Monterer to tusen solcellepaneler

 
Monterer to tusen solcellepanelerBildet: – Det er moro at vi blir først på solceller. Det er en viktig del av hvordan vi ønsker å fremstå. Vi er også veldig glad i lokasjonen i Enebakk. Det er den største lokasjonen vi har, sier Ingeborg Beate Svanes og Carsten Pieper i Ramirent. Trolig vil andre Ramirent-bygg komme etter. Foto: Gro Arneberg Thoresen
Ramirent på Gran får det største solcelleanlegget så langt i Enebakk. Det er takket være eier av bygget, som investerer millioner av kroner i solcelleanlegg på sine eiendommer rundt om på Østlandsområdet.

– Vi er heldige. Dette går rett inn i vårt selskaps tankegang om sirkulærøkonomi og om gjenbruk og bærekraft, sier Ingeborg Beate Svanes og Carsten Pieper i Ramirent på Gran.

Nylig kom tillatelsen fra kommunen til å etablere solcelleanlegg på tak og deler av veggparti på den 11 000 m² store Ramirent-bygningen på industriområdet i Ytre Enebakk. Til sammen skal det installeres 1 900 paneler. Anlegget vil produsere cirka 930 000 kWh per år, nok til å dekke forbruket til cirka 60 norske husholdninger. Det opplyser selskapet som eier bygget; Pareto Alternative Investments AS.

(Les hele svaret fra Pareto lenger ned i saken)

Størst på solceller

Dette blir den så langt største solcellesatsingen i Enebakk. For leietaker Ramirent sin del, som har flere lokasjoner rundt om i landet, blir Enebakk det første stedet hvor selskapet kan nyttiggjøre seg en slik teknologi.

– Vi har regnet ut at det vil dekke cirka 40 prosent av vårt årlige strømforbruk her. Videre at vi vil spare 133 tonn CO₂-utslipp per år, forteller Pieper, som er ansvarlig for lokasjonen på Gran.

– Så lenge det er snøfritt kommer vi til å produsere strøm. Når det produseres mer strøm enn vi trenger, om somrene, vil det overskytende føres inn i strømnettet og Pareto kan selge det videre, sier Svanes, som er HUB&prosessdirektør.

Bildet: Ramirent leier nå av Pareto, og det er derfor Pareto som står for investeringen i solcelleanlegget. Dette gjør Pareto nå på flere av sine bygg, og hovedsaklig logistikkbygg på Østlandsområdet. Foto: Gro Arneberg Thoresen

Går til reparasjon og vedlikehold

Det var i 2017, et år etter at Ramirent bygde verksted og lager på Gran, at de solgte til Pareto. I august i fjor lanserte ny eier solcelleplanene. Ramirent nølte ikke med å takke ja. 43 ansatte jobber i dag på verkstedet her, i tillegg til 15 på salg.

– Hva er det dere bruker strøm til?

– Her reparerer og vedlikeholder vi brakker, byggvarmemaskiner som går på biodiesel og strøm og elektroutstyr – som for eksempel trafoer som står på byggeplasser. Den største delen er reparasjon og vedlikehold av byggmaskiner av typen driller, sager, pumper og transportbånd og annet, forklarer Pieper.

Illustrasjon fra innsendt søknad. Foto: OneCo

- Vi bør være i forkant selv

De er entusiastiske til solcelleprosjektet. – Dette blir utrolig spennende. Det er jo dette Ramirent driver med også; gjenbruk. Filosofien vår er at det skal lønne seg å leie. Det er bærekraftig og det er sirkulærøkonomi. Vi er med på det grønne skiftet, og da tenker vi at vi bør være i forkant selv. Rent markedsføringsmessig er det veldig bra for oss at det blir solceller, sier Svanes.

– Byggebransjen står for store CO₂ utslipp, men nå blir det fullstendig grønt her. Det vil også si at alt som leies ut er grønt. For eksempel er størsteparten av våre innkjøp i dag grønne maskiner. Det er moro at vi blir først på solceller. Det er en viktig del av hvordan vi ønsker å fremstå. Vi er også veldig glad i lokasjonen i Enebakk. Det er den største vi har, sier Piper.

Bildet: Anlegget vi produsere mer strøm om somrene, og mindre om vintrene. Ved økning kan Pareto selge strøm til andre aktører. Foto: Gro Arneberg Thoresen

Er allerede i gang

Det er OneCo som monterer anlegget. De har rammeavtale med Pareto for installasjon av solcelleanlegg på en rekke av Paretos bygg og opplyser at ni invertere skal monteres på Gran. En hovedfordeler er allerede på plass.

– I løpet av de to-tre neste ukene starter monteringen av platene. Dette vil pågå fram til høsten, sier Pieper.

Forventet oppstart på når de kan ta i bruk egenprodusert strøm er oktober i år. Som nevnt er det Pareto som står for investeringen. Ramirent omtaler leien som gunstig. – Som leietaker ble vi tilbudt dette, og takket ja umiddelbart. Vi hadde snakket internt om at vi ville ha dette, så det var et bra sammentreff. Vi har også et godt samarbeid med Pareto, sier Svanes.

– Var dere inne på tanken om fremtidige solceller da dere bygde i 2017?

– Vi tror ingen så for seg dette da. Den teknologiske utviklingen går så fort.

– Planlegger Ramirent å etablere solcelleanlegg på andre bygg dere har?

– Andre Ramirent- lokasjoner som ser på dette er Stord og Haugesund. Det er spennende. Vi gjør noe for miljøet og det er kostnadseffektivt. Dette er vinn vinn, avslutter hun.

Begge sider

Solcelleanlegget blir på 1.100 kilowattpeak (kWp). Taket på Ramirent er flatt og alle panelene vil skråstilles noe.

– Det installeres 570 Watts paneler som er bifacial. Dette betyr at man får effekt ved solinnstråling på begge sider av panelene.

Det opplyser Henrik Bull Svarva, som jobber i investeringsteamet i Pareto Alternative Investments, i en e-post til Enebakk Avis

– Det skal også installeres paneler på fasade, og der benyttes det 380 Watts paneler. Disse er i fargen sort og har således et litt finere design enn standardpaneler, fortsetter han.

– Går det an å si hva som er investert i prosjektet?

– Det er gjort en betydelig investering på mange millioner kroner. Bakgrunnen for investeringen er at vi opplever at solcelleanlegg på tak og fasade er blant de beste tiltakene på bygg for å redusere CO₂-utslipp og bidra til det grønne skiftet. Solcelleanlegget i Granittveien produserer nesten like mye strøm som bygget forbruker.

Var etterspurt

– Hva er Paretos satsing på solceller på andre bygg?

– Vi har som ambisjon å installere solcelleanlegg på alle våre eiendommer, der det er teknisk mulig. Totalt forvalter vi cirka 50 eiendommer i Norge fordelt på cirka 510.000 m². Hoveddelen av våre eiendommer er logistikkbygg på Østlandet. Disse byggene har store flate tak og egner seg godt for solcelleanlegg. Potensialet er beregnet til et installert volum på nesten 50.000 kWp. Dette vil gi en årlig strømproduksjon på 40 millioner kWh. Vi er allerede godt i gang og har innen høsten 2023 ferdigstilt nesten 20.000 kWp.

Nå har selskapet etablert et nytt fond som skal tilby finansiering, drift og vedlikehold av storskala solcelleanlegg på bygg til gårdeiere og leietakere i Norden.

– Vi har selv erfart at installering av storskala solcelleanlegg på tak krever mye tid, kompetanse og kapital. Vi opplevde derfor at dette var et produkt som var etterspurt blant gårdeiere og leietakere. Vi trenger mer fornybar energi og solcelleanlegg på tak er et godt tiltak for å legge til rette for dette, avslutter han.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår