Høykonjunktur for danske rådgivere

 
Høykonjunktur for danske rådgivereIllustrasjonsbilde: Getty Images
DANMARK: Rådgivnings- og ingeniørbedriftene kan vise til historisk sterke ordrebøker, som fortsetter langt inn i 2024.

Selv om boligbyggingen har stoppet opp, har ingeniørbedriftene det travelt. Og dette gjelder spesielt innenfor medisinsk og farmasøytisk industri, mat og logistikk, melder dagensbyggeri.dk

– Det er tydelig å se at de danske konsulent- og ingeniørselskapene har markedet med seg i den grad, selv om det ser annerledes ut enn det enkelte kan ha vært vant til. Det er ikke boligbygging, men andre sektorer som blomstrer, sier Henrik Garver, administrerende direktør i FRI.

Forbundets halvårlige konjunkturundersøkelse viser at konsulentbransjen har en historisk sterk ordrebok, med oppgaver til 85 % av de sysselsatte om tre måneder og 64 % om seks måneder. Dette er svært likt tallene fra april, og dermed betydelig over normalnivået. Videre er forventningen at det vil være en fortsatt høy, men stabil utvikling i 2024, hvor 88 % forventer uendret ordrereserve om seks måneder.

Aktivitet fordelt på andre sektorer

Fordelt på sektor er det ifølge undersøkelsen tydelig at boligbyggingen i Danmark stort sett har stoppet opp. Bedriftene er imidlertid fortsatt opptatt, fordi aktiviteten er fordelt på andre sektorer – inkludert nye områder som ikke tidligere har vært av en størrelsesorden som har gjort dem til selvstendig kalkulerte sektorer. Dette gjelder for eksempel industrielle prosesser, som er en sektor som utspringer av oppgaver innenfor ikke minst dansk medisinsk og farmasøytisk industri, næringsmiddelindustrien og logistikkområdet.

Mindre, men fortsatt stor mangel på ingeniører

En tilbakevendende utfordring er mangel på arbeidskraft, og her forventer 83 % av de spurte bedriftene å ha flere ansatte om seks måneder, mens 1 % forventer å ha færre. I tillegg rapporterer 73 % av bedriftene om mangel på ingeniører, og 34 % rapporterer om mangel på andre typer ansatte. Våren 2023 var tallene 97 % og 84 %.

– Det at vi ser færre som beskriver at de opplever mangel på ingeniører er et tegn på at det er en nedgang i den generelle økonomien. 73 % er fortsatt alt for høyt, men rapporten fra selskapene er at det tross alt har blitt lettere å rekruttere de savnede hodene. I tillegg har selskapene fått et mye sterkere internasjonalt mangfold de siste årene, derfor har rekrutteringsinnsatsen i bl.a. våre europeiske naboland er også en viktig del av forklaringen, sier Henrik Garver, men understreker at utfordringene med mangel på ingeniører fortsatt gjenstår:

– Til tross for de store tallene er det fortsatt svært sjokkerende å se at tre av fire bedrifter i vår bransje synes det er vanskelig å finne de ingeniørene de trenger. Spesielt når vi ser at de fortsatt trenger vekst for å løse de stadig mer komplekse oppgavene vi som samfunn må løse, avslutter Graver.

KILDE: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår