- Ny veileder for vannbehandling vil gi energieffektivt og bedre vannkvalitet

 
- Ny veileder for vannbehandling vil gi energieffektivt og bedre vannkvalitet
FAGARTIKKEL: Overgangen til lavtemperatursystemer og varmepumper har ført til økende utfordringer med vannkvaliteten i bygg.

Av Torstein Hovind Solhaug, Zijdemans Consult AS

Luft i vannet, som er en uventet konsekvens, har ført med seg mer enn ett problem. Den nye nasjonale veilederen for vannbehandling viser deg hvordan du løser du det.

(Denne artikkelen ble første gang publisert på VB Bloggen. Gjengitt med tillatelse fra VB Gruppen)

Det er ikke mye i dag som er mer populært enn å finne energieffektive løsninger. Bygningsteknologien har fulgt trenden ved å bevege seg mer mot lavtemperatursystemer, som gir oss betydelig besparelser på energiforbruket. Denne overgangen har imidlertid ført til et økende problem innen vannbehandling, som har blitt mer fremtredende de siste fem årene. Den nye veilederen kan hjelpe deg med å forbedre vannkvaliteten i ditt bygg, spesielt i forbindelse med lavtemperatursystemer og varmepumper.

 Du kan laste ned hele veilederen her

Konsekvenser ved overgang til lavtemperatursystemer

Hovedgrunnen til økningen i problemene med vannkvalitet er overgangen fra høytemperaturvarmesystemer på 80 grader, til lavtemperatursystemer på 60 grader. Dette er nå et krav. I tillegg er det verdt å merke seg at jo varmere det er ute, jo lavere temperatur trengs – og det er her problemet oppstår.

En av de mest oversette tingene ved lavtemperatursystemer er opphopningen av luft i vannet. Luft utgjør hele 10 prosent av vannet som fylles på i systemet. Denne luften er ikke i form av synlige bobler, men er oppløst i vannet.

Når det er mye luft i vannet fører det til en rekke problemer, inkludert økt strømforbruk. For hver grad du senker temperaturen, øker strømforbruket med 2-3 prosent. Dette gjør god vannbehandling til en nødvendighet for å oppnå energieffektivitet.

Les mer: Tiltak for å spare vann i næringsbygg

Fokuser på årsaken til problemet

Den nye veilederen fokuserer på å løse årsaken til problemer med luft i vannet. Mange produkter og leverandører på markedet håndterer derimot kun konsekvensene av problemet, som bakterievekst, biofilm eller korrosjon, men få adresserer selve årsaken. Fjerner du luften fra systemet, vil du fjerne problemene og samtidig forbedre vannkvaliteten.

I tidligere høytemperatursystemer ble luften automatisk fjernet når vannet ble oppvarmet. Dette skjedde naturlig, og luften ble sluppet ut som luftbobler. Dette skjer ikke med lavtemperatursystemer. Vannet beholder luften oppløst, og det er her vakuumavgasser/vakuumutluftere kommer inn i bildet.

Disse komponentene installeres i varmesystemet for å lage et vakuum som fjerner luften fra vannet. Dette rensede vannet sirkulerer deretter gjennom systemet og absorberer eventuelle luftbobler som ligger rundt om i anlegget. Dette er spesielt nyttig hvis du har radiatorer som lager litt rare lyder. Ved å fjerne luften blir systemet mer effektivt og støyfritt.

Les også: Dårlig vannkvalitet påvirker varmeanlegget ditt

Kravene i TEK17 og vannkvalitetsproblemet

Kravene i TEK17 for bygg over 1000 kvadratmeter sier nå at minst 60 prosent av oppvarmingen skal være energifleksibel, som vil si at det skal være mulig å skifte mellom ulike energikilder innenfor det tekniske rommet og uten større inngrep. Dette inkluderer bruk av lavtemperatursystemer, som igjen øker behovet for effektiv vannbehandling.

Dermed ser vi at overgangen til lavtemperaturssystemer ikke kun er en energieffektivitetsutfordring, men også en vannkvalitetsutfordring som må adresseres med riktig vannbehandlingsutstyr.

Den nye veilederen for vannbehandling er et viktig skritt mot å sikre bedre vannkvalitet i bygg med lavtemperatursystemer og varmepumper. Ved å fjerne luft fra vannet, forbedrer vi systemets effektivitet, reduserer strømforbruket og unngår potensielle problemer som bakterievekst og korrosjon. Dette er også et viktig skritt mot å oppfylle TEK17-kravene og skape mer energieffektive og bærekraftige bygninger.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår