- Norge henger etter i robotisering og automatisering

 
- Norge henger etter i robotisering og automatiseringBildet: – I 2015 var det første gang statsminister Erna Solberg sa ordet automatisering i sin nyttårstale. Da trodde vi gjennombruddet var kommet, men det skulle ta flere år før det virkelig tok av, sier kommunikasjonsrådgiver i NFEA Tom K. Venger. Foto: Trond Schieldrop
- Robotisering og automatisering vokser i det globale markedet. Sammenliknet med Sverige, Finland og Danmark henger vi etter i bruk av denne teknologien, mener kommunikasjonsrådgiver i NFEA Tom K. Venger

- Vi registrerer derimot en gryende interesse for å ta nødvendige grep for at norsk industri skal oppnå konkurransefordeler med robotisering og automatisering, sier Venger til VVS aktuelt.

- NFEA er en fagforening som tar for seg fagene automatisering og elektro. Vi er en nettverksforening som skal fremme fagene i den offentlige debatten. En sentral oppgave er rekruttering til faget. Som nettverksorganisasjon har vi med oss brukere, leverandører, forskning, utvikling og akademia. Vår primære oppgave er å samle hele verdikjeden og løfte frem norsk industri, sier Venger. 

Langt lerret å bleke

– Hvordan er forståelsen for automatisering og robotisering i Norge?

– Jeg begynte i NFA som var navnet på foreningen før den ble slått sammen med IFEA i 2018 og ble omdøpt til NFEA. Her har jeg primært arbeidet med automatisering. Målet i 2010 var å få politikere til å bruke ordet automatisering. I 2015 var det første gang statsminister Erna Solberg sa ordet automatisering i sin nyttårstale. Da trodde vi gjennombruddet var kommet, men det skulle ta flere år før det virkelig tok av, sier Venger.

Bygger samfunnet

– I dag omtales automatisering mer og mer i media og det politiske miljøet og er med på å bygge samfunnet. Vi som jobber med dette ser verdien som det representerer og velstanden det bygger i Norge. Vi hadde ikke vært den nasjonen vi er i dag uten automatisering. 
Flere norske dagligvaregrossister og privat næringsliv har forstått betydning av fagområdet. Automatisering og robotisering inntar stadig nye områder. Bedrifter som tidligere var skeptiske eller som ikke helt forsto at deler av produksjonen kunne robotiseres har endret holdning, sier Venger. 

- Mer interessante oppdrag

Han mener holdninger om at automatisering og robotisering fjerner arbeidsplasser faller på sin egen urimelighet. 
- Faktisk viser tall at en slik omstilling har økt bemanningen. Hvordan henger dette sammen? En robot i en produksjonsbedrift erstatter to medarbeidere som tidligere stablet kasser i enden av et samlebånd. En slik arbeidsoperasjon var belastende for helsa. Med en robot har de blitt robotoperatører og fått mer interessante oppdrag i bedriften. Vi registrerer at det er nesten ingen medarbeidere som blir oppsagt på grunn av automatiserte produksjonslinjer, påpeker Venger.

Skaper mange arbeidsplasser

– Når samfunnet blir mer teknologisert, utdannes det flere folk med spesialkompetanse innen automatisering og robotisering. I tillegg blir det et skrikende behov etter medarbeidere som utvikler og selger roboter. Noen leverer gripere og software til roboten som blir installert i etterkant mens andre driver med service og vedlikehold. Dette skaper behov for kompetanse som kan betjene og vedlikeholde slike teknologiske nyvinninger, sier Venger. 
Han mener Norge henger etter på robotisering sammenliknet med Finland, Sverige og Danmark. 
– Når det er sagt, er det en gryende endring spesielt med samarbeidende roboter som er billigere og ikke må stå i sikkerhetsbur.  

Langt fremme

– Bygg- og elektrobransjen er langt fremme på automasjon og styringssystemer i næringseiendommer og eneboliger. Nylig arrangerte vi en byggautomasjonskonferanse der alt dreide seg om automatiserte løsninger fra adgangskontroll, ventilasjon- og varmestyring og fjernstyring av flere kommunale bygg. På byggeplasser kommer det gradvis flere roboter som utfører statiske operasjoner. Bransjen har fortsatt mye å gå på, men er på rett vei, mener Venger.

Sammensatt bilde

Årsaken til at flere vegrer seg med å ta i bruk roboter, er ifølge Venger sammensatt. 
– Vi har store fagforeninger som er opptatt av å opprettholde arbeidsplasser. Får de for seg at automatisering kanfjerne arbeidsplasser kan de komme til å sette foten ned. Ser de at det kan føre til nye arbeidsplasser er det et pluss for industrien de representerer. Det må være investeringsvilje i slike systemer og vi må ha noen bedrifter som går i front med bruk av teknologien. Det er ikke grenser for hvilke prosesser som kan robotiseres, sier han til VVS aktuelt.

Søker informasjon

- Min oppfordring er at bransjen søker informasjon hos de som har tatt i bruk roboter for å få vite hvilke erfaringer de har høstet. Snakk også med de som leverer løsningene for å finne ut hva som passer for deg, sier Venger som legger til at produksjonsbedrifter som i for eksempel Farsund, Kongsberg og Raufoss har kommet langt i bruk av roboter. 
– Skal bedrifter sikre fremtidig vekst, er dette veien å gå, sier han til slutt.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår