Plug`n Play aggregater vil dominere

 
Plug`n Play aggregater vil dominereIllustrasjonsbilde: Swegon Gold RX
– Forslagene til ny TEK skjerper kravene. Dette bør etter vår mening føre til at Eurovent-sertifiserte Plug`n Play aggregater vil dominere i fremtiden.

Av Harald Vidnes,
Seniorrådgiver aggregat, Swegon AS

Intro:
I 1994/95 introduserte PM-Luft plug`n play aggregatet GOLD, på det norske markedet. Det var ikke uten motstand, spesielt fra de store automatikk-leverandørene. Før introduksjonen hadde vi (sammen med flere - etter hvert mange) jobbet for igjen å få gjennomslag for den beste gjenvinneren i markedet, både da og nå, nemlig den roterende gjenvinneren, - og lyktes.
Tanken bak et aggregat komplett med automatikk som var testet før det forlot fabrikk, var i første rekke å redusere feil og mangler, samt et klart ansvarsforhold. Problemene rundt igangkjøring var kjent av alle. Det vanligste utsagnet var «dette er ikke vårt ansvar».

Konstatering:
At GOLD var en suksess viste seg fort. Andre kom etter. Derfor utgjør aggregat av denne typen hovedmengden av aggregatene som selges i Norge i dag.
Det nye med GOLD var at det i tillegg til automatikken, var veldig stillegående, nesten uten vibrasjoner, samt tok liten plass.  Kompakt er ordet.
Systemet desentralisert ventilasjon fikk en helt ny mening og det første revolusjonerende bygget med en gjennomført desentralisert løsning sto klart på Helsfyr 2002. Bygget var på 17 etasjer og alle etasjene hadde eget aggregat.

Hva var så smart med denne løsningen? – hørte vi fra mange. Svaret var at man kunne bruke topp- etasjen til kontorer i stedet for teknisk rom og underetasjene til biler.
Aggregatene ble plassert i kjernen der man hadde avsatt plass til tekniske føringer. 
Får man byggetillatelse for 10.000 m2, får man ikke bygge 1000 m2 ekstra til tekniske rom.
Dette har blitt en suksess og hele Barcode- området i Bjørvika og de fleste nybygg, har nå desentraliserte løsninger.

Med plug`n play aggregatene ble det en mye enklere logistikk for de tekniske installasjonene. Man trengte ikke automatikk- og elektroentreprenører, som boret og trakk ledninger, festet komponenter, med mer i aggregatene, i trange tekniske rom. Ved igangkjøringen er ansvarlig for driften/ventilasjonsentreprenøren til stede, og det meste går smertefritt.

I mellomtiden har de store automatikkfirmaene jobbet godt, og har inngått avtaler med en rekke aktører om å levere all automatikk. Merkelig nok er det hovedsakelig kommunale og statlige bygg dette gjelder. Kan her nevne Bærum og Drammen kommune, samt Undervisningsbygg i Oslo. De som forvalter våre skattepenger! Det er ingen tvil om at dette er dyrere.
Undervisningsbygg ønsker automatikk hvor de kan programmere nye reguleringsfunksjoner, med mer. Utrolig!
Nylig lanserte Micro Matic den «gode ideen» om at de og elektrobransjen bør overta all VVS automatikk med KNX, elektrobransjens eget system. Har vi hørt dette før?

Eurovent:
Vi har i alle år, i hvert fall fra 1995, promotert Eurovent som en uhildet tredjepart, som tester og kontrollerer aggregater og annet ventilasjonsteknisk utstyr, samt kontrollerer at beregningsprogram stemmer med målte data.
Et plug`n play aggregat kan kontrolleres og sertifiseres før det forlater fabrikken. Når det gjelder krav om Eurovent-sertifisering frafalles dette av konsulent og byggherre, dersom disse aggregatene ikke er billigst og har best data. Ofte får vi høre at konkurrenten planlegger å sertifisere. Det er som om du blir stoppet i trafikkontroll og ikke har sertifikat, men slipper unna, da du forteller at du har planlagt å ta det…
Samfunnet pøser på med nye krav og regler, men tar ikke ansvaret for å kontrollere. Her gjelder selvangivelsesprinsippet uten kontroll.

Ny TEK:
Med ny TEK kommer en rekke krav, som uten objektiv kontroll av produktene det gjelder, blir litt meningsløse. Nettopp det at aggregatene er kontrollert av uhildet tredjepart gir en trygghet for spesielt energiberegningene, samt lydberegningene.
Det ideelle svaret her er Eurovent-sertifiserte plug`n play aggregater, som er funksjonstestet på fabrikk før de kommer på byggeplass.

Fordeler:
* Et klart ansvarsforhold
* Enkel logistikk, få mann i arbeid
* Ved etterkontroll, data som stemmer
* Kommunikasjon med overordnede system
* Totalt sett, en billigere og bedre løsning

Status:
Norge kjemper mot at EU skal kreve at vi kontrollerer våre installasjoner både for funksjon og energibruk og ikke krever vi tredje parts kontroll av tekniske data. Legg frem de dataene du har, kun de med kontrollerte data synes å ha problem.
Er dette rett vei å gå for å klare en reduksjon av våre CO2 utslipp, som vi har bundet oss til?
I Larvik, er kommunen i ferd med å etablere dansk drivhusventilasjon for sine skoler. Er det ingen som har et overordnet mål om at i det minste intensjonene i TEK 10-15 følges, når det til og med slås opp i media?
En bærekraftig utvikling er dette, i hvert fall ikke!

Konklusjon:
Vi tror fortsatt plug`n play aggregatene tilhører fremtiden, men ikke uten at vi står på kravene om Euro-sertifiserte aggregater!

Kjøp deg en panelovn og slapp av, TEK 15!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår