Reagerer på rapport fra Norsk Vann

 
Reagerer på rapport fra Norsk Vann- Det er en utfordring for hele vannbransjen at det i dag ikke finnes en allment akseptert metodikk for livslengde-undersøkelse. Dermed åpner det for individuelle bedømmelser og innfallsvinkler, mener Lars Höjer i Borealis AB, (t.v) og markedssjef i Hallingplast AS, Sverre Tragethon. Foto: Odd Borgestrand.
Hallingplast og Borealis reagerer på Norsk Vann-rapporten om plastrør for vannforsyning og avløp. De reagerer på flere av påstandene i rapporten og hevder at den inneholder flere faktafeil.

I rapporten, se VVS aktuelt: Rapport trekker i tvil påstand om 100 års levetid, hevdes det at enkelte typer plastrør neppe har den kvaliteten som skal til for å holde i 100 år.

Lars Höjer er Application Technology Manager Pipe i Borealis AB, som er Europas nest største produsent av plast, og Sverre Tragethon er markedssjef i Hallingplast, som holder til på Ål.

Fortsatt i god stand

I en pressemelding fra Hallingplast AS uttaler Höyer:

- De første PE-trykkrørene som ble tatt i bruk på begynnelsen av 1970-tallet er fortsatt i meget god stand. Det kan vi ta til inntekt for at de laboratorietestene som er gjennomført faktisk opererer med forsiktige anslag når de sier at PE-rørene vil holde i minst 100 år.

Höjer representerer en bedrift som leverer mye av det råmaterialet som benyttes av europeiske rørprodusenter, inkludert både Hallingplast og andre ledene rørprodusenter.

I rapporten er det karaktergivning av ulike typer plastrør. Karakterskalaen går fra  som beste resultat og 1 som dårligste resultat. Rapporten omhandler alle typer plastrør, både termoplaster og herdeplaster, selv om hovedvekten er på termoplaster. Det er et eget kapittel om hvordan 100 års levetid kan oppnås.

Faktafeil i rapporten

Höjer mener Norsk Vann-rapporten inneholder en rekke faktafeil, blant annet om PE trykkrør. Blant annet anbefales det at det skal innføres en tilleggsprøve av motstand mot varmealdring med forhøyet vanntemperatur over inntil en ettårs-periode. Faktum er at dette alltid er blitt utført som en del av rørene med betegnelsen PE80 og PE100 klassifisering. Videre er beskrivelsen av en svært mye benyttet ledning, nemlig PE100 RC, grunnleggende feilaktig.

 - Derfor er det helt avgjørende at kommunikasjonen med Norsk Vann må bli bedre, slik at vi unngår faktafeil i en så viktig rapport. Jeg vil gjerne bidra til en bedre kommunikasjon, sier Höjer i pressemeldingen.

Dokumentasjon av levetid

Å dokumentere 100 års levetid er i seg selv en nærmest umulig oppgave, i hvert fall forbundet med en viss usikkerhet, uttaler hovedforfatter Gunnar Mosevoll i rapporten. Utarbeidelse av sanntidskurver, det vil si sammenheng mellom materialspenning og tiden fram til et brudd, er viktig og nyttig. Slike forsøk forteller likevel ikke alt. Et visst faglig skjønn er derfor nødvendig, mener Mosevoll.

 - Eksempelvis er dagens PE 100 RC langt mer motstandskraftig for ytre og indre påvirkninger enn rørene fra 1970-tallet. Jeg er derfor overbevist om at dagens PE-rør vil holde i minst 100 år, skriver han i rapporten.

 - Dagens situasjon er imidlertid at ulike personer og organisasjoner foretar ulike tester og undersøkelser ut fra ulike appliksjoner og materialtyper. Trykkrør baserer seg på systemstandarder, men disse standardene forholder seg ikke til livslengde. De har såkalte designpunkter. Videre mener jeg det er på høy tid å komme fram til en felles europeisk standardisert designfaktor for vannledninger. Dette eksisterer eksempelvis for gassrør. Min oppfatning er at debatten i Norge er ensidig, sier Höjer i pressemeldingen fra Hallingplast.

Mange ulike typer rør

Ledningsnettet i Norden består i dag av en rekke ulike typer rør, fra betong, PP, PVC, PE eller støpejern. Sluttkundene er svært opptatt av livslengde. De håper og tror at rørene skal holde i 100 til 150 år. Dette blir framsatt som krav i en rekke anbud i dag. Höjers selskap Borealis leverer sine materialer med referanse til standarder. Disse standardene kan ikke ta ansvar for livslengde, framholdes det. Hvor lenge rørene holder er avhengig av produksjonen og hvordan rørene blir behandlet fram til de er ferdig installert. Livslengden er avhengig av anleggsområdet, produsent av rør og koblinger, prosjektering, installasjoner, sveising, kjemisk eksponering, mekanisk belastning og termisk eksponering.

 - Ikke minst handler det om å tilrettelegge for et godt prosjekt på selve anleggsområdet. Rørprodusenten må selvsagt levere et rør av god kvalitet, understreker Lars Höjer.

Mangler felles metodikk

Höjer og Tragethon mener at det er en utfordring for hele vannbransjen at det i dag ikke finnes en allment akseptert metodikk for livslengde-undersøkelse.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår