Orkla Foods kutter CO2-utslipp med 20 prosent

 
Orkla Foods kutter CO2-utslipp med 20 prosentBildet: Fra venstre: Jens Erik Dobloug, fabrikksjef ved Orkla Foods Norges fabrikk i Elverum, Marit Storvik, direktør i Eidsiva Bioenergi og ordfører i Elverum, Lillian Skjærvik
Orkla Foods Norges fabrikk i Elverum kutter CO2-utslippet med 20 prosent gjennom ny avtale om bruk av fjernvarme fra Eidsiva Bioenergi.

Fjernvarmeselskapet har investert for å utvide fjernvarmenettet og for å koble på fabrikken. Under bakken i Elverum ligger 50 kilometer med rør, hvor mange hundre tusen liter vann er i konstant sirkulasjon. Fjernvarmenettet leverer energi til lokal næring og privatkunder, og nå er også Orkla Foods Norges fabrikk på Elverum en del av Eidsivas kundeportefølje.

Grønne mål

Orkla Foods Norge jobber med å redusere klimautslipp i hele verdikjeden, det å erstatte elektrisitet og olje med fjernvarme på fabrikken i Elverum, er et av flere tiltak som bidrar til en vesentlig reduksjon av selskapets CO2-avtrykk.

- Orkla Foods Norge ønsker å bidra til en bærekraftig utvikling og vi jobber hele tiden med å finne måter å redusere våre klimagassutslipp. En god og lokal løsning her i Elverum er påkoblingen til fjernvarmenettet, som i tillegg til å gi oss den forutsigbarheten vi trenger, er bra for klimaet og reduserer våre energikostnader, sier Jens Erik Dobloug, fabrikksjef ved Orkla Foods Norges fabrikk i Elverum.

Viktig utvikling i næringsområdet

Elverum kommune har investert mye i utviklingen av Grundsetmoen næringsområde. Med infrastrukturen som nå er bygget ut, legges det til rette for videre utvikling og satsing for området.

- Aldri har energiforsyning vært mer aktuelt i samfunnsdebatten. Med den nyetablerte fjernvarmeforsyningen til dette område, så kan vi tilby næringsliveten sikker, miljøvennlig og økonomisk lønnsom energikilde. Det gjelder både de som er der i dag, og de som ønsker å komme til Elverum. Samarbeidet med Eidsiva er viktig for begge parter, sier Elverum-ordfører,  Lillian Skjærvik.

Veien til fornybart

Orkla Foods Norges sitt produksjonsanlegg på Grundsetmoen bruker mye energi i sin produksjon. Anlegget har eksistert i mange år, og ble i sin tid bygget med olje og strøm som energiforsyning. Overgangen til fjernvarme som oppvarming er et viktig skritt i riktig retning.

- Dette er et av mange initiativ for å nå Orklas mål om å redusere klimagassutslippene fra vår produksjon med over 60% innen 2025, forklarer Dobloug. 

Eidsiva Bioenergi benytter lokalt råstoff i sitt anlegg på Elverum, og fjernvarmen sparer miljøet for store mengder CO2 hvert år.

- Hvert år leverer vi store mengder fjernvarme gjennom egen infrastruktur til privat- og bedriftsmarkedet på Innlandet. I praksis er dette et stort bidrag til det grønne skiftet gjennom økt fornybar energiproduksjon og frigjøring av elektrisk energi til andre formål, sier Marit Storvik, direktør i Eidsiva Bioenergi.

Lokal overskuddsenergi

Energien produseres av lokal overskuddsenergi som ellers ville gått tapt. Når bygg og boliger kobles på fjernvarmenettet, skaper dette et stabilt og komfortabelt inneklima, samtidig som man bidrar til en mer miljøvennlig og bærekraftig by.

- Denne investeringen vil skape lønnsomhet til Elverum. Både ved at lokale ressurser som ellers ikke ville kommet til nytte, nå blir energi – og ved en styrket infrastruktur til et kommunalt eid næringsområde, som er viktig for kommunen når det gjelder arbeidsplasser og industri, avslutter Storvik.

5 om Orkla Foods Norges fabrikk på Elverum:

• Fabrikken produserer blant annet Nora syltetøy og Toro ferske ferdigretter.

• I tillegg har den en viktig funksjon som lager og ekspedisjonssenter for andre Orkla Foods varer.

• Den ble etablert i Elverum i 1977 og har blitt bygd ut og modernisert flere ganger, senest i 2016.

• Dette er en av Orkla Foods Norges ni fabrikker

• Fabrikken har til sammen 60 ansatte

5 om fjernvarme:  

• Fjernvarme er varmeenergi som fraktes til kunden gjennom rør i bakken.

• I et fjernvarmeanlegg er det 3 deler; energisentral, fjernvarmenett og kundens anlegg.

• Eidsivas anlegg produserer fjernvarme basert på lokal biomasse.

• Under produksjon utnyttes energiressurser som er til overs i samfunnet, disse ville ellers gått tapt, men får nytt liv som fjernvarme eller fjernkjøling.

• Energibruk med returtre har 90% mindre Co2-utslipp, sammenlignet med elektrisk strøm.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår