordfra.no/Kolbjørn Hoseth Larssen
Det unike glassbygget som nå huser det gamle hurtigrutenskipet MS Finnmarken er beregnet å kunne bevege seg åtte centimeter på spesielt værutsatte dager. Det setter høye krav til rørløsningene i bygget.

Hurtigruteskipet MS Finnmarken sto værutsatt helt nede i vannkanten i Stokmarknes i nesten 30 år. Etter alle disse årene begynte både vær og vind å tære på skipet, og ildsjeler i området kjempet for å redde det. Da det endelig ble bestemt at skipet skulle vernes og Hurtigrutemuseet skulle rustes opp, var det Geberit som fikk ansvaret for å levere rørsystemer til bygget – en ikke ubetydelig jobb med tanke på at vernebygget skulle kunne bevege seg mye i et svært værutsatt området på den nordnorske kysten.

En trygghet for vernebygg

Rundt museumsskipet er det bygget et beskyttende glassbygg som er designet spesielt for å tåle det harde klimaet i nord: Bygget er beregnet for å kunne bevege seg hele åtte centimeter ved full storm og orkan. Det setter høye krav til rørsystemet som går mellom museet og det nybygde glassbygget ettersom bevegelighet i bygget øker faren for rørbrudd.

– Her er Geberits løsning skreddersydd ned til minste detalj på grunn av byggets utforming. Rørledningene er blant annet plassert horisontalt og systemet er helsveiset fra grunnen og helt opp til taket, sier Geir Jimmy Søreng, prosjektleder i Geberit, i en pressemelding.

 Bildet: Det er overgangen mellom museet og det nybygde glassbygget som kritisk med tanke på rørsystemet. Foto: Nordfra.no/Kolbjørn Hoseth Larssen

Geberit-system eliminerer risiko for lekkasje

Geberit har jobbet i nært samarbeid med RK Rør AS, og gjennomført total prosjektering av bygget ut ifra rørleggers ønsker. Ettersom bygget er svært værutsatt, tok RK Rør AS kontakt med Geberit for å få innspill til hva som var den beste måten å gjennomføre prosjektet på. 

– Geberit har beregnet systemet, tegnet inn føringsveier hvor rørene skal gå og beregnet antall sluk for hele bygget, forteller Søreng i Geberit. 

I byggeprosjektet er det brukt rør fra UV-systemet Pluvia. Pluvia-systemet er det eneste systemet på markedet som leverer rør i plastmateriell. Det satte prosjektleder Tomas Maske hos RK Rør AS pris på:

– UV-systemene vi har brukt tidligere består av kobberjern og støpejern, som kan være tungt. I dette prosjektet valgte vi Pluvia-systemet som er lettere å jobbe med, og så får vi et helsveiset system som eliminerer risikoen for lekkasje. Samarbeidet med Geberit har fungert veldig godt, sier prosjektleder Maske. 

Geberit har bidratt på signalbygg rundt omkring i verden, men Hurtigrutenmuseet og MS Finnmarken er det første norske signalbygget bygget med Geberit-systemer. 

Bildet: Samarbeidet mellom Geberit og RK Rør AS om vernebygget MS Finnmarken har resultert i flere samarbeid i ettertid. Foto: Nordfra.no/Kolbjørn Hoseth Larssen 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår