Kjøleanlegg til besvær?

 
Kjøleanlegg til besvær?Bildet: Både nye og gamle anlegg trenger vannbehandling, og mange kjøleanlegg har nå vært inaktive i flere måneder før de nå startes opp igjen. Illustrasjon: Kompa AS
FAGARTIKKEL: Sommeren er her, og mange steder er kjøleanleggene allerede i full gang. Denne sommeren er det noen steder meldt om rekordvarme, og da er det viktig at kjøleanleggene fungerer optimalt.

KILDE: Kompa AS

De fleste bygg benytter i dag kjøleanlegg for ventilasjonsluft og komfortkjøling. Dersom du ansvar for et bygg hvor brukerne er avhengig av en stabil innetemperatur for å trives og gjøre sitt arbeid, er dette viktig å være klar over. 

Hvilke feil kan oppstå i et kjøleanlegg?

Utover de rent tekniske driftsproblemene man kan oppleve med et hvilket som helst anlegg så er det definitivt vannet i anlegget som er den viktigste komponenten i ditt kjøleanlegg. Urent vann vil føre til urene overflater i anlegget og dette oppstår når det foregår korrosjon, sedimentering og bakterievekst. Dette kan i neste instans føre til driftsproblemer, slitasje på komponenter og økt energiforbruk. 

For anleggets eiere vil økt energiforbruk gjenspeiles på strømutgiftene, og dette er kostnader som enkelt kunne vært spart med riktige tiltak. 

Hvordan kan du unngå problemer i ditt kjøleanlegg?

Riktig vannbehandling er svaret. Ved å sørge for at vannet i anlegget er rent forhindrer du også problematikk forårsaket av urent vann. Både nye og gamle anlegg trenger vannbehandling, og mange kjøleanlegg har nå vært inaktive i flere måneder før de nå startes opp igjen. Det betyr at væsken som skal sirkulere og sørge for at varme trekkes ut av bygget har stått stille en stund og kan i denne perioden fått endret tilstand. Om kjøleanlegget igangsettes med urent vann er det bare et tidsspørsmål før driftsproblemer melder seg.

Hvordan avdekker du tilstanden på vannet i ditt anlegg?

En enkel væskeprøve vil gi en god indikasjon på væskekvaliteten og dermed også tilstanden i ditt kjøleanlegg. Om pumpen er hjertet i anlegget som sirkulerer væsken rundt, så er det vannet som er blodet som sirkulerer og sørger for at alle deler av bygget opplever god kjøling. Med denne analogien forstår vi hvor viktig det er å sørge for at væsken kan gjøre jobben sin på en optimal og uforhindret måte. 

Kompa har utviklet en skybasert digital løsning for vannbehandlingskontroll. Med denne løsningen gjør vi det enkelt for anleggseier å ha full kontroll på væskekvaliteten, samt innsikt i hvilken type vannbehandling som gir det mest optimale resultatet. Vår produktuavhengige løsning sørger for at de riktige delene av anlegget blir identifisert og inspisert. Informasjonen fra inspeksjonen sammenfattes med vannprøve fra anlegget og resulterer i en tilstandsrapport med anbefalt vannbehandlingsløsning.

Kompa bistår i hele prosessen

Med Kompas skybaserte løsning får du hjelp fra produktuavhengige fageksperter gjennom hele prosessen. Vår skybaserte løsning sørger for at du kun trenger å registrere anlegget èn gang, deretter kun om det skjer endringer i anlegget. Med vår applikasjon får du automatisk påminnelse om fremtidige inspeksjoner. Analyserapport, data og historikk fra anlegget har du alltid lett tilgjengelig i appen. Dermed forenkler vi både inspeksjonsarbeidet og rapporteringsjobben, og gir anleggseier verdifull historisk informasjon om sitt eget anlegg, noe som kan føre til at fremtidige problemer kan oppdages før de fører til driftsproblemer. 

Les mer om vannbehandling med Inspektor
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår