Samspill om nytt renseanlegg i Kongsberg

 
Samspill om nytt renseanlegg i KongsbergBildet: Samspillskontrakt signert. Bak fra venstre: Eirik Brunvoll (Kongsberg kommune), Roar Jarness (Kongsberg kommune), Geir Lundberg (Hab), Tor Håkonsen (Rambøll), Jan Ove Nilsen (Biowater Technology) og Carolin Forsberg Gulbrandsen (Kongsberg kommune). Foran fra venstre: Jens Sveaass (kommunalsjef Kongsberg kommune) og Christian Tanum (Hab). Foto: Kongsberg kommune
AKTUELLE PROSJEKTER: Kongsberg kommune har tatt et stort steg på veien mot et nytt renseanlegg med høye ambisjoner til bærekraftig utnyttelse av ressursene i avløpsvannet.

Kongsberg kommune har signert en samspillskontrakt med en leverandør-konstellasjon, bestående av Hab Constructions AS, Rambøll, Hias og Biowater Technology, for bygging av nytt renseanlegg i Sellikdalen.

- Vi har jobbet for å lage et godt og helhetlig tilbud til Kongsberg kommune. Vi er stolte og veldig fornøyde med å bli valgt, og nå skal vi utvikle prosjektet videre ut fra de kravene som kommunen setter til oss, sier Christian Tanum, administrerende direktør i Hab Constructions AS, i en pressmelding.

Jens Sveaass, kommunalsjef for samfunnsutvikling og tekniske tjenester, forteller om stor interesse for anbudet, der de fikk inn totalt fem tilbud.

- Det er mange kommuner som er i samme situasjon som oss, der de må se på nye løsninger for renseanlegg. Vi opplever at markedet derfor ønsker å posisjonere seg innenfor dette segmentet, med tanke på alt det som vil skje i årene som kommer.

Bærekraftige løsninger

Rambøll skal stå for prosjektering av renseanlegget. Avdelingsleder for vannrensing, Tor Håkonsen, sier at deres formål er å hjelpe Kongsberg med å sikre vannmiljøet i Numedalslågen - og dermed også Oslofjorden.

- Det er strenge miljøkrav og dagens anlegg er nedslitt. Nå skal vi finne nye og bærekraftige løsninger for et nytt renseanlegg, slik at Kongsberg kommune skal være stolte og trygge på et nytt anlegg i mange år framover, sier Tor Håkonsen.

Rambøll og selskapets arkitekter i Henning Larsen skal også levere den arkitektoniske løsningen på det nye renseanlegget, og Håkonsen lover at det skal bli et tiltalende bygg.

- Bygget blir godt synlig fra både E134 og Teknologiparken. Det er viktig med gode visuelle kvaliteter, sier han.

Selve renseteknologien er det selskapet Biowater Technology som står for, og skal sikre et prosessanlegg som bruker minimalt med kjemikalier, gir stabil drift under varierende forhold, reduserer driftskostnader og klimafotavtrykket.

Første fase

En samspillkontrakt innebærer et tettere samarbeid mellom partene. Dette er med på å løfte kompetansen for alle de involverte i prosjektet.

- Dette skal vi gjøre sammen og vi skal finne fram til kloke løsninger til det beste for fellesskapet. Dette kommer til å bli kjempenyttig for oss, og vi ønsker å være med på å ta et samfunnsansvar. Nå gleder vi oss til å komme i gang, sier Tanum på vegne av konstellasjonen.  

I løpet av 2023 skal arbeidet med det nye renseanlegget detaljplanlegges. Fase 1 av prosjektet går ut dette året. Den første politiske behandlingen kommer ved årsskifte. Da skal politikerne vedta en totalramme og avgjøre om det er dette man skal gå for.

Hvis alt går som planlagt, kan byggefasen igangsettes i løpet av starten av 2024.

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår