Høye forventninger til bruk av geotermisk energi

 
Høye forventninger til bruk av geotermisk energiBildet: Opp mot 75.000 boliger i København kan i fremtiden varmes opp fra Nordhavns undergrunn.
DANMARK: Nå legges det planer for en bærekraftig strøm- og varmeforsyning produsert lokalt i Nordhavn i København. Ulike løsninger som geotermisk energi, sjøvannsvarmepumper, fjernkjøling og lavtemperatur fjernvarme forventes å kombineres.

– En bærekraftig ny bydel i Nordhavn, hvor energiforsyningen er basert på sjøvannsvarmepumper, geotermisk energi og lavtemperaturfjernvarme, er så vidt jeg vet ikke sett noe sted i verden før. Det vil gi et enormt bidrag ikke bare til energiforsyningen i København, men til hele den grønne omstillingen i Danmark, sier utviklingsdirektør Ingvar Sejr Hansen, By & Havn,

Det er spesielt høye forventninger til bruk av geotermisk energi, da Nordhavn er et område hvor undergrunnen egner seg til å bore 30-80 grader varmt geotermisk vann opp til overflaten og overføre varmen til fjernvarmenettet, før jordvarmevannet tilbake til undergrunnen.

Optimalt samspill

Det geotermiske vannet strømmer i et lukket kretsløp, hvor det varmes opp under jorden og avkjøles ved jordoverflaten. Nordhavn er også ideell for plassering av sjøvannsvarmepumpe, da det er kort avstand fra spissen av Nordhavn til de dype delene av Øresund, hvor varmen skal hentes, melder dagensbyggeri.dk

Dette har Mathias Schou Gammelgaard, direktør for Strategisk Varmeutvikling i Innargi, nettopp inngått et samarbeid med Hofor og By & Havn om. Det skal utvikles en plan for lokal, bærekraftig energiforsyning som fungerer optimalt i samspill med hele Københavns fjernvarmenett. 

– Jordvarme er en opplagt løsning i et område som Nordhavn. Det er grønn, utslippsfri varme, som ikke skaper støy, og som kun krever lite plass sammenlignet med mange andre energiteknologier. Samtidig er det en av få fornybare energikilder som fungerer stabilt, uansett om sola skinner eller vinden blåser, sier han.

Stort bidrag til hele det grønne Danmark

Nøyaktig plassering av de tekniske anleggene er under avklaring, men håpet er at jordvarmeanlegget kan stå klart til å levere fjernvarme til nettet i 2030. Hofor skal fjerne varmen og føre den inn i fjernvarmeanlegget og ut til varmeforbrukerne.

– Hofor gjør fjernvarmen grønnere og enda mer robust for å møte fremtidens bærekraftskrav. Derfor bruker vi blant annet flere lokale fornybare energikilder som kan utnyttes via store varmepumper. Spesielt sjøvann og jordvarme, varmeenergi fra jordens indre, er fantastiske, da de kan levere hele året, sier Charlotte Søndergreen, direktør for Forsyningsstrategi & Vind i Hofor.

(KILDE: Dagens Byggeri)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår