Lovende resultater fra Sval Vent-prosjektet

 
Lovende resultater fra Sval Vent-prosjektetBildet: Forsøkene i mars 2018 ga så lovende testresultater at vi gjennomførte vi forsøksrunde 2 i november i fjor. – Som følge av dette går vi nå i fullskalatest hos Entra sommeren 2019, sier seniorforsker Kari Thunshelle i Sintef Byggforsk. Foto: Trond Schieldrop
– Resultatene av forsøksprosjektet Sval Vent er så lovende at vi nå går i fullskalatest hos Entra sommeren 2019 for å bekrefte/avkrefte om testresultatene holder mål, sier seniorforsker Kari Thunshelle.

Av Trond Schieldrop

Sintef Byggforsk har i over ett år gjennomført to runder med laboratorietester på et 20-talls forsøkspersoner i Oslo med høy romtemperatur og lufthastighet. Med et glimt i øyet kan Thunshelle fortelle at det i løpet av forsøksperioden har vært «Hawaii-stemning» i laboratoriet.

– Vi har testet om det lot seg gjøre å få fornøyde brukere med høyere romtemperatur enn normalt som ble kompensert med individuell kjølig. Det ble kjørt to forsøksrunder. Den første ble utført i mars 2018 der vi opererte med forskjellig romtemperatur, hvordan luften treffer brukerne og med hvilken hastighet. Vi var spesielt opptatt av hvordan forsøkspersonene opplevde dette og foretok kontrollmålinger av hudtemperatur og svette, i tillegg til inneklimalogging av temperaturforhold.

Lovende testresultater
- Forsøkene i mars 2018 ga så lovende testresultater at vi gjennomførte vi forsøksrunde 2 i november i fjor. Som følge av dette går vi nå i fullskalatest hos Entra sommeren 2019, sier Thunshelle.
Hun kan fortelle at bedriftspartnerne til Sintef Byggforsk er Trox Auranor, GK inneklima, Topro, i tillegg til Entra.
– Nå tar vi med oss forsøkserfaringene ut i et faktisk bygg og ser hvordan de fungerer der. Her må vi ta hensyn til aggregater, reguleringer og selve bygningskroppen. Vi vil se på hvordan en tradisjonell termisk inneklimatilnærming skiller seg fra våre forsøk. Vi håper at fullskalatesten vil gi oss tilstrekkelig med erfaringer til å lansere nye konsepter og produkter. Før det blir en realitet skal alle resultatene tolkes og presenteres på en sluttkonferanse om ett år. Da vet vi mer om veien videre, sier hun til VVS aktuelt.

Individuell temperaturstyring
- Fanger hadde sin glanstid på 1970-tallet med sine laboratorieforsøk, mens Berkeley-miljøet i USA har de senere årene har hatt mange feltbaserte studier og vil gi oss annen og ny kunnskap tilbake. Vi tar den nyere kunnskapen tilbake i laboratoriet og kjører kontrollerte testforhold. Romtemperatur og lufthastighet er i fokus, og med litt mer representativ variasjon i kjønn og alder enn hos Fanger, sier Thunshelle.
– Vi er opptatt av individuell regulering av inneklimaet tilpasset brukernes behov som øker fornøydheten. Forskningen vil gi bransjen verdifull kunnskap som de kan bygge videre på, mener hun.

Kuleste forsøket i instituttets historie
I følge Thunshelle har Sintef Byggforsk gjennomført de kuleste forsøkene siden hun begynte hos forskningsinstituttet.
– Vi kombinerer vanlige inneklimamålinger og får tilbakemeldinger fra et spørreskjema testpersonene fyller ut om deres synspunkter/ vurderinger om termisk komfort. I forsøkene har vi også benyttet «medisinsk utstyr» hvor vi har målt hudtemperatur og svette på hver enkelt av deltakerne. I laboratoriet har det vært fire sitteplasser der testene er gjennomført under full kontroll. Tilbakemeldingene fra enkelte forsøkspersoner er at de opplevde kulde på deler av kroppen, mens det generelle inntrykket er velbehag og godt inneklima. Vi spør dem om hvordan de opplever hudtemperaturen på ulike deler av kroppen, samtidig som vi også spør om hvor komfortabelt de oppfatter at det er. Selv om det oppfattes som litt kjøling, kan det oppleves som akseptabelt/behagelig hvis man er litt varm.

Verdifull informasjon
På spørsmål om samarbeidet mellom forskermiljøer og sluttbrukere er viktig for å oppnå de beste resultatene, svarer Thunshelle:
- Det er jo sluttbrukerne som opplever inneklimaet til daglig. Når vi kan teste våre forsøksresultater i «real-life» hos vår «krevende og viktige kunde» Entra. Forsøk med prototyper koblet på virkelig anlegg gir er forskjellig fra våre laboratorietester med hensyn til regulering. Vi kommer også til å se nærmere på bruk av app for å styre inneklimaet, sier hun til slutt.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår