Grundfos blir Sølvpartner i Ingeborg-nettverket

 
Grundfos blir Sølvpartner i Ingeborg-nettverketBildet: Fagsjef i Rørentreprenørene Norge, Eli Heyerdahl Eide (t.v.) og Terese Lunde Gamlem, ansvarlig markedssjef for Grundfos i Norden og Baltikum.
Et eget nettverk for kvinner i rørbransjen, er nettopp hva Ingeborg-Nettverket representerer. Nå blir Grundfos - Sølvpartner.

Av Guri Haram

En rørlegger er en mann. Dette bildet har mange, mener Eli Heyerdahl Eide, leder i Ingeborg-Nettverket.
– Mye av årsaken er rett og slett fordommer, man kan ha helt ubevisst, sier hun.
Heyerdahl Eide startet kvinnenettverket i 2016 fordi hun tror rørbransjen får bedre rekruttering totalt om kvinneandelen økes.
– Bransjen er generelt veldig opptatt av rekruttering. Men ingen tenkte på kvinnene den gangen, forteller styrelederen.

Fremmer mangfold 

I dag har Ingeborg-Nettverket syv kvinner i styret, samt rundt 830 medlemmer. Nå går også Grundfos, verdens største pumpeleverandør, inn som Sølvpartner.
– Kvinnenettverket drives frivillig av mange ildsjeler. Som bedriftsmedlem er man med på å støtte en god sak, sier Terese Lunde Gamlem, ansvarlig markedssjef for Grundfos i Norden og Baltikum. 
– Man kan også bidra med egne erfaringer og kunnskaper, påminner hun. 
Nettverket har eksempelvis et mentorprogram med både kvinner og menn til mentorer. 
– Ingeborg-Nettverket jobber målrettet mot kvinner i rørbransjen – det sammenfaller med vårt verdigrunnlag. Ved å omfavne mangfold, rettferdighet og inkludering, gjør vi Grundfos og samfunnet sterkere, sier hun.

Skaper endringer

Nettverksleder Eli Heyerdahl Eide er stolt av at mange av deres partnere har fått tariffestet egen garderobe til kvinnelige ansatte.
– Partene våre i arbeidslivet er LO og Byggenæringens Landsforening (BNL). På grunn av litt for vage krav i Arbeidsmiljøloven, lanserte vi en opprydning av brakkeforholdene i januar 2019. 1. juli i år ble det tariffestet at kvinner skal ha tilgang til egen garderobe. Det er en viktig begivenhet, sier hun.
En annen seier for nettverket er funksjonelt arbeidstøy.
– Før fikk ikke alle kvinner riktig lengde på arbeidsbuksene. Nå finnes passende klær og sko hos flere leverandører av arbeidstøy, inkludert gravidbukser, opplyser hun.
Ingeborg-Nettverkets strategiske samarbeidspartner, bransjeforeningen Rørentreprenørene Norge, kårer hvert år årets lærebedrift. Den siste som vant var Gran VVS i Vestfold.
– Mangfold, inkludert kvinner, blir lærebedriftene nå også målt på, sier hun fornøyd.
Nettverket tilbyr også faglig påfyll til medlemmer. Hvert år arrangerer de en digital inspirasjonsdag, som i år er 14. oktober. I tillegg har de lokale samlinger med ulikt innhold. Her utvikler nettverket nå en egen fadderordning. 

Strategisk mål

Også hos Grundfos er nye kvinnelige kolleger en satsning.
– Vi skal se etter beste kandidat uansett kjønn. Konsernet har i tillegg satt som mål internasjonalt å ha 15 prosent kvinneandel i toppledelsen, en fjerdedel kvinner i øvrig ledelse, og at halvparten av de nyutdannede i vårt system er kvinner. Vi nærmer oss målet, men har fortsatt kun seks prosent kvinnelige toppledere, forteller Lunde Gamlem.
Senest forrige måned ansatte Grundfos i Norge to kvinner med teknisk kompetanse. Selv har markedssjefen jobbet i rørbransjen siden 2008.
– Vi kvinner må også huske å fremsnakke bransjen. Erfaringsmessig er en god kjønnsbalanse viktig for arbeidskulturen, sier hun. 
Hun føler seg bestandig velkommen på jobb, legger hun til. 
– Heldigvis har vi i dag mange dyktige ledere som er med på å øke kvinneandelen, sier hun.

Vil hindre gjennomtrekk

Styrelederen i Ingeborg-Nettverket er også glad for at rekruttering av kvinner til rørbransjen har blitt et normalt samtaleemne.
– Sånn var det ikke før, understreker Heyerdahl Eide.
Per 31.12.20 er det kun 316 kvinnelige rørleggere i Norge av 17 055 totalt. 
At enkelte tror at kvinner ikke egner seg til rørleggeryrket er bare én sak. Et ubestridt faktum skal være at ikke mange kvinner ønsker seg til rørbransjen, nettopp fordi den har så få kvinner fra før.
– Rørleggeryrket bør kunne tiltrekke kvinner, mener nettverkslederen og lister opp fordeler som god lønn, arbeidstid på dagtid, samt gode utsikter til fast jobb. I tillegg behøver man ikke å jobbe julaften og hele påsken. Det ideelle er om ledere trygger grunnen tidlig i ansettelsen, mener hun videre. Blant annet anbefaler hun parvis ansettelse av kvinner, så de ikke føler seg alene og forsvinner ut til en annen jobb.
– Men leder kan også huske på å si: «Jeg vet at du er i en alder når mange får barn. For oss vil ikke det være et problem», dernest ta opp temaer som fleksitid og tunge løft. Kvinner med omsorg for små barn vil ha større behov for familievennlige arbeidstider, samt slippe å presset om å overprestere når de er tilbake på jobb i en tid der kroppen er ekstra sliten, sier hun.

Dame med tæl

Selv er Heyerdahl Eide oppvokst med en pappa til rørlegger. I dag er hun selv fagsjef i Rørentreprenørene Norge.
– Allerede som tre år gammel ville jeg bli rørlegger, forteller hun.
Ingeborg Markussen, Norges første kvinnelige rørleggermester, har bestandig vært hennes store forbilde. Ingeborg var gift med rørleggermester P. Markussen, og sammen drev de Sanitær Drammen. 
– Hun var beintøff! Da ektemannen døde, overtok hun full drift med om lag 30 rørleggere. Det var uhørt for en dame. At hun drev uten svennebrev var heller ikke populært, så det ble innrapportert til kommunen. Derfor tok hun svennebrev som 61-åring. Jeg har hørt mange historier om den driftige damen som hamlet opp med mannfolka. Hun hadde nesten litt for mye tæl. Ingeborg var en rollemodell, og inspirasjonen bak navnet Ingeborg-Nettverket, forteller hun.
Kampen til Ingeborg lever videre. I dag finnes det til og med fordommer blant damer i rørbransjen. 

– Det er nok først og fremst et resultat av at vi mangler gode rollemodeller. Her ser vi et stort potensial. Og et sterkt og synlig nettverk kan hjelpe hverandre til å nå dette potensialet, avslutter hun.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår