Skal måle vannforbruk på et nytt detaljnivå

 
Skal måle vannforbruk på et nytt detaljnivåBildet: – Vi håper at løsningen kan hjelpe oss å redusere og optimalisere vannforbruket, sier prosjektleder i KLP Eiendom Line Gjerde Syltern. Illustrasjon: KLP Eiendom.
Nøkternt forbruk av godt renset drikkevann sparer ressurser. Max-bygget får anerkjennelse for en løsning som gjør det mulig å måle vannforbruket på et hittil unikt detaljnivå.

Rehabiliteringsprosjektet Max-bygget i Trondheim er BREEAM-NOR-sertifisert til høyeste nivå for prosjekteringsfasen – Outstanding. Nå har prosjektet fått de første godkjente poengene for innovasjon i BREEAM-NOR, for en løsning som gjør det mulig å måle vannforbruket i bygget svært detaljert.

Prosjektet har blant annet fått poengene fordi løsningen muliggjør vannstyring på et detaljnivå som langt overgår kravene i BREEAM-NOR 2016-manualen, og som har klare fordeler for å overvåke og kontrollere vannforbruk, for vedlikehold og for å hindre spredning av legionella. Muligheten til å måle vannforbruk for hvert tappepunkt ble vurdert som unik av BRE, som har evaluert løsningen.

– Denne løsningen er veldig spennende for oss i KLP ettersom vi eier og drifter byggene våre også etter ferdigstillelse av bygget. Vi håper at løsningen kan hjelpe oss å redusere og optimalisere vannforbruket, blant annet ved å redusere hyppighet av renhold og også bevisstgjøre leietakerne våre. Om dette viser seg å være en løsning som fungerer godt skal du ikke se bort fra at systemet blir en ny standard i byggene våre fremover. KLP har tilsluttet oss FNs bærekraftsmål og dette er et lite skritt i rett retning, sier prosjektleder i KLP Eiendom Line Syltern, i en pressemelding.

Max-bygget har fått godkjent innovasjonspoengene med forbehold om at systemet oppnår målene når prosjektet er ferdig. Det vil si at det gjenstår å se om systemet gir ønsket effekt ved ferdigstilling, før innovasjonspoengene er endelig godkjent. Alt vannet i kranene er renset til drikkevannskvalitet, og dette krever ressurser.

– BREEAM-NOR er en robust ordning, som skal gjøre det mulig å planlegge langsiktig rundt utfordringer knyttet til bærekraft. Det er naturlig å prøve å redusere vannmengden som brukes til annet enn drikkevann, slik at vi ikke sløser med renset vann. Derfor er det viktig med den type innovasjon Max-bygget her får anerkjennelse for, sier leder for BREEAM i Grønn Byggallianse Viel Sørensen.

I tillegg minner tørkesommeren i 2018 oss på at FNs bærekraftsmål om å sikre tilgang til rent vann og gode sanitærforhold er relevant også i Norge. Et krav for å få godkjent innovasjonspoengene er at resultatene fra pilotprosjektet deles, slik at andre kan lære fra nyskapingen. I tillegg er det lagt vekt på at systemet kan gjenskapes i andre bygninger.

- Et av hovedformålene med innovasjonspoeng i BREEAM-NOR er at nyskapinger deles med andre, og hever standarden i bransjen, forteller Sørensen.

(Kilde: Grønn Byggallianse)

Fakta om Max-bygget:

Prosjekttype: Rehabilitering av åtte etasjers blokk, oppført i 1987

Bruttoareal: 14.200 kvadratmeter

Byggherre: KLP Eiendom (KLP Tempeveien 22 AS)

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår