Ønsker totalentreprenør til energiprosjekt

 
Ønsker totalentreprenør til energiprosjektIllustrasjonsbilde: Getty Images
AKTUELLE PROSJEKTER: Lillestrøm kommune utlyser totalentreprise for bygging av energieffektiv undervarme til kunstgressbaner i Fetsund.

Av Bjørn Laberg

Lillestrøm kommune planlegger et energieffektivt undervarmesystem for Fedrelandet kunstgressbaner. Banene er lokalisert på Øyaveien 11A i Fetsund og benyttes av fotballklubben Fet IL. I dag benyttes propan for oppvarming. Anlegget skal forsyne 2 stk. 11’er baner. Rør for tilkobling til eksisterende baner er ført frem til det arealet som energisentralen er planlagt plassert. Undervarmen skal holde banen myk slik at kravene spillekomfort overholdes vinter og sommer.

Anlegget skal bidra til å utvikle løsninger for miljøvennlig oppvarming av fotballbaner.  Totalentreprisen skal levere en komplett energisentral med brønner og teknisk bygning ferdig igangkjørt med operativ drift.  Det forutsettes også demontering og fjerning av eksisterende gassinstallasjon med propan, inkludert tanker i grunnen.

Leveransen omfatter nytt energianlegg hvor det skal det legges vekt på lavt energibehov, lave eller ingen utslipp av klimagasser og anlegget må basere seg på et kuldemedium med lavest mulig GWP eller naturlige kuldemedium. Det skal i tillegg inkluderes et nytt og komplett energisentral med innvendig mål på ca. 80 m2. Leveransen skal også inkludere nødvendige elektriske arbeider knyttet til høyspent, svakstrøm- og sterkstrømarbeider.

Hovedkomponenter, som luftbehandlingsaggregat, pumper osv, skal ha automatikk og frekvensomformere påbygget med et grensesnitt til SD anlegg via protokoller som Web server kan håndtere for styring, kontroll og overvåkning. Automatikk/SD-anlegget skal integreres via standardisert bus-teknologi.

Fotballbanene benyttes som solfangere slik at overflaten også kjøles ned og overskuddsvarmen overføres til brønnene. Energibrønnenes plassering skal vurderes slik at varmeenergien fra sommeren overføres til vinterhalvåret og at uttak fra varmelageret starter i november og slutter i April. Bergvolumet med energibrønnene skal økes fra sitt naturlige temperaturnivå på ca. 10 ºC til 35-40 ºC i den grad de geotermiske egenskapene til energibrønnene gjør dette mulig. etter to fulle sommersesonger med lading av brønnene. 

I vintersesongen holdes banedekket mykt ved å bruke en sirkulasjonspumpe for å hente den lagrede varmen fra energibrønnene og levere den ut i banene. Kun i en oppstartsfase der berggrunnen ikke er tilstrekkelig oppladet og eventuelt i svært kalde perioder forutsettes det å benytte varmepumpen som spisslast.  

Utvendige installasjoner innebærer komplett energibrønnpark med 20 brønner med dybde 600 m tilkoblet energisentralen. Det utføres en termisk responstest og tilhørende simuleringer, som utføres for å måle og analysere kritiske parametere i berggrunnen og borehullet. I denne vurderingen medtas også hvordan rørsystemet som er lagt ned i fotballbanene kan utnyttes til å lade energibrønnene om sommeren. 

Prosjektet er basert på Enova investeringsstøtte og andre støtte ordninger for å kunne realisere konseptet.

Oppdragsgiver: Lillestrøm kommune

Tilbudsfrist: 8. august 2024

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle bygge- og anleggsprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår