Skaffer britene grønn strøm via Viking Link

 
Skaffer britene grønn strøm via Viking LinkBildet: Viking Link kan potensielt gi tilgang til lavere strømpriser, noe som vil være en stor fordel for den enkelte forbruker, som i økende grad merker stigende strømpriser. Foto: Energinet.
DANMARK: 770 km dansk kabelforbindelse skal sikre britene grønn strøm. Viking Link, som er navnet på forbindelsen, er basert på likestrøm.

Den går under hav og over land mellom Danmark og Storbritannia og vil kunne overføre energi til å forsyne ca. 1,4 millioner husstander.

I Danmark produseres det mye grønn energi fra vindturbiner, og de dagene det blåser hardest produseres det mer energi enn de danske husholdningene forbruker. Så i stedet for å kaste bort den overflødige grønne energien, kan den selges med den elektriske kabelforbindelsen, Viking Link, til Storbritannia, som sammenlignet med Danmark mangler kilder til fornybar energi i sitt eksisterende forsyningsnettverk.

- Gir verdifull erfaring

Forbindelsen strekker seg fra en kommende ny dansk omformerstasjon i Revsing i Sør-Jylland til National Grids' kommende motpart i Bicker Fen i Lincolnshire, England, som bygges. På britisk side av prosjektet ligger National Grid, mens Energinet har ansvaret for den danske delen av prosjektet. Afry har i mange år hatt et godt samarbeid med det statseide danske energiselskapet, og selskapets ledergruppe, Energy-team, bistår med å etablere landkabelen på dansk side av sambandet. Linjegruppen var derfor med da verdens lengste sjøkabel ble trukket i land ved Houstrup Strand på Jyllands vestkyst.

– Vårt arbeid med Viking Link-prosjektet gir verdifull erfaring til alle i teamet, sier Henrik Bødker Kristensen fra Afry til dagensbyggeri.dk

Tusen meter med rør boret under sanddyner

- Selv for den erfarne gruppen er det ikke ofte et prosjekt er så stort som Viking Link, noe som til og med har stor betydning for fremtidens energiforsyning. En spennende utfordring sier Henrik Bødker Kristensen fra Afry.

– Det er mange detaljer knyttet til prosessen bak Viking Link, og miljø- og sikkerhetshensynet krever grundig planlegging. Vi måtte bore under sanddynene for å få igjennom kabelen, fordi man ikke fikk grave seg gjennom dem. Det er altså boret to rør på nesten tusen meter under sanddynene ved Houstrup Strand. Landkabelen, som er gravd 2,5 meter inn i stranden, er også veldig skjør, så du må ikke flytte rundt på den etter at den er trukket.

Et spørsmål om nettverksstabilitet

Den 770 km lange kabelforbindelsen, basert på likestrøm (HVDC), skal etter planen være ferdigstilt innen utgangen av 2023:

– Viking Link kan overføre energi til å forsyne ca. 1,4 millioner husstander. Det skaper forsyningssikkerhet og sikrer samtidig en mer effektiv utnyttelse av den grønne energien som pumpes inn i energisystemet, sier Henrik Bødker Kristensen.

På denne måten bidrar Viking Link ikke bare til den grønne omstillingen, men også til å øke forsyningssikkerheten i både det danske og britiske forsyningsnettet. I tillegg er mulighetene for å utnytte europeiske ressurser best mulig:

– Det er en måte å binde Europa mer sammen på energimessig, og det åpner for handelsmuligheter. Vi har allerede forbindelser til blant annet Tyskland, Norge og Sverige, som også har mye grønn energi i form av vannkraft, sier Henrik Bødker Kristensen.

(KILDE: Dagens Byggeri)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår