Komplekst NoDig-prosjekt

 
Komplekst NoDig-prosjektFoto: Aarsleff Pipe Technologies
SVERIGE: På Södermalm i Stockholm, i en travel gate med en allé av svært gamle trær, har Aarsleff renovert en kombinert kloakkledning med dimensjoner 900 mm x 1400 mm.

Et komplekst prosjekt med overpumping av ca 440 liter avløpsvann per sekund. Valget av en grøftefri metode var enkelt, siden ingen annen løsning ville fungert i dette miljøet, melder SSTT.

– I et slikt historisk miljø med en allé på 90 trær som er nesten hundre år gamle, ville det å grave opp linja gjøre for mye skade. I tillegg er rørledningen veldig dyp, noe som ville bety at det hadde vært nødvendig med en sjaktbredde på 20 meter, forklarer Tobias Pettersson, som er entreprenørselger hos Aarsleff Pipe Technologies.

Planleggingen tok tre år

Oppdraget kommer fra Stockholm Vatten och Avfall AB, som lenge tenkte på hvordan de skulle løse problemet med ledningen, de hadde oppdaget flere feil på ledningen og visste at noe måtte gjøres.

– Vi begynte å planlegge arbeidet med ledelsen for tre år siden og i planleggingsfasen dukket det opp mye som vi måtte forholde oss til. Det vanskeligste har vært overpumpingen da det er så mange retter fra ulike eiendommer som kobler seg til linjen langs strekningen som måtte renoveres, forklarer Sebastian Whittaker som var prosjektleder fra SVOA.

Han forteller videre at for å få styr på alle strømmene tok de hjelp av Sweco til å gjøre strømningsmålinger.

– Vi trengte å vite hvor mye avløpsvann vi måtte pumpe forbi. Resultatet av strømningsmålingene viste at det ideelt sett ikke ville regne under gjennomføringen. Vi valgte å dimensjonere bypass-pumpingen for 440 liter i sekundet, som tilsvarer 3 badekar hvert sekund.

Mange utfordringer

Hos Aarsleff, som skulle stå for hele kontrakten, jobbet de med planleggingen i over ett år. Tobias Pettersson forklarer at det å pumpe et stort volum avløpsvann i kombinasjon med midlertidige rør over bakken er utfordrende når alt skal gjøres uten å forstyrre omgivelsene.

– Linjen som er renovert betjener ca 8.500 innbyggere og 3.000 bedrifter, hvorav mange er restauranter. Linjen går også langs en av Stockholms travleste gater, Katarina Bangata, med busstrafikk og andre ting som ikke var tillatt å forstyrre. Å få overpumpingen til å skje uten å forstyrre den krevde mye planlegging. Nå var vi heldige at det ikke regnet i det hele tatt under selve gjennomføringen av installasjonene så vi trengte aldri å bruke den ekstra pumpekapasiteten som var planlagt for regnvær.

Linjen som er renovert er eggformet og selvrensende ved både lav og høy flyt.

– Å fôre en slik linje med fleksibelt fôr krever mye planlegging. Vi renoverte 693 meter eggformet line, som for det meste var 1400mm x 900mm, forklarer Tobias Pettersson videre.

Veldig fornøyd med resultatet

De var etablert på Katarina Bangata i 6 uker, to av ukene ble avløpsvannet pumpet forbi og i 1 uke ble den fleksible liner installert i ledningen.

– I ettertid kan vi konstatere at det gikk så bra som vi hadde håpet, noe som er veldig hyggelig, sier Tobias Pettersson.

Hos Stockholm Vatten och Avfall AB er de også godt fornøyd med resultatet og synes det har gått utrolig greit.

Lang planleggingsfase

– Det var en lang planleggingsfase, men når arbeidet med oppussingen startet gikk alt utrolig raskt, jeg er virkelig imponert over hvor effektivt arbeidet gikk når de først startet, forklarer Sebastian Whittaker.

Han kan også opplyse at målsettingen om å unngå forstyrrelser i nærområdet fullt ut vil kunne oppfylles.

– Vi klarte å holde Katarina Bangata åpen hele tiden og det var minimal innvirkning på omkringliggende virksomheter og aktiviteter, avslutter han.

KILDE: SSTT - Scandinavian Society for Trenchless Technology

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår