GeoTermos blir innovasjonspilot i FutureBuilt

 
GeoTermos blir innovasjonspilot i FutureBuiltBildet: GeoTermos er en konstruksjon som består av 100 stk. 50 meter dype lagringsbrønner som ligger i fjellet under parkeringsplassen ved Fjell skole. Foto: Drammen kommune
I 2020 sto GeoTermosen ved Fjell skole i Drammen ferdig. Nå er prosjektet tatt opp som en innovasjonspilot i FutureBuilt.

FutureBuilt er en læringsarena og åpen innovasjonsplattform for utbyggere, arkitekter, rådgivere, entreprenører og kommuner. Vi ønsker å kommunisere de gode, vellykkede prosjektene og løsningene, og slik stimulere til endret praksis i bransjen. Derfor har GeoTermosen i Drammen blitt tatt opp som innovasjonspilot i FutureBuilt.

Med dette prosjektet har Drammen Eiendom klart å lage et innovativt energilagringssystem som høster solenergi i løpet av sommerhalvåret og benytter overskuddsvarmen som hovedkilde til oppvarming om vinteren, basert på egenprodusert energi. Varmepumpen har et naturlig kjølemedium. I motsetning til el-batterier, har GeoTermos ingen negative miljøkonsekvenser. Siden varmeenergi produseres ved hjelp av sommerluften og solenergi, medfører dette ingen klimautslipp.

LES OGSÅ: GeoTermos klar for drift

- Viktig del av klimaomstillingen

All kjøleenergi kan også hentes fra varmepumpens kalddel når den lader GeoTermos med varme slik at kjøling blir et gratis «biprodukt» siden varmepumpe uansett går. Varme- og ventilasjonssystemet distribuerer kjøling, slik at det ikke blir behov for installasjon av kjøleanlegg med tilhørende klimautslipp. Enkelt sagt: Med GeoTermos utnyttes både solceller og varmepumpe optimalt fordi solcellene leverer mest energi på sommeren og varmepumpe blir en kombinert varme- og kjølemaskin hvor både varme og kjøling nyttiggjøres samtidig.

– En betydelig del av energibruken i norske bygg går til oppvarming. Når denne varmeenergien kan produseres uten klimagassutslipp, og uten å belaste strømnettet ved store effektbehov, vil GeoTermos være en viktig del av klimaomstillingen, mener Geir Andersen, primus motor og tidligere vedlikehold- og miljøsjef i Drammen Eiendom.

Drammen kommune først ut

GeoTermos er basert på en idé fra Canada, men Drammen er den første kommunen i Norge med et så stort anlegg i full drift.  GeoTermos er en konstruksjon som består av 100 stk. 50 meter dype lagringsbrønner som ligger i fjellet under parkeringsplassen ved Fjell skole. Brønnene er plassert i sirkel med relativt tett avstand, og tar vare på varmen fra sommerhalvåret. For å varme opp brønnene om sommeren benyttes to solvarmesystemer:

  • Et areal på 125 m2 med solpaneler lagrer høytemperert varme direkte i brønnene.
  • 1000 m2 solceller sørger for strømproduksjonen som skal til for å drifte en CO2 varmepumpe som henter varmeenergi fra uteluften.
  • Både bygningsmassen og GeoTermos er spesialdesignet for å fungere optimalt sammen.

For å dimensjonere GeoTermosen er det viktig at byggene ikke bruker mer energi enn det som er nødvendig for å sikre et godt inneklima. Det er viktig å ha kompetanse på hele systemet, inklusiv smarte behovsstyrte systemer for varme og ventilasjon slik at de er tilpasset løsningen. Så langt er Geir Andersen svært fornøyd med GeoTermosen.

- Utfordringer underveis

– Driften går overraskende bra selv om vi har møtt noen utfordringer underveis. På kalde dager opplevde vi ikke tilstrekkelig effekt, men det er nå løst med mindre modifikasjoner. I desember i fjor med en kald uke rundt jul måtte vi hente inn litt energi fra varmepumpe som spisslast da varmebygg og ventilasjon krevde ekstra effekt. Det er nå bygd om for å løse den utfordringen. Vi ser også at solcelleanlegget burde vært større for å kunne levere tilstrekkelig med solenergi. Kombinasjonen plusshus og GeoTermos ville vært meget bra, påpeker Andersen.

Geir Andersen forklarer hvordan GeoTermos fungerer

Bildet: – Vi har ikke støtt på noen større problemer så langt med styring av selve GeoTermos, og vi henter ut varme fra områder i GeoTermosen hvor temperaturen er mest gunstig. Slik sparer vi selve indrefileten til de ordentlig kalde vinterdagene. I fremtidens energisystem vil en stor andel av energiproduksjonen være basert på fornybare energikilder med varierende og uforutsigbar produksjon. Lagring av energi vil være helt avgjørende. Prosjekter som GeoTermos kan tilpasses og skaleres ulike prosjekter med forskjellige behov, forteller Geir Andersen, primus motor og tidligere vedlikehold- og miljøsjef i Drammen Eiendom.

Enovastøtte

Drammen Eiendom fikk fire millioner kroner av Enova til prosjektet på Fjell. GeoTermosen er en del av forskningsprosjektet RockStore, sammen med blant annet Norwegian Research Centre, NTNU, Kungliga Tekniska Högskolan og NMBU. På grunn av dette samarbeidet, blir prosjektet grundig vurdert. Erfaring, formidling og overføring av kunnskap til andre er en svært viktig del av RockStore. GeoTermos-prinsippet, med det termiske batteriet i fjellet, og bruk av egenprodusert energi, er en arealeffektiv løsning og derfor spesielt aktuelt for mange utbyggingsprosjekter i kommuner, byer og tettsteder.

LES OGSÅ: Miljøpris for GeoTermos

– Mange spør hva GeoTermosen koster. Det er vanskelig å si, for vi skulle jo uansett hatt et varmesystem, og alternativt var det beregnet en ordinær brønnpark med to varmepumper og 38 energibrønner. Det er vanskelig å si hva som er dyrest av disse to alternativene, men solceller og solfangere, mer instrumentering samt ekstra foringsrør og isolering over lagringsbrønnene var merkostnad. Vi ser nå at mye kan gjøres billigere og at GeoTermos-løsningen krever mye mindre areal en ordinær brønnpark – areal som kanskje ikke finnes. Mange av investeringene måtte vi uansett ha gjort for å få til et energieffektivt varmeanlegg, forklarer Andersen.

- Bedre driftsresultater enn beregnet

- Fra FutureBuilt ble etablert i 2010 har Drammen Eiendom bidratt med tre prosjekter til FutureBuilt-porteføljen, og alle har vært banebrytende på hvert sitt vis. Marienlyst skole var den første passivhus-skolen i Norge, Frydenhaug skole var den første nær-nullenergiskolen, og Fjell barnehage var det første massivtreprosjektet den kommunale byggherren gjennomførte. Felles for prosjektene er at alle tre har oppnådd bedre driftsresultater i drift enn beregnet. Derfor er det ekstra gøy at det nettopp er i Drammen den første GeoTermosen i landet kommer, sier Birgit Rusten, daglig leder i FutureBuilt.

LES OGSÅ: Tar GeoTermos-konseptet ett skritt videre

– GeoTermosen passer bra for bygg som ønsker å være selvforsynt med varmeenergi. Systemet egner seg for bygninger og områder med varme- og kjølebehov som skoler, kontorer og borettslag. Vi i FutureBuilt ser gjerne at det kommer flere GeoTermoser, avslutter Birgit Rusten.

KILDE: FutureBuilt

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår